droge neus honden

Droge neus bij honden

Een droge neus bij honden wordt vaak aangewezen als een signaal van een gezondheidsprobleem. Want wie heeft er niet geleerd, dat een gezonde hond een koude, natte neus heeft?

Maar klopt dit eigenlijk wel? Hoe komt je hond aan een droge neus? En wat kun je er tegen doen? Lees hier alles over de feiten en fabels rond droge hondenneuzen.

Is een droge neus slecht voor mijn hond?

Een droge neus bij honden kan belangrijke informatie geven over hun gezondheid. Maar het interpreteren hiervan, kan minder gemakkelijk zijn dan je denkt.

Een natte neus staat namelijk niet onbetwistbaar voor een blakende gezondheid. En een droge neus, geeft niet altijd (grote) problemen aan. Hoe ‘lees’ je dan de neus van je viervoeter?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden, kijken we eerst naar het vochtige laagje wat gewoonlijk het reukorgaan bedekt. Waarom heeft je hond dit? En is dit altijd een goed teken?

Waarom is een hondenneus nat?

Over het algemeen zijn er twee redenen aan te wijzen, waardoor de neus van je gezonde hond doorgaans nat is. Althans, als we redenen zoals zwemmen, drinken en regen weglaten natuurlijk.

1. Likken

De neus van een hond is een heel speciaal orgaan. Onze honden kunnen namelijk ontzettend goed ruiken. Door te snuffen en te snuiven neemt de hond allerlei geurtjes op in het neuskanaal, waar de verzamelde informatie behandeld wordt door de bulbus olfactorius.

Dit orgaan speelt de bevindingen door naar de hersenen.

Maar niet alle opgesnoven informatie bereikt deze nasale passage (neusdoorgang). Sommige informatie heeft geen waarneembare geur, maar wel grote moleculen (deeltjes). Je hond wil dus toch weten, waar deze informatie vandaan komt.

Om dit toch te kunnen verwerken, likt de hond met zijn tong over de neus. De deeltjes worden mee de mond in genomen, om vervolgens naar een heel speciaal orgaantje verplaatst te worden. Dit is het orgaan van Jacobson, waar de deeltjes aan alle chemische kanten onderzocht worden.

Je hond kan echter ook te vaak aan de neus likken, door bijvoorbeeld een neurologisch of gedragsmatig probleem. Denk hierbij aan een beroerte of chronische stress.

Hiernaast kan veel likken een teken van een verkoudheid zijn of irritatie van de neus. Voorbeelden hiervan zijn allergieën of sterke geuren. Gaat dit gepaard met hoesten en niezen, neem dan contact op met je dierenarts.

2. Warmteverlies

Heeft je hond het warm? Dan kan hij deze hitte een stuk slechter kwijt dan wij. Honden kunnen namelijk amper zweten, waardoor ze hun warmte door andere vormen van verdamping kwijt moeten.

Daarom gaat een verhitte hond hijgen. Door de luchtverplaatsing zal het vocht op de tong verdampen, met warmteverlies als gevolg.

Maar de hond raakt niet alleen vocht kwijt via zijn mond. Ook via zijn neus!

Daarom zal je na inspanning ook vaak een natte neus zien.

Maar wat nu, als je hond een droge neus heeft?

Waarom heeft mijn hond een droge neus?

Een droge neus is niet altijd een aanwijzing voor een gezondheidsprobleem. Het kan namelijk zijn dat je hond even een tijdje niet over zijn neus gelikt heeft of niet hijgt.

Dan is er geen man overboord.

Dit kan voorkomen na een periode van rust, zoals een paar uur slapen.

En wat dacht je van aanhoudende warme, droge lucht? In de winter hebben we volop de kachel aan, waar we zelf ook een behoorlijk droge keel van kunnen krijgen. Dit kan een weerslag hebben op de natte neus van je hond.

Maar er zijn helaas ook situaties, waarin de droge neus wel een probleem aangeeft. Hieronder noemen we de 6 bekendste.

1. Uitdroging

Drinkt je hond wel genoeg? Als je hond uitgedroogd is of een droge mond heeft, kan zijn neus ook droog worden. Zorg altijd voor voldoende schoon drinkwater, waar je hond altijd toegang tot heeft.

Wil je hond langer dan een paar uur niet drinken? Vraag dan de dierenarts om advies.

Lees ook: Herken uitdroging bij een hond »

2. Zonnebrand

Bijna elke hond vindt het heerlijk om buiten te zijn. Lekker ravotten en frisse lucht! Maar wist je, dat de neus een teer huidje heeft?

Deze kan dus gemakkelijk verbranden door de onverbiddelijke zonnestralen. Hierdoor kan je hond een droge, gebarsten neus krijgen.

Auw!

Gelukkig bestaat er zonnebrand voor honden, die je op de neus kunt smeren bij het buitenspelen. Gebruik altijd producten die louter voor dieren gemaakt zijn. Mensenproducten zijn vaak gevaarlijk voor je huisdier!

3. Allergie

Net zoals zijn baasjes, kunnen onze honden ook overgevoelig of allergisch zijn voor allerlei stoffen. Pollen, stof, voeding: je kunt het zo gek niet bedenken. Dit kan een droge, pijnlijke neus als symptoom hebben.

4. Gezichtsproblemen

Wat als je hond wel over zijn neus wil likken, maar dat niet kan? Veel kortsnuitige (brachycefalische) hondenrassen met een platte neus hebben dit probleem.

Zo kan de neus niet nat gehouden worden door de tong en droogt uit.

5. Verkoudheid of griep

Sommige honden hebben een warme, droge neus wanneer ze een virus onder de leden hebben. Vermoed je dat je hond griep heeft? Neem dan zijn temperatuur op.

Een gezonde hond heeft een lichaamstemperatuur van tussen de 38 en 39 °C. Tussen de 39,0 en 39,5 °C spreken we van verhoging. Boven de 39,5 °C heeft je hond koorts, raadpleeg hierbij altijd een dierenarts.

6. Auto-immuunziekte

Helaas bestaan er ook auto-immuun aandoeningen van de huid, die de neus kunnen aantasten. Voorbeelden hiervan zijn Pemphigus foliaceus en Systemische lupus erythematosus (SLE). Hierbij valt het afweersysteem de eigen cellen aan, met grote huidschade als gevolg.

Een droge neus bij honden behandelen

Of je een droge neus kunt oplossen, hangt sterk samen met de oorzaak van het probleem. Om dit uit te vinden, zul je samen moeten werken met de dierenarts. Probeer de vragen van de dierenarts zo goed mogelijk te beantwoorden en laat hen je viervoeter onderzoeken.

Dacht je een relatie te zien tussen de droge neus en iets anders? Vertel dit dan altijd aan de dierenarts.

Is de droge neus ontstaan door iets onschuldigs, zoals droge lucht? Dan kun je de neus insmeren met een klein beetje ongeparfumeerde olie, zoals kokos- of olijfolie.

Probeer hiernaast altijd de oorzaak weg te nemen, indien mogelijk.