Herken uitdroging bij een hond

Laatste update: 3 juli 2019
uitdroging bij hond

Uitdroging herkennen bij je hond is van levensbelang. Een tekort aan water in het lichaam kan binnen korte tijd voor onherstelbare schade zorgen, wat je hond in gevaar brengt.

Wat zijn de symptomen van uitdroging?

Wanneer moet je naar een dierenarts?

En hoef ik alleen bij warm weer alert te zijn ?

In dit artikel geven we je alle informatie rond uitdroging.

Uitdroging bij honden

Uitdroging is een risico dat geen elke hond zou mogen lopen. Het kan al binnen een uur optreden en richt flinke schade aan in het lichaam.

Waarom is vocht eigenlijk zo belangrijk?

‘Water is de ader van het leven’, zeggen ze ook wel. Maar dit geldt niet alleen voor de zeeën en rivieren in onze bloeiende natuur. Ook een gezond en goed functionerend lichaam heeft vocht nodig.

Water of vocht speelt een grote rol in het overgrote deel van de lichaamsprocessen. Denk hierbij aan het smeren van de gewrichten, het transport van voeding- en afvalstoffen en het reguleren van de lichaamstemperatuur.

En wat dacht je van de samenstelling van je bloed? Of het weefsel rond je botten? Het zou maar een strak, breekbaar rommeltje worden zonder water.

Om deze reden bestaat het hondenlichaam voor meer dan 50% tot 65% uit vocht.

Verlies het lichaam teveel water? Dan kan het uitgedroogd raken. Hierdoor kan een scala aan problemen ontstaan.

Maar hoe raakt je hond eigenlijk uitgedroogd?

Lees ook: Hond drinkt niet

Hoe komt een hond uitgedroogd?

Vochtverlies vanuit het lichaam is een heel natuurlijk proces. Denk maar aan plassen, poepen of hijgen om af te koelen.

Gelukkig wordt dit tekort gemakkelijk weer aangevuld door te eten en te drinken.

Maar wanneer aanvulling uitblijft of onvoldoende is, gaat het lichaam vocht vanuit de cellen naar de belangrijke lichaamsprocessen sturen. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij oververhitting.

Wordt er teveel vocht vanuit de lichaamscellen getransporteerd, dan raakt het lichaam belangrijke moleculen genaamd elektrolyten kwijt.  De belangrijkste hiervan zijn natrium, kalium en chloor. Ook vallen bicarbonaat, calcium, fosfor en magnesium onder deze categorie.

Elektrolyten zijn onmisbaar voor vele belangrijke lichaamsprocessen. Niet alleen hun aanwezigheid, maar ook de specifieke hoeveelheid in het lichaam is belangrijk. Raakt dit uit balans, dan staat het lichaam op z’n kop.

Met alle gevolgen van dien.

Maar uitdroging kan ook een secundair gevolg zijn van onderliggende problematiek, zoals orgaan- of weefselproblemen bij nierfalen, kanker en diabetes. Hiernaast kan je hond uitgedroogd raken door veel overgeven, diarree en koorts.

Dat klinkt als een serieus probleem! Maar hoe herken je een uitgedroogde hond eigenlijk?

Lees ook: Hoeveel water moet mijn hond drinken?

Symptomen van uitdroging bij de hond

Het is dus belangrijk om in te grijpen, voordat je hond elektrolyten en andere belangrijke stoffen kwijtraakt om zijn lichaamsdorst te lessen. Maar het herkennen van (dreigende) uitdroging is soms lastig.

Houd je hond daarom goed in de gaten en let op (een combinatie van) de volgende signalen:

  • Algehele onrust
  • Dik speeksel
  • Donkergele (geconcentreerde) urine of het uitblijven van plassen
  • Droge neus en ogen
  • Droge, plakkerige slijmvliezen
  • Groeiende desinteresse voor omgeving
  • Hijgen
  • Lethargie (slaapzucht)
  • Likken aan de bek of smakken
  • Prikkelbaarheid
  • Verminderde eetlust
  • Verminderde huidelasticiteit
  • Verminderd energieniveau

Twijfel je of je hond uitgedroogd is? Doe dan het volgende testje:

  1. Pak van bovenaf de nekhuid van de hond tussen duim en wijsvinger
  2. Knijp in de huid en trek deze een stukje omhoog
  3. Laat los en observeer hoe lang de huid erover doet om terug in zijn originele positie te komen

Wanneer je hond niet uitgedroogd is, zal zijn huid elastisch zijn. Daardoor zakt de huid gelijk weer op z’n plek.

Let erop, dat de huid weer zo moet gaan zitten als eerst. Bij een hondenras met rimpels zal de huid namelijk niet straktrekken! Want strak, zat de huid om te beginnen al niet.

Denk hierbij aan rassen zoals de Bloedhond, Basset Hound, Bulldog, Chow Chow of Mastiff.

Duurt het langer dan 2 seconden tot de huid weer normaal zit? Dan kan je hond wat uitgedroogd zijn.

Blijft de huid helemaal staan, nadat je geknepen hebt? Dan kan je hond zeer uitgedroogd zijn en dient er te allen tijde een dierenarts ingeschakeld te worden.

Een dergelijk testje kun je ook doen met de slijmvliezen.

Druk met je vinger op het tandvlees en kijk hoe lang het duurt tot de normale, roze kleur weer teruggekeerd is. Doe dit alleen als dit veilig kan. Je hond kan door de uitdroging geïrriteerd zijn en boos worden.

Uitdroging bij honden behandelen

Wanneer je hond maar een milde vorm van uitdroging heeft, kan dit zich herstellen door even een paar uur goed te drinken. Bied continu lauwwarm en schoon water aan.

Dring dit niet aan je hond op, grote kans dat hij dan helemaal niet meer wil drinken. Maak in plaats daarvan het water eventueel aantrekkelijker door er wat vleessap of zoutloze bouillon door te mengen.

Let op met het geven van koud water, dit kan de maag van streek brengen. Zorg altijd dat het drinken vrij van vaste stukjes (voer of misschien vuil) is, om verslikken en longontsteking te voorkomen.

Is je hond echt uitgedroogd, heeft hij (bloederige) diarree of twijfel je? Zoek dan hulp van de dierenarts. Het lichaam kan de uitgescheiden elektrolyten namelijk niet zelf aanvullen. Dit zal de arts per infuus moeten doen.

Zorg er hiernaast voor dat je oog hebt voor eventuele andere symptomen naast de uitdroging. Het is belangrijk dat jij en de dierenarts een goed beeld vormen van de oorzaak van dit probleem.

Uitdroging bij honden voorkomen

Uitdroging kan al na korte tijd onherstelbare schade aanrichten in het hondenlichaam. Daarom is het voorkomen van deze situatie erg belangrijk.

1. Schoon en voldoende wateraanbod

Één deel van uitdroging voorkomen is het continu beschikbaar stellen van schoon, voldoende en fris drinkwater. Niet koud, niet warm en zonder vuil en voerresten. Zo kan je hond altijd lekker en gemakkelijk drinken.

2. Ken je hond

Wanneer je het normale gedrag van je hond goed kent, zul je afwijkingen eerder opmerken. Zo kunnen symptomen van uitdroging je eerder bereiken en kan je hond sneller geholpen worden.

3. Gezondheidszorg

Houd je hond gezond door goede voeding, voldoende beweging en op tijd te vaccineren en ontwormen. Zo voorkom je al een groot deel van de problemen waardoor uitdroging kan ontstaan.

4. Speciale omstandigheden erkennen

Is je hond oud, zeer jong, drachtig of zoogt ze misschien pups? Dan kan het dat hij of zij om verschillende redenen niet zelf de waterbak kan bereiken. Denk aan zere gewrichten, de pupjes niet willen verlaten of simpelweg nog niet snappen hoe de waterbak werkt.

5. Tropenrooster

Pas altijd op bij temperaturen boven de 20 °C. Ga hierbij geen inspannende activiteiten ondernemen met je hond, ze zijn gevoeliger voor oververhitting dan wij! Bij poolhonden en honden met een fikse ondervacht ligt deze grens al bij 15 °C.

Laat hiernaast een hond nooit achter in een kleine, afgesloten ruimte bij hitte. Wanneer de zon hierop staat kan de temperatuur binnen luttele minuten enorm oplopen. Denk hierbij aan een auto, schuur of buitenhok.