Hond heeft kanker (tumor): diagnose, behandeling en prognose

Laatste update: 2 juli 2019
hond met kanker tumor op hoofd

Je hond heeft kanker, wat nu?

Het is een diagnose die je als eigenaar nooit hoopt te horen.

Wat betekent deze diagnose eigenlijk voor je hond?

En hoe kan je dier behandeld worden?

In dit artikel vertellen we jullie alles over de diagnose, behandeling en prognoses bij kanker.

Hond heeft kanker oftewel tumor

Kanker is een aandoening van de cellen in het lichaam, waardoor ze ongecontroleerd gaan delen.

Dit klinkt misschien onschuldig, maar kan grote gevolgen hebben. Door de ongeremde celdeling kunnen delen van het lichaam verdrukt, beschadigd en zelfs onbruikbaar worden.

Er zijn meer dan 100 verschillende soorten kanker bekend. Deze bestaan uit tumoren in de huid, (voortplantings)organen, huid, zenuw- en verteringsstelsels en ademhaling-, spier- en skeletsystemen.

Kanker komt ook voor in het bloed.

Of en hoe kanker bij je hond te zien is, hangt af van welke variant aanwezig is. In het algemeen, zien we in de thuissituatie de volgende veranderingen:

  • Instorting
  • Moeilijke, soms bloederige ontlasting
  • Slaapzucht (lethargie)
  • Verminderd energieniveau
  • Verminderde beweeglijkheid
  • Verminderde eetlust

Maar hoe wordt deze ingewikkelde ziekte vastgesteld?

Hond heeft kanker: diagnose

De diagnose kanker kan niet louter vanaf symptomen gesteld worden. Alleen onderzoek aan de cellen kan uitsluitsel of bevestiging geven.

Vaak wordt eerst bloed afgenomen. Bloed weerspiegelt de gezondheid van de hond beter dan je misschien zult denken.

De arts zoekt naar afwijkende waarden in het bloed, en naar zogenaamde verhoogde tumormerkers. Tumormerkers zijn stoffen die aangemaakt worden door bepaalde soorten kanker.

Tumoren in het lichaam kunnen zichtbaar gemaakt worden door middel van een echo. De geluidsgolven van een echo maken organen en weefsel zichtbaar, waardoor abnormaal en samengeklonterd weefsel te herkennen is.

Hiernaast kan de dierenarts kiezen om een biopsie te nemen. Men neemt dan een klein stukje weefsel weg, waarvan de cellen worden onderzocht. Dit heet cytologisch onderzoek, waarbij de aanwezigheid van kankercellen vastgesteld kan worden.

Maar hoe verder, wanneer deze cellen eenmaal gevonden zijn?

Hond heeft kanker: behandelingen

De arts heeft het vastgesteld: je hond heeft kanker. Welke methoden zijn er om je maatje te behandelen?

Eigenlijk verschillen de behandelmethoden bij dieren niet (veel) met die van mensen. De belangrijkste drie zijn chemotherapie, bestraling en eventuele operaties. Hiernaast wordt soms immuun- en antilichamentherapie gebruikt.

Niet ieder type kanker kan bestreden worden met chemotherapie. Deze medicatie wordt toegediend via een tablet of infuus. Dieren krijgen zodanig lagere doses dan mensen, dat de vervelende bijwerkingen zoals haaruitval, overgeven en diarree vaak uitblijven.

Klachten worden tijdens het behandelproces zo snel mogelijk weggenomen.

Bij chemotherapie is de medicatie zo ingesteld, dat het snel-delende lichaamscellen onschadelijk maakt. Dit betekent dat het zich op kankercellen richt, maar ook op gezonde. Chemotherapie is dus een heftige behandeling voor het lichaam.

Bestraling heet eigenlijk radiotherapie, waarbij geconcentreerde fotonen- (of elektronen)straling specifiek op de tumor gericht wordt. Hierdoor wordt de tumor kapot en onschadelijk gemaakt. Dit is helaas niet in één stralingsessie gepiept: gemiddeld heeft een hond zo’n 5 tot 15 sessies nodig.

Hiernaast kan een operatie nodig zijn, om de (verdrukkende) tumor te verwijderen. De gecompliceerdheid van de operatie hangt af van de grootte, positie en aantal tumoren dat zich in het lijf bevindt. Soms zijn meerdere operaties nodig, wanneer de tumoren door het lichaam verspreid zitten.

Hond heeft kanker: prognose

Je hond heeft kanker, wat kun je nu verwachten? De prognose geeft aan in hoeverre de kanker te behandelen is en geeft een indicatie van de genezings- en overlevingskans.

De prognose is zeer verschillend per type kanker, individu en stadium waarin de kanker zich bevindt. Wordt een oppervlakkig type kanker in een vroeg stadium gediagnosticeerd, dan is de genezings- en overlevingskans groot.

Voor snel ontwikkelende en lastig te behandelen soorten kanker zoals botkanker of kanker in specifieke cellen van het beenmerg is de prognose minder positief.

Om een gedetailleerd en realistisch beeld te krijgen van de situatie, adviseren we jullie altijd een gesprek aan te gaan met de dierenarts. Laat je informeren en vraag eventueel om folders of informatieve websites.

Alternatieve methoden

Sommige eigenaren kiezen (ook) voor een minder gangbare behandeling, zoals alternatieve methoden. Bij het behandelen van kanker, staat de kwaliteit van leven van het dier voorop. Bij elke keuze voor een behandeling, is de belangrijkste vraag: hoe veel en hoe lang zal mijn dier lijden, met welk uitzicht op genezing?

Om deze reden is de algehele lichaamsgezondheid en hoe je hond in zijn vel zit erg belangrijk. Onderzoek heeft aangetoond dat een positieve instelling en algemeen goede lichaamsconditie de behandeling van kanker positief kan beïnvloeden. De juiste behandelingskeuze hangt dus altijd samen met de hoogste kwaliteit van welzijn mogelijk.

Kanker bij honden voorkomen

Onze huisdieren krijgen tegenwoordig steeds vaker kanker. Dit werpt een logische vraag op: waarom eigenlijk? Het vervelende bij kanker is, dat hier vaak geen eenduidig antwoord op te geven valt.

Kanker kan veroorzaakt worden door vele factoren, zowel genetische als vanuit de omgeving. Leeftijd, ras, maar ook leefstijl kunnen een rol spelen. Toch blijft het moeilijk te voorspellen of je dier ooit kanker zal ontwikkelen, of niet.

Toch zijn er manieren waarop je kanker kunt voorkomen, althans gedeeltelijk. In sommige rassen spelen specifieke soorten kanker op. Wanneer er met zogenaamde ‘gezonde’ lijnen gefokt wordt, is de kans op gezonde pups een stuk groter.

Ook blijkt uit onderzoek dat dieren met een actieve levensstijl en goede lichaamsconditie minder vaak kanker ontwikkelen dan dieren die bijvoorbeeld veel te zwaar zijn. Helaas maken deze beweringen kanker niet makkelijker voorspelbaar, maar baat het niet, dan schaadt het niet!