Je hond drinkt niet, wat binnen korte tijd voor problemen kan zorgen. Water is namelijk onmisbaar voor het functioneren van allerlei belangrijke systemen binnen het hondenlichaam.
Maar waarom stopt je hond hier dan ineens mee?
Niet meer willen drinken geeft aan dat er iets niet goed gaat bij je hond. En minder drinken dan normaal, kan ook een belangrijk signaal zijn!
Hoeveel moet je hond eigenlijk drinken?
En wat kan er aan de hand zijn, wanneer het helemaal stopt?
Lees hier alles over de oorzaken van slecht drinkgedrag.
Hond drinkt niet meer
Je hond drinkt niet, wat een vreemde gedraging is. Het hele lichaam is namelijk gericht op het verkrijgen van voldoende vocht. Hier hangt het functioneren van bijna alle lichaamsprocessen vanaf!
Daarom is het belangrijk om in de gaten te houden of je viervoeter wel genoeg vocht binnenkrijgt. Dit gebeurt niet alleen door te drinken. Ook door voeding krijgt je hond water binnen, denk maar aan vlees of natvoer.
Over het algemeen houden we als richtlijn dat een hond 40 tot 60 milliliter water per kilo lichaamsgewicht moet binnenkrijgen.
Heb je bijvoorbeeld een hond van 15 kilo? Dan moet deze gemiddeld 750 milliliter water drinken per 24 uur (50 milliliter keer 15 kilo).
Dit rekensommetje geldt alleen voor een gezond en correct lichaamsgewicht. Eventueel overtollige kilo’s moeten hier dus niet meegeteld worden.
Is mijn hond uitgedroogd?
Een hond mag niet langer dan 24 uur geen vocht binnenkrijgen. Dit kan tot ernstige uitdroging en het uitvallen van belangrijke lichaamsprocessen zorgen. Belangrijke organen zoals de nieren kunnen onherstelbaar beschadigd raken.
Daarom is het goed om te controleren of je hond uitgedroogd raakt.
Hoe doe je dit?
Voel met je vinger aan de binnenkant van de lip. Is dit niet nattig, maar juist plakkerig? Dan is je hond een beetje uitgedroogd.
Pak vervolgens een stukje huid van het nekvel tussen 2 vingers en laat dit los. Zakt dit niet binnen 2 seconden helemaal terug, dan is je hond uitgedroogd en dient hij zo snel mogelijk vocht binnen te krijgen.
Blijft de huid helemaal rechtop staan? Dan is je hond zeer ernstig uitgedroogd, wat altijd een spoedgeval is. De hond dient nu intraveneus (via de bloedvaten) vocht toegediend te krijgen, wat alleen kan bij de dierenarts.
Uitdroging kan ernstige gevolgen hebben. Maar waarom komt dit eigenlijk voor?
Lees ook: Herken uitdroging bij de hond
Oorzaken van slecht drinkgedrag
Honden zijn over het algemeen goede drinkers. Bij eigen initiatief drinken ze niet snel teveel of te weinig. Het lichaam vertelt ze namelijk precies van het nodig heeft.
Helaas zijn er ook uitzonderingen op deze regel. Wat kan de oorzaak van minder of niet drinken zijn?
Vies water
Wanneer je hond het aangeboden water niet wil drinken, kan het zijn dat dit vervuild of sterk verouderd is. Soms is dit niet gezond om te drinken, soms vindt je hond het simpelweg vies smaken.
Dit kan ook voorkomen, wanneer de bak of het water zelf anders zijn dan de hond gewend is.
Hiernaast kan het water te koud of te heet zijn. Het doet dan zeer aan de mond of buik en wordt niet met enthousiasme naar binnen geslurpt.
Onrust
Om te drinken moet je hond zijn hoofd naar beneden brengen, waardoor hij zijn omgeving niet goed in de gaten kan houden.
Hierdoor voelt een hond zich in een onbekende of onrustige omgeving soms niet veilig genoeg. Vervolgens wordt het drinkgedrag uitgesteld.
Verminderde beweging
Wanneer je hond minder actief is, zal hij minder vocht kwijtraken. Door te hijgen houden ze hun temperatuur op orde, waarbij vocht vanuit de bek verdampt.
Hierdoor verliezen ze minder vocht bij koud weer: je hebt het minder snel warm! Al dat hijgen is dan veel minder nodig.
Veroudering
Net als bij oudere mensen, worden bij oudere honden de signalen vanuit het zenuwstelsel steeds minder sterk. Hierdoor gaan ze minder eten, drinken en bewegen.
Niet omdat het lijf het minder nodig heeft, maar omdat er minder vraag doorkomt.
Pijn of ziekte
Denk hierbij aan een zere mond door een verwonding of zweer, maar ook aan diepliggender oorzaken.
Zieke hond drinkt niet
Wanneer je hond iets ernstigers onder de leden heeft kan stoppen met drinken hier een aanwijzing voor zijn. Vertoont je hond tegelijkertijd tekenen van pijn, apathie (emotieloosheid) of lethargie (slaapzucht), bezoek dan met spoed een dierenarts.
Heeft je hond donkere urine? Dan heeft hij verhoogde kans op nier- of blaasstenen.
Hond wil niet drinken na operatie
Ook zien we vaak dat een hond niet wil drinken als hij net iets heftigs heeft meegemaakt. Denk hierbij aan een ongeluk, maar ook aan bijvoorbeeld een operatie.
Het is belangrijk dat je hierbij de hond rustig helpt om weer op te starten. Hoe doe je dit?
Hoe laat ik mijn hond weer drinken?
Als je hond niet meer drinkt is het belangrijk eerst contact op te nemen met een dierenarts. Niet willen drinken is niet gelijk een spoedgeval, maar langer dan 24 uur mag het absoluut niet duren.
Om je hond vervolgens weer te laten drinken, hebben we de volgende 5 tips.
1. Geef elke hond zijn eigen drinkbak en zorg voor voldoende ruimte hiertussen, zodat er in rust gedronken kan worden
2. Gebruik een bak waar de hond gemakkelijk uit kan drinken, houd deze schoon en ververs het water minstens 3 keer per dag
3. Bied wat water aan op je vingers. Houd dit kort en zacht tegen de lippen zodat de hond het weg gaat likken. Soms kun je ze op deze manier stukje bij beetje naar drinken uit de waterbak begeleiden
4. Wat vleessap of zoutloze bouillon kan het water een extra smaakje geven. Doe nooit stukjes lekkers in het water, in verband met verslikkingsgevaar
5. Beloon je hond en moedig hem aan om te drinken, maar doe dit altijd rustig en zonder teveel nadruk. Teveel enthousiasme kan juist averechts werken. Wil je hond niet drinken, straf hem dan nooit
Wil je hond ook met hulp niet gaan drinken?
Probeer dan of hij op een andere manier meer vocht binnen kan krijgen. Week zijn brokjes in water voordat je ze voert, of geef natvoer in plaats van brokken.
Wil hij ook niet eten, neem dan contact op met de dierenarts.