Mijn hond heeft koorts

Laatste update: 8 juli 2023
hond heeft koorts

Je hond heeft koorts, wat aangeeft dat het lichaam iets aan het bestrijden is. Maar koorts herkennen is niet altijd even simpel.

Wanneer heeft je hond koorts of wordt deze te hoog?

En welk nut heeft dit lichamelijke proces eigenlijk?

In dit artikel vertellen we alles over koorts bij je hond.

Hond heeft koorts, wat is dat?

Je hond heeft koorts, maar waar komt dit eigenlijk vandaan?

Koorts is een symptoom van een ontstekingsreactie. Een ontsteking ontstaat wanneer het lichaam geïnfecteerd wordt met schadelijke stoffen, vaak van buitenaf.

Dit kan door een bacterie, virus, parasiet of schimmel zijn. Maar ook door een giftige stof of beschadiging van organen (bijvoorbeeld lekkend gal in de buikholte).

Hiernaast zien we dat honden kort na een vaccinatie wat lichte koorts krijgen. Het immuunsysteem wordt even kort geactiveerd door het vaccin om de boosdoener te leren herkennen. Zo is het bij een echte infectie beter voorbereid!

Al in de Romeinse tijd werden er 4 onderdelen van de ontstekingsreactie benoemd:

  1. Dolor (lokale pijn)
  2. Calor (lokale warmte)
  3. Tumor (lokale zwelling)
  4. Rubor (lokale roodheid)

In de 19e eeuw werd hier Functio laesa (verlies van functie) aan toegevoegd.

Wanneer het immuunsysteem de schadelijke stof aanvalt, wordt de doorbloeding in het lichaam verhoogd. Zo kunnen de beschermende cellen eerder op de locatie van het probleem aankomen.

Het aangetaste weefsel krijgt meer zuurstof en voedingsstoffen aangeboden vanuit het bloed en de afvalstoffen van het proces worden snel weggevoerd.

Koorts (dus ‘Calor’) is een onderdeel van dit proces.

De warmte zorgt voor een snellere aan- en afvoer van de benodigde stoffen. Hiernaast versnelt het de functie van de strijdende immuuncellen, om de succesvolle verwijdering van de indringer een handje te helpen.

Koorts heeft dus wel degelijk een functie. Zonder dit onderdeel kregen schadelijke stoffen veel te veel ruimte, om het lichaam eens goed te pakken te nemen.

En dat kan tot gevaarlijke situaties leiden!

Spoed bij koorts

Wanneer dit proces te lang doorgaat of het lichaam de boosdoener niet vernietigd krijgt, kan de koorts erg hoog worden. Dit kan tot blijvende schade in het lichaam leiden.

Daarom moet het immuunsysteem soms een handje geholpen worden.

Dit is de taak van de dierenarts. Bij te hoge koorts zal er medicatie voorgeschreven worden, die de koorts afzwakt en het immuunsysteem gericht helpt de oorzaak aan te pakken.

De normale lichaamstemperatuur van een hond is tussen de 38,0 en 39,0 °C. Stijgt deze naar 39,5 °C, dan spreken we van milde verhoging. Boven deze temperatuur moet je de hond in de gaten gaan houden.

Stijgt de lichaamstemperatuur boven de 40,0 °C? Dan heeft je hond hoge koorts, waarbij een dierenartsbezoek noodzakelijk is.

De normale lichaamstemperatuur van een hond ligt tussen de 38 en 39 °C. Tussen de 39 en 39,5 °C spreken we van verhoging. Een hond heeft koorts wanneer de lichaamstemperatuur boven de 39,5 °C is. Een lichaamstemperatuur boven de 41,5 °C kan zeer ernstige gevolgen hebben voor een hond, met zelfs dodelijke afloop.

Symptomen van hond met koorts

Onze viervoeters zijn meesters in het verstoppen van lichamelijke klachten. Veel dieren laten aan de buitenkant maar weinig zien, wanneer ze zich niet goed voelen. Pas wanneer het heel erg wordt, of soms zelfs al te laat is, kunnen de baasjes pas wat zien.

Zo ook met koorts.

Vaak worden deze symptomen alleen in het gedrag van je viervoeter teruggezien. Omdat er verder aan het uiterlijk van de hond niks bijzonders verandert, kan dit dus verwarrend zijn.

Daarom is het belangrijk om de lichaamstemperatuur van je hond in de gaten te houden. Dit kun je meten met een thermometer, die anaal wordt ingebracht. Thermometers die via het oor de lichaamstemperatuur meten zijn bij honden vaak verminderd betrouwbaar.

Boven de 39,0 °C heeft je hond verhoging. Hoe hoger de lichaamstemperatuur, hoe hoger de koorts. Bij een lichaamstemperatuur van 40,0 °C of hoger kan er schade optreden en dient er een dierenarts ingeschakeld te worden.

Naast een verhoogde lichaamstemperatuur, gaat een hond naar gelang zijn temperatuur stijgt meer symptomen vertonen in zijn gedrag.

Denk hierbij aan:

Deze symptomen kunnen slechts vaag aanwezig zijn. Is je hond zichzelf niet, of twijfel je? Bezoek dan een dierenarts voor controle.

Koorts bij de hond behandelen

Je hond heeft koorts en wordt steeds langzamer. Hij heeft geen energie, wil slapen en oogt ongemakkelijk.

Bij lichte verhoging hoef je niet gelijk een dierenarts te bezoeken. Zorg ervoor dat je hond op een rustige, warme plek ligt, om lekker veel te slapen.

Houd gemakkelijk verteerbaar en calorierijk voer en schoon water bij de hand, voor als hij wil eten of drinken.

Vooral drinken is bij koorts erg belangrijk. Door de hitte van het lichaam ligt uitdroging op de loer.

Heeft je hond hoge koorts? Dan zal de dierenarts eerst proberen achter de reden hiervoor te komen. Let wel: bij zeer hoge koorts worden eerst koortsremmers en vocht toegediend om schade in het weefsel te voorkomen.

Wanneer de oorzaak gevonden is, zal de dierenarts de hond kunnen behandelen. Dit kan het toedienen van specifieke medicatie zijn, maar ook een operatie.

De ernst van de oorzaak varieert sterk, zo ook het herstel van de hond. Volg altijd de voorgeschreven medicatie op en houd je hond goed op conditie om hem aan te laten sterken.