Hond is sloom en lusteloos
Laatste update: 16 mei 2022Je hond is sloom en lijkt zichzelf niet. Ieder dier heeft wel eens een minder dagje, net als wij.
Maar soms is dit energieloze, hangerige gedrag een symptoom van een groter, onderliggend probleem.
Wat kan aan deze lusteloosheid ten grondslag liggen? Wanneer moet je naar een dierenarts?
En hoe kan je hond behandeld worden?
In dit artikel gaan we in op lusteloos en sloom gedrag bij je hond.
Mijn hond is sloom, hoe komt dit?
Je hond is sloom en heeft een gebrek aan energie. Dit is doorgaans opvallend voor de eigenaar. Niet elke hond is een energieke wildebras, maar sloomheid uit zich op meer vlakken dan puur enthousiasme.
Vaak wil de hond niet van zijn plek komen, heeft geen interesse voor spel of activiteit en verminderde motivatie om te eten of drinken. Soms zijn ze aanhankelijker dan normaal, soms juist niet.
Maar sloomheid hoort niet bij een gezond dier. Ook niet, als ze bekend staan als een rustige loebas. Waar kan dit gedrag op wijzen?
Sloomheid kan voortkomen uit de volgende oorzaken:
Infectie
Wanneer een vreemde stof, indringer of schade het lichaam bedreigt, ontstaat er een ontstekingsreactie om dit onschadelijk te maken en op te lossen. Dit kost je hond energie, waardoor hij slomer wordt en veel slaapt.
Echter, het lichaam krijgt de situatie niet altijd zonder hulp opgelost. Denk aan ziektes zoals het Parvovirus, Leptospirose of een infectie met hartworm. Hierbij moet het lichaam geholpen worden, wat alleen een dierenarts kan doen.
Interne problematiek
Ook chronische aandoeningen vanuit een lichamelijke storing kunnen hun tol eisen van het hondenlichaam. Denk hierbij aan hart- of leverproblemen, bloedarmoede, suikerziekte en schildklierproblemen.
Maar ook de verstoring van het weefsel kan zijn tol eisen, zoals bij kanker of grote, interne wonden.
Medicatie
Medicatie kan behoorlijke bijwerkingen hebben. Vaak zien we deze ontstaan bij gebruik van een nieuw middel of een overdosis. Bespreek daarom goed de benodigde dosis met de dierenarts en schaf alleen middelen aan die door de dierenarts verstrekt worden.
Maar ook onze menselijke medicijnen brengen risico met zich mee. Het is algemeen bekend, dat een dier geen medicatie bestemd voor mensen binnen mag krijgen. Dit heeft te maken met het verschil in stofwisseling tussen de diersoorten, werkzame stof en de hoeveelheid hiervan in het medicijn.
Dat klinkt behoorlijk ernstig. Wanneer weet je of een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk is?
Wanneer moet een slome hond naar de dierenarts?
Wanneer het normale gedrag van een hond verandert, moet dit de alertheid van de eigenaar wekken. Want veranderend gedrag, betekent dat er iets anders is geworden voor de hond. Maar wat?
Een verandering is niet per se slecht. Soms moet je dier gewoon even wennen of bijkomen, na bijvoorbeeld een verhuizing of heftig dagje erop uit.
Niets aan de hand.
Maar kun je niet bedenken waar het afwijkende gedrag uit voortkomt? Dan is het altijd wijs een dierenarts te raadplegen.
Laat je trouwens niet teveel leiden door de omstandigheden, bij het beoordelen van de gedragsafwijking. Soms lijkt het normaal dat je hond erg verdrietig is na het overlijden van zijn maatje. Maar bij controle blijkt hij een ernstige ontsteking te hebben!
Dit is helaas een echt voorbeeld uit de praktijk. Dus ook al kunnen wij indenken waarom een dier zich zo gedraagt, helemaal zeker weten doen we het niet.
Houd daarom deze vijf steekpunten aan. Vertoont je hond, naast de sloomheid, één van deze tekenen? Bezoek dan altijd een dierenarts ter controle.
- Koorts
- Niet willen drinken
- Niet willen opstaan of bewegen
- Pijnsignalen
- Recente verwonding of ongeluk
Twijfel je? Laat dan je dier controleren bij de arts. Er kunnen veel verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan het gedrag van je viervoeter, zowel onschuldig als bedreigend.
Het is daarom erg lastig dit zonder gedegen onderzoek in te schatten. Beter te vroeg, dan te laat!
Diagnose stellen bij een slome hond
Je hond is sloom en je wilt een diagnose laten stellen over de situatie. Dit is eigenlijk alleen maar mogelijk bij een dierenarts. Zij hebben de expertise en benodigdheden in huis om je hond uitgebreid lichamelijk te onderzoeken.
Maar daar heeft de arts ook de hulp van de eigenaar bij nodig. Zoals je hebt kunnen lezen, zijn de oorzaken voor sloom gedrag en zwakte nogal uiteenlopend. Van een heftige ziekte zoals leptospirose tot een hartprobleem, tot verkeerd medicatiegebruik of gewoon een minder dagje.
Houd daarom de volgende informatie bij voor de dierenarts:
- Wanneer veranderde het gedrag van de hond?
- Is de gedragsverandering continu of verdwijnt hij soms?
- Zijn er nog meer symptomen (gedragsveranderingen)?
- Gezondheids- en medicatiehistorie van je dier
Vaak zal de dierenarts een uitwendige lichamelijke controle uitvoeren en een bloedtest doen. Op deze manier krijgen ze een algemeen beeld van de staat van het lichaam.
Verder onderzoek is afhankelijk van de uitslagen hiervan.
Behandeling bij lusteloosheid
De behandeling van sloomheid en zwakte hangt uiteraard samen met de oorzaak hiervan. Dit kan variëren van een dagje rust tot intensieve behandeling en opname in de kliniek. Om deze reden is ook de prognose zeer verschillend.
Infecties worden vaak behandeld met antibiotica, lichaamsondersteuning (pijnstillers, vocht) en gerichte symptoombestrijding (bijvoorbeeld anti misselijkheids medicatie of anti epileptica).
Bij interne problematiek of medicatie is de behandeling zeer uiteenlopend. In onze andere artikelen kun je alles lezen over hartproblemen, bloedarmoede, suikerziekte en kanker bij honden.
Beterschap!