Hond verveelt zich: oorzaken en oplossingen

Laatste update: 2 juli 2019
hond verveelt zich

Je hond verveelt zich?

Slopen, janken, blaffen, stuiteren, rennen, springen of concentratieproblemen…

Al deze gedragingen kunnen een aanwijzing zijn dat je hond zich verveelt.

Wij mensen hebben enorm veel dingen waar we ons mee bezig kunnen houden. Denk aan een hobby zoals knutselen, maar ook sporten, tv kijken, internetten en uitgaan.

Bij de hond ligt dit anders: veelal wacht je viervoeter tot jij iets met hem gaat ondernemen. Gaat hij zichzelf bezig houden, dan uit dit zich soms in bezigheden die wij wat minder prettig vinden.

Deze bezigheden hoeven niet alleen voor te komen wanneer je niet thuis bent. Sommige honden zijn bijvoorbeeld na 3 uur wandelen nog vol energie.

Plof jij uitgeteld op de bank, rent je hond nog uitgelaten door de kamer op zoek naar iets leuks.

Hoe kun je voorkomen dat je hond zich verveelt? In dit artikel gaat de hond in bezigheidstherapie!

Waarom verveelt mijn hond zich?

Of je hond zich verveelt, heeft niet direct iets te maken met of jij een goede baas bent.

Iedere hond heeft zo zijn eigen voorkeur wat betreft de hoeveelheid en soorten activiteiten per dag. Wel is het belangrijk, dat je weet wat jouw hond nodig heeft om gelukkig en actief te zijn.

In de natuur was de hond de hele dag bezig met eten zoeken. Bij ons krijgen ze het kant en klaar voorgeschoteld: het geeft wel energie, maar het kost dit nauwelijks!

Vaak zien we dezelfde voorkeuren binnen een bepaald ras of type hond. Waar de Yorkshire Terriër het liefst de hele dag bij de baas op schoot ligt, wordt de Syberische Husky al hyper bij het idee.

Terwijl de Jack Russell Terriër na anderhalf uur nog steeds met hetzelfde enthousiasme achter zijn bal aan dendert, heeft de Border Collie het na twee keer ‘wel begrepen’.

Dit betekent niet dat de Husky niet bij zijn baas op schoot wil liggen, of dat de Collie niet twee keer dezelfde bal wil zien…

Het gaat erom, dat deze rassen verschillende voorkeuren hebben en daardoor met een andere focus lichamelijk, maar ook geestelijk gezond gehouden moeten worden.

Hond moet veel bewegen

hond moet veel bewegen

Om lichamelijk gezond te blijven, moet de hond geregeld zijn energie kwijt kunnen in de vorm van bewegen. Net als wij worden ze snel dikker wanneer er wel eten in gaat, maar deze energie nergens voor gebruikt wordt.

Hiernaast vindt zelfs de meest slome hond het geweldig om samen met de baas iets te ondernemen: als je zijn voorkeur maar weet!

De één houdt van zwemmen, de ander van stoeien en naast de fiets lopen en een derde wordt dolblij van een potje speuren.

Hoeveel je hond moet en wil bewegen, hangt wederom af van het ras en type: gezelschapshondjes hebben vaak minder beweging nodig dan jachthonden.

Let echter bij iedere hond altijd op het gewicht. Hoe dikker, hoe minder goed de hond in zijn vel zit en hoe minder hij wil gaan ondernemen. Het kost namelijk steeds meer moeite en zijn lijf zit hem in de weg.

Hiermee kom je in een neerwaartse spiraal, waarin je hond steeds dikker en ongelukkiger wordt. Dus hup, naar buiten en bewegen jij!

Heb je geen tijd voor urenlange wandelingen? Neem dan je hond eens mee als je gaat hardlopen, of skeeleren.

Je hond geestelijk bezig houden

Veel honden vinden het heerlijk om te bewegen, maar als er veel van hetzelfde ondernomen wordt verliezen ze hun interesse.

Het uitblijven van nieuwe prikkels kan ervoor zorgen dat je hond zich gaat vervelen. Zelfs tijdens zijn favoriete bezigheid.

Maar lukt het je niet om iedere dag een nieuwe wandeling of activiteit bedenken?

Dan zijn er gelukkig heel wat dingen op de markt die je een aardig end op weg helpen. Trainingsboekjes, spelletjes en, niet te vergeten, hondensporten kunnen je alle uitdaging bieden die je zoekt.

Spelletjes met je hond

spelletjes met je hond

Ook al loop je een paar uur per dag met je hond, door de sleur van het alledaagse binnenleven kan de verveling snel weer toeslaan. Gelukkig zijn er tal van spelletjes die je hond bezig kunnen houden, zowel met als zonder de baas.

Spelen is naast het verdrijven van verveling, dé manier om onderling begrip en verbondenheid te creëren.

Als pup leert je hond tijdens het omgaan met andere honden zich op een natuurlijke manier te gedragen en te communiceren, door middel van spel.

Hiernaast is het een leuke uitdaging om uit te zoeken wat je hond zelf uit kan vogelen en hoeveel hij hierin kan groeien.

Wordt je hond hyperactief als je een spel begint? Of komt hij met flinke overtuigingskracht continu om spel vragen?

Negeer hem dan tot hij rustig is, en begin dan pas met het spel. Neemt de hyperactiviteit weer de overhand, dan begin je opnieuw. Rust zorgt voor controle en vermindert de kans op ongelukken.

Iedere hond vindt wat anders leuk: de één kan zich uren vermaken met een rubberen kip, de ander met een tennisbal. Probeer uit te zoeken wat bij jullie de favoriet is.

Speeltjes vernieuwen

Heb je al een kist vol met speelgoed, waar je hond na één keer al niet meer naar omkijkt? Vernieuw dan eens je speeltjes! Dit kun je op 2 manieren doen:

1. Berg een ‘oud’ speeltje een tijdje op en introduceer het na een paar weken weer. Mogelijk komt het op je hond over als gloednieuw of lang verloren.

2. Verander het speeltje door er bijvoorbeeld iets nieuws aan te naaien of juist weg te laten. Daarnaast is het belangrijk hoe jij het speeltje aanprijst. Sommige honden reageren enorm op het enthousiasme van hun baas en nemen dit maar al te graag over.

Naast leuke speeltjes kun je meerdere spelletjes bedenken om samen te doen. Spelen betekent niet dat de baas zich altijd een ongeluk moet rennen om de hond geïnteresseerd te houden. Wat dacht je van een leuk zoek- of trekspelletje?

Met zoeken laat je hond een half verstopt speeltje ophalen met het commando ‘zoek’ en beloont hem wanneer het lukt.

Op den duur gaan ze leren dat bij ‘zoek’ er dus een object te ‘vinden’ valt voor iets lekkers. Op internet staan ook enorm veel leuke denkspelletjes, zoals speuren beschreven.

In dierenspeciaalzaken zijn ook spellen verkrijgbaar die je binnenshuis met je hond kunt doen. Dit zijn veelal houten speelborden, waar de hond door middel van schuiven en draaien brokjes moet vinden.

Een leuke manier om de vindingrijkheid van je hond te testen en te ontwikkelen!

Trainen met je drukke hond

Om je hond geestelijk actief te houden, kun je ook samen trucjes gaan leren. Kijk wat je hond de fijnste beloning vindt (een koekje, een aai of misschien een speeltje?) en haal er een duidelijk instructieboekje bij.

Gaandeweg leert men, zowel de baas als de hond. Dit versterkt de onderlinge communicatie en verhoogt de baas-gerichte focus van de hond.

Er zijn zo ongelooflijk veel trucboekjes te vinden dat je hier een behoorlijk project van kunt maken.

Hiernaast zijn er tal van leuke sporten of cursussen voor jou en je hond. Denk aan Flyball, behendigheid, doggydance, schapen hoeden, gehoorzaamheid, frisbeeën; voor elk wat wils.

Weinig tijd voor je hond

verveelde hond

Heb je weinig tijd om er even voor te gaan zitten met je hond?

Laat hem dan met je mee gaan en helpen bij je dagelijkse dingen. Leer hem de krant te halen, de kast open te doen, zijn speeltjes op te ruimen: wanneer hij zich betrokken voelt is hij al een stuk minder verveeld.

Moet hij toch even alleen blijven zonder dat jij hem vermaakt? Dan bestaan er heel wat leuke kauwspeeltjes en snacks die je hond lekker bezig kunnen houden.

De meest bekende is de Kong, die je volstopt met wat lekkers. Je hond moet vervolgens flinks kauwen en peuteren om de traktatie er stukje bij beetje uit te halen.

Kauwsnacks zoals gedroogde varkensoren zijn uitermate geschikt om verveling tegen te gaan. Zo ook pezen, kauwkluifjes en -botten, pas echter op wanneer je er zelf niet bij kan zijn.

Afgekauwde of gebroken stukken kunnen in de keel blijven vastzitten, wat levensbedreigend kan zijn. Het gebeurt niet vaak, maar een gewaarschuwde baas telt voor twee.

Ook zijn er snackballen in dierenspeciaalzaken verkrijgbaar, waar je bijvoorbeeld brokjes in doet. Deze brokjes vallen door een klein gaatje uit de speelbal als de hond hem rond-rolt. Daar zijn ze vaak wel even zoet mee!

Drukke hond door druk leven

Bij sommige honden ligt het probleem niet bij te weinig prikkels of afwisseling, maar bij teveel.

Wanneer er continu drukte in huis is of er steeds van woonplek gewisseld wordt, kan de hond niet tot rust komen en blijft dus in de actie-stand hangen. Want wat zal er nu weer gaan gebeuren? Je moet er altijd klaar voor zijn!

Zorg er dus voor dat je viervoeter altijd de mogelijkheid heeft zich terug te trekken, op een rustige plek in huis. Leer huisgenoten en visite hem daar met rust te laten. Hij heeft immers zelf die plek opgezocht.

Hiernaast is een vast dagritme belangrijk voor de innerlijke rust van je hond: hij weet immers wat hem te wachten staat.

Zo leert je hond of hij na het wandelen rustig een uurtje kan gaan slapen of dat hij dan een uur vol pret zal missen.

De onzekerheid kan wederom tot hyperactiviteit zorgen. De balans van afwisseling en voorspelbaarheid maken de weg vrij naar lichamelijk en geestelijk welzijn.