Herken een zieke hond – de symptomen

Laatste update: 2 juli 2019
zieke hond

Wanneer je hond ziek is, kan hij dit niet aan je vertellen. En bovendien houden honden zich vaak ‘groot’, ze tonen niet snel zwakte. Gelukkig ken jij je hond als geen ander en herken je afwijkend gedrag snel.

In dit artikel leer je ziekte symptomen herkennen en begrijpen. Je weet dan wanneer een dierenartsbezoek nodig is. Ook delen we 4 tips om je zieke hond optimaal te verzorgen voor spoedig herstel.

Is mijn hond ziek?

Is je hond ziek, dan is dat soms lastig te herkennen. De een jankt steen en been, terwijl de ander zich stil in een hoekje ligt te verbijten. Maar om het probleem op te lossen, moet je signalen kunnen oppikken over zijn gezondheid.

Honden drukken zich vaak anders uit dan mensen. Niet alleen omdat we een andere diersoort zijn, maar ook door onze levensstijl. Een hond is zich nog zeer bewust van zijn drang om te overleven.

Wij mensen daarentegen, voelen ons over het algemeen veilig en beschermd.

Overleven is weggelegd voor de sterke en gezonde dieren in de groep. Daarom zal menig hond niet te koop lopen met zijn kwetsbaarheid. Dat zit nu eenmaal niet in zijn natuur.

Maar ken je de viervoeter goed? Dan zal de kleinste gedragsverandering je op kunnen vallen. En dat is nu precies wat je nodig hebt.

In dit artikel vertellen we jullie alles over hoe je een zieke hond kunt herkennen en welke actie hierbij raadzaam is.

Lees ook: Hond trilt »

Lees ook: Griep bij honden »

Symptomen van een zieke hond herkennen

zieke hond herkennen

Gelukkig is er niet gelijk man overboord, wanneer je hond een keer niet wil wandelen of eten. We hebben allemaal wel eens een minder dagje.

Maar wanneer is je hond nu echt ziek?

Bij elke ziekte of aandoening horen verschillende symptomen. De een is hierbij ernstiger dan de ander. Daarom hebben we ze schematisch voor jullie op een rij gezet.

Ernstige symptomen – met spoed naar de dierenarts

  • Ademhalingsproblemen, moeizaam of acuut.
  • Bewusteloosheid
  • Bloed in urine of ontlasting
  • Braken, met bloed
  • Braken of kokhalzen, aanhoudend
  • Epileptische aanval
  • In elkaar zakken
  • Koorts, hoge. Lichaamstemperatuur van 39,5 ⁰C of hoger
  • Ontlasten, moeizaam of onmogelijk
  • Verlammingsverschijnselen
  • Verwonding, groot. Veel bloedverlies en/of verlies van functie
  • Wankelend bewegen (coördinatiestoornis)

Heeft je hond een harde, opgeblazen buik en probeert hij herhaaldelijk (loos) te braken? Bezoek dan met spoed een dierenarts. De kans op een dodelijke maagtorsie (maagkanteling) is bij deze symptomen sterk aanwezig.

Middelmatige symptomen – controle bij de dierenarts nodig

Lichte symptomen – geen dierenarts bezoek nodig

  • Braken, eenmalig of sporadisch
  • Gescheurde nagel, licht
  • Hoesten, eenmalig of sporadisch
  • Krabben of bijten aan huid, eenmalig of sporadisch
  • Niezen, eenmalig of sporadisch
  • Omgekeerd niezen (reverse sneezing)

Let op:

We hebben geprobeerd de symptomen zo algemeen mogelijk te beschrijven. Verandert het gedrag van je hond plotseling? Steken symptomen binnen korte tijd (heftig) de kop of verergeren ze?

Dan is controle door een dierenarts raadzaam.

Twijfel je over de (ernst van de) symptomen? Ook dan is het wijs een dierenarts te raadplegen voor advies.

Waarom is mijn hond ziek?

Een hond kan op allerlei manieren iets oplopen waar hij ziek van wordt. Een parasiet door het eten van poep, een virus van een andere hond.

Soms gaat er binnen in het lichaam iets niet goed, waardoor je hond ziek wordt. Voorbeelden hiervan zijn gestoorde celdeling bij kanker of maag-darmproblemen door een voedselallergie.

Maar waarom voelt je hond zich hier zo slecht door? En wat heeft dit voor nut?

Ziek worden is een lichaamsproces dat eigenlijk continu het leven van je hond redt. Ook al voelt het vervelend, het is dus onmisbaar!

Eerst gebeurt iets met het lichaam dat schadelijk is, zoals een verwonding, vergiftiging of infectie. Het lichaam van je hond ontdekt dit en gaat aan de slag om het lichaam hersteld en gezond te krijgen.

Het deel van het lichaam wat hiervoor aan de slag gaat, heet het immuunsysteem. Het immuunsysteem is de dappere ridder die zijn kasteel (het lichaam) fel verdedigt.

Het immuunsysteem van je hond

Het hele lichaam helpt mee om lichaamsvreemde stoffen (pathogenen) buiten de deur te houden. Ook binnenin wordt de gezondheid van de hond beschermd.

Maar soms heeft het aangetaste lichaamsdeel hulp nodig. Hier komt het immuunsysteem het leger versterken.

In het geval van ziekte, zijn er 3 opties:

1. Het lichaam vertoont symptomen van ziek zijn, bij bijvoorbeeld bacteriële infecties, virussen of een vergiftiging.

2. De ziekte vindt (voor het grootste gedeelte) symptoomloos plaats, maar is wel aanwezig. Dit kan het geval zijn bij parasitaire besmettingen en sommige vormen van kanker.

3. De ziekte wordt opgelost door het immuunsysteem, voordat je hond het gemerkt heeft. Denk aan kleine virusjes, een wondje of insectenbeet.

Je hond kan zich ziek gaan voelen, doordat de ziekte zijn lichaam aantast en hierdoor niet goed meer kan functioneren.

Maar een ziek gevoel kan ook een teken zijn van verbetering!

Ontstekingsreactie

Het immuunsysteem werkt namelijk hard om lichaamsvreemde stoffen te verwijderen en weefsel te laten helen. Het hele lichaam helpt mee om het immuunsysteem goed te laten functioneren.

Één van de belangrijkste processen die de gezondheid van je hond waarborgt, is de ontstekingsreactie.

Het lichaam zorgt voor een verhoogde doorbloeding, zodat de cellen van het immuunsysteem aankomen waar ze nodig zijn.

De boosdoener wordt onschadelijk gemaakt, de afvalstoffen worden afgevoerd en het aangetaste weefsel wordt hersteld. Om deze processen mogelijk te maken, ontstaat er warmte en druk in het lichaam.

Hier komt onder andere koorts en pijn vandaan. Het voelt dus naar, maar je hond wordt sneller beter!

Bij de dierenarts

Je hebt bij de bovenstaande symptomen gezien dat het raadzaam is om een dierenarts te raadplegen over de situatie van je hond. Wat kun je in de dierenartspraktijk verwachten?

Bij een spoedgeval dien je zo snel mogelijk bij de dierenarts te zijn. Ga bij voorkeur met z’n tweeën, zodat er één auto kan rijden en de ander de dierenarts kan bellen en zich over de hond ontfermt.

Ga je alleen? Bel dan voor je vertrekt eerst de dierenarts, zodat ze klaar kunnen staan als je aankomt. Op deze manier krijgt je hond zo snel mogelijk de beste zorg.

Wees altijd voorzichtig in het verkeer!

Heb je geen vervoer? Bel dan de plaatselijke dierenambulance en vraag om vervoer naar de dierenarts. Meld hierbij altijd dat je met een spoedgeval zit! Dan komen ze zo snel mogelijk.

Bij de praktijk aangekomen zal de dierenarts standaard onderzoek verrichten naar de hartslag, lichaamstemperatuur, ademhaling, slijmvliezen en reflexen. Is er geen spoed, dan worden ook de lymfeknopen, huid en vacht gelijk gecontroleerd.

Heb je wel een spoedgeval, dan zal de dierenarts eerst alles in werk stellen om je hond te stabiliseren.

Wil je meer weten over Eerste Hulp bij honden? Lees dan nu onze Cursus EHBO voor honden.

Komt er uit het standaard onderzoek niet genoeg informatie? Dan zal de dierenarts gedetailleerder opties met je bespreken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld bloedonderzoek, ontlastingsonderzoek, röntgenfoto’s, echo’s, MRI-scans of CT-scans.

Kosten van een zieke hond

Een dierenartsbezoek kost geld, net als de meeste behandelingen. Maar het staat als een paal boven water dat jij je viervoeter gezond en gelukkig wilt zien. Wat nu?

Het ene gezondheidsprobleem is gemakkelijker op te lossen dan de ander. De financiële kosten die hierbij komen kijken, hangen af van factoren zoals zeldzaamheid en gecompliceerdheid van het probleem.

Zo kan je hond soms zonder medische zorg weer opknappen, maar helaas ook een dure operatie moeten ondergaan.

Ook het euthanaseren van je viervoeter kost geld. Waar moet je rekening mee houden? Lees hierover meer in ons artikel over Je hond laten inslapen.

Wanneer je bang bent dat je (forse) dierenartskosten niet kunt betalen, kun je tijdig beginnen met zelf een potje met geld opzij zetten. Zo kom je niet voor akelige verrassingen te staan.

Hiernaast kun je met de dierenarts proberen een betalingsregeling te treffen. Geef dit aan voordat je de behandeling van je dier laat starten.

Eventueel kun je de hond laten verzekeren.

Zieke hond verzorgen

zieke hond verzorgen

Een zieke hond heeft vaak extra zorg nodig. Dit biedt hem comfort, waardoor hij snel weer aansterkt. Hoe verzorg je hem het beste?

1. Aandacht

Veel honden vinden aandacht het allerbelangrijkst. Je zieke hond kan steun zoeken of juist rust aan zijn hoofd willen.

Meestal willen zieke dieren kalme aandacht, zoals een lekkere aai- of kroelbeurt. Geef je hond altijd genoeg tijd om te rusten. Daarbij is het soms belangrijk om hem juist even met rust te laten.

2. Beweging

Sommige honden rennen zelfs na een operatie nog achter hun favoriete frisbee aan. In dit geval, moet het baasje de hond wat tegen zichzelf te beschermen.

Honden kunnen zelfs heftige pijn negeren. Hierdoor kan herstel bemoeilijkt of een operatie teniet gedaan worden. Mijd daarom wilde spelletjes.

De dagelijkse wandeling kan je hond goed doen. Maar heeft hij een heftige ingreep gehad of voelt hij zich niet goed genoeg?

Laat dan maar lekker liggen. Ziek is ziek.

Lees ook: Heeft mijn hond pijn?

3. Rust

Ook geestelijke rust is goed voor een herstellend lichaam. Hiervoor heeft de hond een comfortabele, rustige plek nodig.

Zet de bench of mand op een plek waar weinig mensen (langs)komen. Geef de hond genoeg ruimte om ontspannen te kunnen liggen.

Ook temperatuur is van belang. Een koude hond verspilt energie aan opwarmen en een warme hond aan afkoelen!

4. Voeding

Voeding is belangrijk om het lichaam van energie te voorzien en het herstel mogelijk te maken. Maar het kan zijn dat je hond moeite heeft met eten.

Zorg in dit geval voor licht verteerbaar voedsel, zoals witte rijst met gekookte kip, wit brood of gekookte witvis.

Voer je hond zo’n 4 à 5 kleine porties, verdeeld over 12 of 24 uur. Dit is afhankelijk van hoe gemakkelijk de hond zijn eten binnenhoudt, hij honger vertoont en hoe benodigd de voeding is.

Eet je hond namelijk de kleinere porties goed? Dan is het minder erg wanneer hij er een overslaat.

Wel van levensbelang, is voldoende water drinken. Zeker als je hond moet overgeven of diarree heeft, ligt uitdroging op de loer. En vocht is onmisbaar in veel belangrijke lichaamsprocessen.

Ziekte voorkomen

Natuurlijk willen we helemaal niet dat onze viervoeter ziek wordt. Hartstikke zielig en we willen niet de kans lopen hem kwijt te raken. Je moet er niet aan denken…

Daarom zijn een aantal punten belangrijk om ziekte bij je hond te voorkomen, namelijk conditie, dagelijkse controle, erfelijke aandoeningen, vaccinatie en anti parasitaire maatregelen.

Conditie

Om het lichaam sterk en gezond te houden, moet je viervoeter in conditie blijven. Dit betekent dat hij goed verzorgd wordt met het oog op voeding en lichamelijke activiteit. Een hond die te zwaar is, te licht of belangrijke voedingsstoffen mist, loopt verhoogd risico om ziek te worden.

Hierbij zijn ook punten zoals mentale activiteit, onderdak en comfort onmisbaar. Alles om je viervoeter optimaal hond te kunnen laten zijn!

Dagelijkse controle

Om gezondheidsproblemen te voorkomen of tijdig aan te pakken, is dagelijkse controle van groot belang. Kijk naar de ogen en oren van je hond: zijn deze schoon en droog? Is zijn gebit schoon en het tandvlees mooi roze?

En hoe zit het met de vacht en huid, is deze heel en schoon? Eet en drinkt je hond normaal? En kan hij zich zonder problemen bewegen?

Controleer hiernaast bij elke wandeling de ontlasting van je hond. Verloopt het proces goed, en is de kleur en substantie normaal?

Ook kun je een periode lang dagelijks de temperatuur van je hond opnemen, om te zien welke waarden voor hem normaal zijn.

Erfelijke aandoeningen

Erfelijke problemen kunnen behoorlijk roet in de gezondheid van je viervoeter gooien. Daarom is het belangrijk om je voor aanschaf te verdiepen in het ras. Haal je een hond bij een fokker, laat je dan uitgebreid informeren en wees kritisch.

Vaccinatie of inenting

Om bekende ziekten of aandoeningen te voorkomen, zijn er vaccinaties ofwel inentingen voor onze viervoeters beschikbaar. Deze beschermen tegen het oplopen of uit de hand lopen van een specifieke aandoening, die doorgaans geregeld bij honden voorkomen.

Zo bescherm je jouw viervoeter tegen de meest voorkomende problemen! Meer weten? Bekijk dan ons Vaccinatieschema voor pups en volwassen honden.

Let op: Vaak is de hond na de enting niet topfit. Dit komt, omdat zijn immuunsysteem hard aan het werk is met het opstellen van de bescherming.

Ontvlooien en ontwormen

Ook parasieten kunnen een ernstig gevaar vormen voor de gezondheid van je hond. Denk hierbij aan vlooien, teken en wormen. Niet alleen richten ze zelf veel schade aan, ze kunnen ook veroorzakers van ernstige secundaire besmettingen zijn.

Een beroemd voorbeeld hiervan is de Ziekte van Lyme via de teek. Lees in ons artikel Vlooien bestrijden hoe je deze akelige beesten weg houdt van je hond en huis. Alle belangrijke informatie over ontwormen lees je in Wormen bij de hond.

Beterschap!