Temperatuur opnemen bij een hond

Laatste update: 2 juli 2019
temperatuur opnemen hond

De temperatuur opnemen bij een hond is belangrijk voor zijn verzorging. Maar niet elke hond vindt dit een pretje.

Hoe neem je de temperatuur van je viervoeter op?

Waarom heb je deze lichaamswaarden nodig?

En wat is een gezonde lichaamstemperatuur eigenlijk?

Lees hier alles over het temperaturen van je hond.

Lichaamstemperatuur van je hond

De temperatuur opnemen bij een hond kan een lastig klusje zijn. Toch is het belangrijk om deze af en toe te meten. Deze waarde geeft je namelijk belangrijke informatie over de gezondheid van je hond.

Vooral als deze in een speciale situatie zit, zoals ziekte, dracht of juist herstel.

Maar om conclusies te kunnen trekken, is het essentieel dat je bepaalde kennis hebt over de meetwaarden. Wat is normaal voor een gezonde hond?

Bij honden ligt de gezonde lichaamstemperatuur iets hoger dan bij mensen. Tussen de 38 en 39 °C geeft dan ook een goede waarde aan.

Oogt je hond ineens anders dan normaal, of heb je een algemeen twijfelgevoel over zijn gezondheid? Neem dan even een paar dagen zijn temperatuur op. Doe dit tweemaal daags, dan kun je zien of er iets verandert.

Maar niet iedere hond heeft zin in dat gefrunnik met een thermometer. Vooral vroeger, was het temperaturen dan ook een tergend klusje. De thermometer moest namelijk toch wel twee minuten op zijn plek moest blijven, voordat hij een realistische meting voor elkaar had gekregen.

Gelukkig is de apparatuur een stuk gevoeliger geworden en gaat alles digitaal. Een digitale thermometer breng je dus in, je wacht een paar seconden.. en -piep- daar heb je de meting.

Voor een dubbel-check op de gevonden waarde, kun je enkele minuten later de procedure herhalen. Je bent toch in een paar seconden klaar!

Maar hoe gaat zoiets precies?

Temperatuur opnemen bij een hond

Bij dieren is het altijd aan te raden een digitale thermometer te gebruiken. Deze zijn nauwkeurig en bovendien snel. Veel honden worden wat onrustig van dat gerommel bij hun achterkant.

Hoe neem je op de juiste manier de temperatuur op?

1. Insmeren thermometer

Smeer het meetgedeelte van de thermometer in met wat vaseline of olie. Dit mag geen parfumhoudende crème zijn of iets dergelijks, het moet neutraal zijn. Anders kan dit irritatie veroorzaken.

Let erop dat je alleen het meetgedeelte insmeert, anders kan hij tijdens het meten uit je vingers floepen.

2. Tuigje omdoen

Weet je niet zeker of je hond stil blijft staan? Doe hem dan voor de zekerheid een tuigje om. Zo kan jij of een helper de hond zacht vasthouden.

3. Rust opzoeken

Meet de temperatuur altijd op een rustige plek en wanneer je hond kalm is. Op een spannende plek (bv. de dierkliniek), maar ook bij warm weer of na inspanning kan de lichaamstemperatuur verhoogd zijn.

Dit is normaal, maar geeft geen realistische weergave.

Praat rustig en opgewekt tegen je hond en aai hem over zijn achterhand en achterpoten. Vindt je hond dit spannend? Oefen dit dan dagelijks.

Til zacht de staart op, til de achterpootjes op en kriebel hem lekker bij de aanzet van de staart. Ontspanning is belonen.

Vindt je hond het echt eng? Gebruik dan een snuitje of muilkorf voor de zekerheid.

4. Staart optillen en inbrengen

Til de staart van je hond op en breng de thermometer zachtjes in  bij de anus (1 à 2 cm). Houd de meter hierbij horizontaal, parallel aan de rug. Deze moet soepel naar binnen glijden, zet NOOIT veel kracht.

Hierbij kun je namelijk de darm beschadigen.

Houd de meter goed vast. Door het gekke gevoel kan de hond zijn spieren aanspannen, wat de thermometer mee naar binnen trekt.

Oeps!

5. Wachten en afleiden

Wacht tot de thermometer een piep geeft of tot de temperatuur 3 seconden lang constant is. Aai de hond ondertussen rustig en praat kalm met hem.

Vindt de hond het spannend, laat iemand die aan zijn voorkant zit hem dan afleiden met wat lekkers. Hij moet hier even mee bezig zijn. Denk aan bijvoorbeeld pindakaas in een Kong, die je in de hand vasthoudt.

Gaat je hond spartelen? Stop en probeer het even later opnieuw.

Laat dan iemand de hond zacht maar stevig vasthouden. Dit kan met één arm onder de buik door op de rug en de ander voorlangs de borst, op de nek. Bij spartelen kan de hond stevig in de armen van de assistent gedrukt worden.

6. Verwijderen en aflezen

Verwijder de thermometer in een vloeiende beweging en beloon je hond. Blijf alsnog rustig tegen hem praten, soms worden ze wat druk als het klaar is.

Maak de thermometer na gebruik meteen schoon met desinfectiemiddel.

Lees de temperatuur af en voilá!

En nu?

Heeft mijn hond koorts?

De temperatuur opnemen bij een hond geeft belangrijke informatie. Er zijn na het temperaturen drie mogelijkheden: te lage, goede of te hoge waarden.

1. Te lage waarden

Wanneer de lichaamstemperatuur te laag is, geeft dit reden tot aandacht. Je hond kan gewoon niet lekker zijn, maar ook onderkoeld (lager dan 37 °C) of zelfs in shock.

Hiernaast kan er iets mis zijn in het lichaam, zoals met de hypothalamus. In dit deel van het brein wordt de lichaamstemperatuur geregeld.

Een te lage lichaamstemperatuur is ook een symptoom van een ernstige vorm van hypothyreoïdie (trage schildklier). Raadpleeg bij deze meting dus altijd een dierenarts.

2. Goede waarden

Meet je tussen de 38.0 °C en 39.0 °C? Dan zit je hond tussen de veilige marges in.

Let echter altijd op het gedrag van je hond. Een goede lichaamstemperatuur wil niet zeggen dat alles onomstotelijk goed met hem gaat.

Wees altijd alert op gedragsveranderingen en signalen van stress, pijn of algehele malaise.

3. Te hoge waarden

Zit de temperatuur tussen de 39.0 en 39.5 °C? Dan spreken we van lichte verhoging. Houd dit de komende dagen in de gaten.

Bij een meting van 39.5 °C of hoger, spreken we van koorts. Dit is een duidelijk signaal van het lichaam. Vraag hierbij een dierenarts om advies.

Heeft je hond een lichaamstemperatuur van 40 °C of hoger? Dan heeft hij hoge koorts en moet gelijk naar een dierenarts gebracht worden. Bel altijd eerst de dierenarts, zodat ze weten dat jullie eraan komen.

Andere manieren om je hond te temperaturen

Naast de digitale thermometer in de anus, zijn er ook andere manieren om de lichaamswarmte van je hond op te meten.

Je kun bijvoorbeeld ook een oorthermometer gebruiken. Maar, de meeste honden vinden dit gevoel ook niet fijn. Hiernaast zijn deze waarden minder nauwkeurig dan de rectale meting.

1. Poten en oren

De poten en oren van onze hond bevatten veel bloedvaten. Verhoogt de lichaamstemperatuur, dan merk je dit ook in de bloedbaan. In dit geval, zullen de voetzolen en oren van je hond heet aanvoelen.

2. Neus

Het gezegde dat de hondenneus altijd koel en nat moet zijn, is een fabel. Maar is de neus heel heet bij aanraking? En komt er veel (gekleurd) vocht uit de neusgaten. Dan is een tripje dierenarts zeer aan te raden.

3. Oksels en liezen

Ook de binnenste, hoogste zijden van de voor- en achterpoten kunnen heet aanvoelen bij koorts. Dit zijn de oksels en de liezen. Hier zitten ook lymfeklieren, die bij ontsteking opgezet kunnen zijn.

4. Tandvlees

Is het tandvlees warm en droog, dan kan dit een signaal van koorts zijn. Ook een afwijkende kleur van het gezonde roze, is een reden om advies te vragen bij een dierenarts.