hond kauwt alles stuk

Hond kauwt alles stuk: oorzaken en oplossingen

Mijn hond kauwt alles stuk, hoe leer ik dit af? Een vraag die we regelmatig horen. Heb jij ook een hond die alles stuk bijt en kauwt?

Wanneer je hond alles kapot maakt kan dit op twee manieren gebeuren: wanneer je er wel, of niet bij bent. Wanneer je erbij bent als je hond iets stuk bijt, kun je hem corrigeren. Maar wat als je hond dingen stuk bijt als je er niet bent? En waar komt dit gedrag eigenlijk vandaan?

Dat je hond dingen stukbijt, kan onder andere te maken hebben met eenzaamheid, honger of verveling. Maar hoe kom je hier vanaf? Lees verder en ontdek alles over slopende viervoeters.

Waarom kauwt mijn hond alles stuk?

Dat je hond het hele huis kapot kauwt, is hartstikke vervelend. Daarnaast is het nog gevaarlijk ook: worden konijnen-baasjes ook niet gewaarschuwd voor kapot geknaagde kabels?

Om je hond te laten stoppen met alles stuk bijten, zul je eerst de oorzaak moeten achterhalen. Alleen de hond straffen wanneer hij iets stuk kauwt, helpt maar zelden.

Spullen kapot kauwen of stukbijten komt namelijk  vaak voor uit een bepaalde frustratie. Deze frustratie kan onder andere uit eenzaamheid, pijn, onrust (overtollige energie), verveling of honger voortkomen.

Met puppy’s is dit natuurlijk een ander verhaal. Bijna alle pupjes hebben de neiging om met de mond alles te verkennen, net zoals mensenbaby’s.

Ook zorgt kauwen voor verlichting wanneer de tandjes doorkomen; dit doorkomen kan een onprettig gevoel geven. Kauwen verzacht voor hen de pijn.

hond kauwt shoenen kapot

Het is daarom belangrijk dat je pupje iets te kauwen heeft. Hiervoor kan je gedroogde varkensoren of gedroogde repen pens kiezen, zo zijn ze wel even bezig. Laat ze hiermee nooit alleen!

Deze kleintjes kunnen stikken in een afgebroken stukje pens. Kauwspeeltjes zoals een (puppy) Kong zijn volkomen veilig. Je kunt hier allerlei lekkers in doen om je pup bezig mee te houden.

Denk aan vlees, stukjes hondenkoek of pindakaas (niet te veel of vaak). En het allerfijnste: het zal niet afbreken.

Hiernaast weet je puppy gewoonweg nog niet wat geschikt is om op te kauwen. Daarom is het belangrijk hen van jongs af aan te leren: hierop mag wel, daarop mag niet. Dit is van jou, en dit is van mij.

Zet het niet-knagen artikel (tijdelijk) weg of leid je puppy af. Zorg er daarnaast voor dat hij ruim voldoende knaagmateriaal heeft, zodat hij niet ‘genoodzaakt’ is jouw leren schoenen te pakken.

Kauwen en bijten kan ook voortkomen uit een zogenaamd “zelfbehoud”. Het houdt de spijsvertering op gang en maakt het gebit schoner.

Hiernaast creëert kauwen en knagen bij zowel pupjes als volwassen honden een soort rust. Tijdens het kauwen komen namelijk stofjes vrij in het lichaam, die stress en spanning verminderen.

Hond kauwt alles stuk met baasje thuis

hond kauwt alles stuk met baasje thuis

Wanneer je hond in jouw bijzijn wil beginnen met slopen, of je hem op heterdaad betrapt, is het belangrijk hem te corrigeren.

Corrigeer je hem niet, dan weet hij immers niet dat hij wat fout doet!

Corrigeer alleen op het moment dat je het verkeerd ziet gaan, te laat of te vroeg heeft geen effect. Je viervoeter moet nu eenmaal leren waar hij wel, en niet op mag kauwen.

Corrigeren kun je doen door het knaagobject af te pakken, of de hond naar de bench te sturen. Geef hierbij duidelijk, zonder al te veel stemverheffing, het “Nee”-commando.

Houd je dit commando consistent aan bij gebeurtenissen die je niet toestaat van je hond? Dan leert hij vanzelf dat “Nee” betekent: “Dat wat je nu doet, mag niet”.

Natuurlijk geldt in de opvoeding altijd: waar zou corrigeren zijn, zonder beloning? Opvoeding is het gemakkelijkst voor je hond wanneer je aangeeft wat voor gedrag je wél wilt zien.

Bijvoorbeeld: de hond mag niet op de bank kauwen, maar wel op deze Kong. Of: hij mag niet aan de tafelpoot knagen, maar wel op dit speeltje.

Let erop dat je de hond een knaagalternatief geeft, géén koekje of ander lekkers waar je hem normaal mee beloond.

Door de tegenstrijdigheid van de correctie en beloning wordt hij nerveus, of aangemoedigd in het stuk bijten. Daarnaast is het ook belangrijk de hond te belonen wanneer hij het goed doet.

Kauwt hij op zijn eigen speeltjes? Beloon hem met een koekje of een aai. Hierdoor zal je hond sneller zijn eigen kauwspulletjes kiezen, dan je meubilair. Is de baas blij, dan is de hond blij.

Hond kauwt alles stuk wanneer hij alleen thuis is

Helaas bijten sommige honden alleen maar dingen stuk wanneer de baas nergens te bekennen is.

Dit is jammer, niet alleen omdat je spullen stuk gaan, maar ook omdat je hem niet kunt corrigeren.

Je hond heeft namelijk een geheugen dat minder gemakkelijk associaties (verbindingen) maakt dan dat van ons. Heeft een mens iets kapot gemaakt, dan kan hij of zij hier zelfs uren later nog op aangesproken worden.

Onze hersenen maken dan nog steeds succesvol de verbinding tussen het kapot maken en het standje dat we kregen. Oeps, denken we, niet meer doen dus!

Bij de hond moet het standje meteen ná het kapot maken gebeuren, om een juiste verbinding te vormen. Dit komt ook omdat honden- logica nu eenmaal anders werkt dan het onze.

Waarom zou hij dat kussen eigenlijk niét mogen slopen?

Voor je hond betekent dat kussen namelijk niets. Na slopen voelt hij zich alleen maar slecht, omdat hij geleerd heeft dat het baasje nu boos gaat worden. Of dat misschien nu al is.

Maar waarom het baasje boos is? Geen flauw idee.

Hond kauwt alles stuk: afleren

hond kauwt alles stuk afleren

Regel één met het stuk bijten van dingen: boos worden, schreeuwen of slaan helpt niet. Grote kans dat je hond angstig wordt, en een angstige hond is niet te vertrouwen.

Ook grote kans dat hij gespannen wordt, en wat doet een hond om stress te verminderen? Juist, kauwen.

Ook kan je hond hiervan leren dat hij niet moet kauwen als jij in de buurt bent. Maar als de kat van huis is…

Komt het stukbijten voort uit verveling?

Zorg dan voor wat afleiding. Sommige honden hebben graag altijd wat te doen. Zo kun je uitzoeken met welk soort speeltje je viervoeter zich het langste kan vermaken.

Is je hond snel op speeltjes uitgekeken? Zorg dan voor genoeg afwisseling. Hierbij hoef je niet elke dag 20 nieuwe speeltjes te introduceren.

Ruim om de paar dagen wat speeltjes weg, en introduceer ze twee weken later weer. Wedden, dat de ‘oude’ speeltjes weer reuze interessant zijn?

Ook kun je ‘oude’ speeltjes wat vermaken of veranderen, door er bijvoorbeeld een bel aan vast te maken of een extra lap stof. Er zijn ook genoeg hondenpuzzels op de markt, waar je hond heerlijk lang mee bezig kan zijn.

Help wel met de introductie hiervan; niet elke hond heeft meteen door wat er gebeuren moet.

Is je hond snel eenzaam, ook al zit jij boven in de computerkamer?

Bouw dan het alleen zijn op. Sommige honden, en vooral sommige hondenrassen, vinden het heerlijk om áltijd bij het baasje te zijn. Zijn ze dat niet, dan worden ze droevig, onrustig op angstig.

Hiernaast kan radio of TV voor wat afleiding zorgen. Niet dat je hond zo graag naar Top Gear kijkt, maar onderzoek heeft aangetoond dat dieren een lagere hartslag en cortisol niveau (stresshormoon) krijgen van muziek of rustige achtergrondgeluiden.

Slopen kan ook voortkomen uit pijn.

Vaak zie je bij extreem kauwen en bijten tandproblemen als oorzaak; het kauwen verlicht immers de pijn. Helaas kan je hond ook slopen om zijn pijn-frustratie af te reageren.

Laat hem dus regelmatig controleren door een dierenarts.

Begint je hond plotseling met dingen stukbijten?

Laat hem dan zo snel mogelijk nakijken; plotselinge pijnklachten kunnen onschuldige, maar ook zeer ernstige medische problemen aan het licht brengen.

Sommige honden zijn nu eenmaal niet gemaakt om lang stil te zitten.

Met genoeg lichamelijke beweging en geestelijke uitdaging zijn ze gelukkig wel even bezig te houden.

Het loont echter ook, om je hond aan te leren dat er soms ‘gewoon’ even niets gebeurt. En dat daar helemaal niets mis mee is. Laat de hond op een rustig plekje liggen, zoals de mand of bench.

Blijft hij liggen? Beloon hem dan kalm.

Bouw steeds wat meer op. Ook al gaan ze op commando rust nemen, de meeste honden zullen de opgedragen ‘ligtijd’ gaan gebruiken om toch maar  een tukje te gaan doen.

In onze tijd zie je het steeds vaker: overgewicht. De meeste honden met overgewicht, gaan op dieet.

Helaas ontwikkelen onze honden, net als wij mensen, op den duur vetzucht. Hier hoort een sterke drang om te eten bij, hiermee stimuleert je hond het beloningsgebied in de hersenen.

Hoe los je deze onrust op?

1. Zorg er ten eerste voor dat je hond geen honger heeft. Afvallen kun je het beste aanpakken door goed en genoeg te voeren, veel te bewegen, voldoende rust te nemen, niet te snacken en voldoende water te drinken.

Verminder alleen de voerporties wanneer je voorheen teveel gaf. Overleg met je dierenarts hoeveel en welk voer passend is voor je hond.

Krijgt je hond namelijk (volgens zijn hersenen) trek, dan zal hij op alle mogelijke manieren proberen deze “honger” te stillen. Ook als dat betekent dat hij de theedoeken moet opeten.

2. Het is erg moeilijk het “hongergevoel” te verminderen. De hersenen van je hond zeggen namelijk steeds: snel, je moet iets eten! Wanneer dit niet kan, ontstaat er steeds meer stress.

Help je hond door genoeg kauw artikelen aan te bieden. Dit helpt hem de eerste moeilijke “honger”- tijd door te komen. Pas wel op dat de kauw artikelen ongevaarlijk zijn met doorslikken.

Een tak of groot bot is perfect, maar grote stukken bot of splinters kunnen schade in de keel, maag en darmen veroorzaken. Bespreek de mogelijkheden met je dierenarts.

Voorkomen dat je hond alles stuk bijt

Ook met slopen geldt natuurlijk: voorkomen is beter dan genezen.

Om te voorkomen dat je hond je spullen stuk bijt, kun je de spullen (tijdelijk) wegstoppen.

Het allerbelangrijkste echter, is training. Het verbetert niet alleen de band tussen hond en baasje, maar ook de communicatie.

Wanneer je duidelijk aangeeft wat jij wel en niet wilt zien, zal het voor je hond makkelijker worden om de regels te volgen. Hier moet natuurlijk wel wat tegenover staan.

Hij volgt namelijk de regels om jou te behagen!

Bij training is het dus cruciaal dat je de motivatie van je hond weet te vinden: doet hij alles voor een koekje, een bepaald speeltje of misschien een lekkere knuffel?

Gebruik dit als beloning. Zorg dat je het alleen thuis blijven met rust en regelmaat aangeleerd hebt: het kost wat tijd, maar je hebt er voor de rest van het leven plezier van.

Accepteer ook dat de ene hond het wat moeilijker vindt dan de ander. Kom ze tegemoet met afleiding, zorg voor voldoende beweging vooraf en maak van weggaan en terugkomen geen grote toneelvoorstelling.

Je bent immers zo weer terug, en er gebeurt niets ergs met je hond wanneer jij weg bent. Zodra hij dit doorkrijgt, is het alleen zijn al veel minder vervelend.

Er zijn ook sprays op de markt die je op voorwerpen kunt spuiten, zodat ze vies smaken of ruiken voor je hond. Dit gaat het kauwen en stuk bijten tegen.

Nadeel: mogelijk stinkt je huis ook, zijn je spullen geruïneerd en is je hond nog steeds gefrustreerd. Dat hij geen spullen meer stukbijt, betekent namelijk niet dat je het probleem opgelost hebt.

Daarom is de oorzaak vinden zo belangrijk: komt de frustratie er niet op de ene manier uit, dan wel op de andere.

Ook bestaat er de kans dat je een gezondheidsprobleem misloopt, dat het leven van je hond zuur maakt. Kom je er zelf niet uit?

Vraag dan altijd een dierenarts of gedragsdeskundige om raad. Spullen stuk bijten en kauwen is probleem dat geregeld tot vaak voorkomt;  zij zullen je van gepast advies kunnen voorzien.

Pin jezelf nooit vast op één advies: bij iedere hond werkt iets anders het beste. Succes!