Hoeveel water moet mijn hond drinken?

Laatste update: 2 juli 2019
hond drinkt water

Hoeveel water moet mijn hond drinken?

En wanneer drinkt een hond te veel of te weinig?

Drinkbakken worden niet altijd netjes en beheerst leeggedronken.

Soms vliegt het alle kanten op, en soms lijkt het bakje nooit leeg te raken.

Maar voldoende water drinken is van levensbelang.

In dit artikel vertellen we jullie alles over hoe honden drinken.

En hoe je dat als hondenbaasje kunt aanmoedigen en controleren.

Honden & water drinken

Dat ook voor honden water drinken heel belangrijk is, zal je niet verbazen. Water is de ader van het leven, het lichaam bestaat er zelfs voor 50 tot 65% procent uit. Maar waarom is water eigenlijk zo belangrijk?

Vocht in het lichaam functioneert als belangrijke transportader en betrouwbare omgevingsbasis. Het water zorgt voor een flexibele inkapseling om lichaamscellen optimaal te laten functioneren, communiceren en verplaatsen.

Zo is het de basis voor de onmisbare vloeistoffen van bijna elk lichaamsproces. Denk aan vloeistof voor bloed, maar ook voor lymfe en het benodigde vocht in de lichaamscellen.

Water is daarom essentieel voor bijna elk proces in het lichaam. Van de aanmaak van hormonen en het aanpakken van ontstekingen, tot het regelen van de temperatuur en de gezondheid van huid en spieren.

Het is dus van levensbelang dat een hond altijd voldoende en schoon drinkwater tot zijn beschikking heeft. Maar hoeveel water moet een hond eigenlijk drinken? En kan het ook teveel worden?

Lees ook: Uitdroging bij honden herkennen

Hoeveel water moet mijn hond drinken?

Hoeveel water honden drinken verschilt erg per dier: de een drinkt gemakkelijker dan de ander. De hoeveelheid die je hond in feite nodig heeft om zijn lichaam goed te laten functioneren, heeft alles te maken met het lichaamsgewicht.

Hoe zwaarder het lijf van je hond weegt, hoe meer water je hond dient te drinken per 24 uur.

Let op: het gaat hierbij om de grootte van het lichaam, niet om eventuele overtollige kilo’s. Gelukkig drinkt een hond uit zichzelf niet snel teveel water.

Hiernaast is veel water drinken voor honden met overgewicht extra goed. Door voldoende afvoer van afvalstoffen kan het lichaam makkelijker schadelijke stoffen kwijt, die tijdens het bewegen en afvallen vrijkomen uit onder andere overtollig vet. Deze stoffen kunnen ook in het lichaam aanwezig zijn door teveel of verkeerde voeding.

Ook heeft de zware hond door de vulling van het water minder plek voor allerhande brokjes en tussendoortjes.

Over het algemeen houden we bij de hond zo’n 40 tot 60 ml water per kilo lichaamsgewicht aan. Heb je bijvoorbeeld een hond van 15 kilo? Dan zal deze gemiddeld tussen de 600 en 900 milliliters water moeten drinken op een dag.

Lees ook: Mijn hond drinkt niet

Honden & water drinken: tips voor goed drinkgedrag

Het klinkt misschien vreemd, maar je vindt niet altijd gemakkelijk uit hoeveel je hond aan water binnenkrijgt. Hoe kom je er nu achter, hoeveel water je hond drinkt?

Enkele tips voor goed drinkgedrag:

Aanmoediging

Sommige honden hebben wat hulp nodig met water drinken. Roep je hond, maak je vingers nat en laat hem eraan snuffelen. Beloon hem wanneer hij je vingers droog likt.

Verplaats dit ‘drinkgedrag’ steeds meer richting de drinkbak, totdat de hond een slokje uit de bak neemt. Doe dit altijd zonder dwang, anders heb je kans dat de hond zijn drinkbak gaat ontlopen. Drinkt de hond uit zijn bakje water? Laat hem met rust en beloon nadat hij klaar is. Elke slok is goed!

Drinkbak

Voor de ene hond is een standaard drinkbak binnen één teug leeg, voor de ander is het een ondoenbaar bassin. Kijk hoeveel liter in een drinkbak past en stem dit af op de behoeften van je hond.

Porties

Wanneer je hond teveel met zijn drinken speelt, kun je hem op vaste tijden kleine porties water geven. Zo leert hij, dat drinken net zo gaat als eten: het is nodig en het is er niet altijd.

Laat de hond in alle rust drinken en haal het water weg wanneer hij weer begint te spelen. Let hierbij op dat je in totaal ruim op het benodigde aantal milliliters water zit!

Rust

Van ongecontroleerd water naar binnen schrokken, kan je hond buikpijn krijgen of zich verslikken. Hebben jullie net wild gespeeld en gaat de drinkbak in één teug leeg? Geef dan lauw water, met pauzes tussendoor.

Verversen

Voor ons is oud en stoffig water niet goed, voor je hond ook niet. Ververs het water meerdere keren per dag.

Gelukkig is drinken niet de enige manier om genoeg vocht binnen te krijgen. Ook de voeding van de hond speelt een rol. Krijg je hond vers vlees of nat voer in plaats van brokken? Dan krijgt hij al heel wat vocht binnen tijdens de maaltijd!

Wanneer drinkt mijn hond teveel water?

Hoeveel dorst je hond heeft, hangt af van zijn dieet, levensstijl en persoonlijke voorkeur. Maar een hond kan ook teveel drinken. Meestal heeft dit een diepere, medische oorzaak.

Over het algemeen hanteren we de regel dat een hond teveel drinkt, wanneer er meer dan 1 liter per 10 kilo lichaamsgewicht gedronken wordt. Ook een hoog aantal drink- en plasbeurten op een dag zou moeten opvallen.

We zien doorgaans de volgende oorzaken bij een verhoogd drinkgedrag:

  • Aandoeningen aan de lever of nieren
  • Bijwerking van medicatie
  • Diabetes (suikerziekte)
  • Oververhitting, bij warm weer
  • Uitdroging, na inspannende activiteiten of bij diarree
  • Verschillende typen kanker
  • Ziekte van Cushing

Teveel water drinken is niet per se symptoom van een ernstige situatie. Toch is het wijs om je hond te laten controleren bij een dierenarts wanneer hij langer dan een paar dagen teveel water drinkt.

Lees meer: Mijn hond drinkt en plast veel