hond alleen thuis laten

Hond of pup alleen thuis laten?

De meeste honden vinden het heerlijk om overal mee naar toe te gaan.

Het strand, de markt of je werk; als de baas er is, is het goed.

Maar er zijn situaties waarbij ze niet met je mee kunnen, zoals wellicht het boodschappen doen, een doktersbezoek of een dagje naar de sauna.

Sommige honden vinden dit prima. Maar voor anderen is dat best even wennen.

Want wat moet hij nu met zijn tijd, als de baas er niet is? En wat nu als de baas nooit meer thuiskomt?

Met alleen thuis blijven is het allerbelangrijkste dat je hond leert dat hij niet altijd de baas om zich heen nodig heeft om te kunnen ontspannen.

Ook wordt je hond, wanneer je het goed aanpakt, zich ervan bewust dat je heus wel weer terug naar huis komt.

Dat is allemaal mooi gezegd, maar hoe pak je dit nu aan?

Honden zijn groepsdieren

Laten we eerst beginnen bij waarom sommige honden het zo vervelend vinden om alleen thuis te zijn. Van nature zijn ze groepsdieren, en niet omdat ze dit zo verschrikkelijk gezellig vonden.

In tegenstelling tot katten, hadden de honden elkaar nodig om te overleven. Daarom willen ze ongelofelijk graag de roedel bij elkaar houden; zonder je groep ga je immers dood!

Dat dit in het moderne huishouden vaak niet meer geldt, vindt je hond soms maar lastig te begrijpen.

roedel wolven

Gelukkig vindt niet iedere hond het verschrikkelijk om alleen thuis te zijn. Ras, eerdere ervaringen of gezondheid kunnen een rol spelen.

Je ziet bijvoorbeeld dat de aanhankelijke gezelschapsrassen het moeilijker vinden om van hun baas gescheiden te zijn dan de meer zelfstandige herderrassen.

Ook asielhonden kunnen, bijvoorbeeld door hun onstabiele vertrouwensbasis, (te) sterk hechten aan de nieuwe baas en het gescheiden zijn dus moeilijk verdragen.

Kan mijn hond alleen thuis blijven?

Dat niet iedere hond hetzelfde reageert op alleen thuis blijven, is dus duidelijk. Maar hoe kom je er nu achter of hij ontspannen op de bank gaat luieren of piepend voor de deur blijft liggen tot hij de sleutel in het slot hoort?

Sommige honden piepen, blaffen of zelfs huilen onophoudelijk wanneer de baas van huis is. Dit kan echter plotseling gestaakt worden zodra ze jouw auto de straat in horen rijden (en ja, ze horen het verschil!).

Drie tips om achter het gedrag van je thuisblijver te komen:

  1. Zet een videocamera opgesteld neer in huis en film de kamer. Gaat je hond ontspannen liggen slapen,of loopt hij hijgend heen en weer? Veel of vaak geluid maken, plassen, steeds van positie veranderen (liggen, zitten, staan), krabben of slopen duiden vaak onrust aan. Let op, slopen kan soms puur als bezigheid gebruikt worden, dit geeft niet per se stress aan.
  2. Laat iets te eten bij hem achter. Heeft hij het niet op wanneer je terug bent? Grote kans dat hij te gespannen is geweest om zich op het lekkers te kunnen richten.
  3. Kun je niet stiekem filmen? Zet dan een cassette- of voice recorder neer (ook handig tijdens het oefenen). Zo kun je toch horen of hij blaft, huilt, jankt of piept wanneer je weg bent.

Een volwassen hond alleen thuis laten

volwassen hond alleen thuis

Dat een hond volwassen is, hoeft niet te zeggen dat hij zonder moeite alleen thuis kan blijven. Ook wanneer dit in zijn vorige woning geen probleem was, is het wijs om het in zijn nieuwe leefomgeving weer even rustig op te bouwen.

Een nieuwe omgeving betekent nieuwe regels en nieuwe ervaringen. Dit kan voor onzekerheid en stress zorgen, dus creëer vertrouwen door gewenning.

Maar hoe komt het nu, dat je volwassen dier ineens een nerveuze pup wordt zodra jij je autosleutels pakt? Een paar oorzaken:

  • Je hond heeft het alleen thuis blijven simpelweg nooit geleerd.
  • Je hond heeft het alleen thuis blijven wel geleerd, maar lang niet hoeven doen. Toen het opeens nodig was, is het niet rustig geherintroduceerd.
  • Je hond moet te lang alleen thuis blijven en gaat zichzelf op (minder populaire) manieren bezig houden in huis.
  • De band met de eigenaar is te hecht, onstabiel of te zwak.
  • De leefomstandigheden in huis zijn plotseling veranderd en de hond is hier nog niet aan gewend.
  • De hond is niet volledig gezond en voelt zich daardoor niet op zijn gemak.
  • Je hond is al wat ouder. Thuisblijven wordt moeilijker wanneer de hersenen worden aangetast, zoals bij dementie.
  • Je hond wil gewoonweg niet alleen blijven; dit is dus geen angst- geval!
  • Je hond blijft onrustig wanneer je weg bent, omdat hij erg waaks en dus snel gealarmeerd is.

Een pup alleen thuis laten

Wanneer je een pup gaat leren om alleen thuis te blijven, zijn veiligheid en vertrouwen het allerbelangrijkst.

Een nieuwe omgeving kan overweldigend zijn voor zo’n kleintje. Daarom kan een bench een prima hulpmiddel zijn om zijn eigen, vertrouwde plekje te creëren.

Hiernaast moet hij wennen aan een leven zonder mama. Hij wordt afhankelijk van het gezin, dus wanneer zij de kamer of woning verlaten kan de pup zich aan zijn lot overgelaten voelen.

De angst die hieruit voorvloeit kan zich uiten in slopen, krabben en veel geluid maken: drie dingen die je juist voorkomen wil!

Het fijne aan een pupje is echter, dat ze enorm veel slapen. Wordt hij moe, leg hem dan in de bench en kriebel hem in slaap. Leg na hij is ingeslapen wat lekkers neer, zodat hij hiermee bezig gaat wanneer hij wakker wordt.

De eerste keren kom je meteen bij hem terug wanneer hij ontwaakt, later ga je dit interval wat uitbreiden. Let erop dat je bij het terugkeren positief, maar rustig met de pup omgaat. Het alleen zijn is zo’n grote big deal, als jij het ervan maakt.

Vervolgens breng je de pup even naar zijn bench wanneer hij niet gaat slapen en geeft hem iets lekkers. Terwijl hij kluift, verlaat je een aantal seconden de kamer.

Gaat dit goed, dan breid je het (met een aantal seconden per keer) steeds wat verder uit. De belangrijkste boodschap hiervan? We zijn eventjes weg, maar komen altijd weer bij je terug.

Trainen: hond alleen thuis blijven

Het allerbelangrijkste in de training is: rustig opbouwen. Geef je hond de tijd om te leren vertrouwen op jouw terugkeer en een veilige omgeving.

Te grote stappen in het leerproces leiden tot onrust, wat ze soms levenslang met zich meenemen. Wil je dit vertrouwen terug, dan zul je helemaal overnieuw moeten beginnen. Bespaar jezelf dus de toekomstige moeite en geef je hond de tijd.

Met thuisblijven geldt: een zelfstandige hond is een zelfverzekerde hond. Wanneer je hond hemel en aarde beweegt om bij je te kunnen zijn, kun je er de donder op zeggen dat hij thuisblijven moeilijk vindt.

Het gaat er dus om, dat je rust beloont en onrust negeert. Leer je hond om fijn om zijn eigen plek te blijven liggen, wanneer jij je door de ruimte beweegt.

Vraag je hond om naast je stoel te gaan liggen, terwijl je de krant leest. Ontspant hij? Beloon hem dan met rustige aandacht. Zo niet, dan lees je rustig verder.

Breid dit uit met steeds wat verder weg te gaan, terwijl de hond zich bezighoudt met een lekkere kauwsnack. Essentieel is, dat je terugkeert voordat hij hiermee klaar is. Ga vervolgens eens kort de kamer uit en doe dit steeds iets langer.

Wissel dit af met na korte tijd de kamer weer te betreden, maar de hond geen aandacht te geven. Zo leer je hem dat niet bij alles wat jij onderneemt een (inter)actie van hem verlangt wordt.

Blijft je hond ontspannen terwijl jij elders in huis bent? Breid de training dan uit met (heel) kort het huis te verlaten. Nogmaals: bouw dit rustig op!

Desnoods doe je alleen even de voordeur open en dicht. Hierna stap je even van binnen naar buiten en terug, vervolgens ben je een paar seconden buiten, dan een minuut enzovoorts.

Van groot belang, is dat je niet met deze oefeningen begint als je hond staat te trappelen van de energie. Zijn ze moe van een lange wandeling of uitgebreide speelsessie? Dan zullen ze zich minder druk maken om datgene wat jij allemaal zonder hen onderneemt. Eerst even een tukje doen.

De Do’s en Don’ts van hond alleen thuis laten

Bij iedere vorm van training heb je dingen die een positief en negatief effect kunnen geven op je uiteindelijke doel. Daarom hier wat Do’s en Don’ts van het alleen thuisblijven:

Do’s

  • Regel een oppas als je onverhoopt lang weg moet. Blijf niet ineens een uur weg, terwijl je hond nog maar gewend was aan tien minuutjes. Je wilt het risico niet lopen dat hij bang wordt; dan kun je overnieuw beginnen en deze keer veel langzamer.
  • Beloon het juiste gedrag. Toch te lang weggebleven, en is je hond gaan krabben, blaffen of huilen? Kom dan nooit binnen wanneer hij hier nog mee bezig is. Zo leert hij namelijk dat jij door dit gedrag weer thuiskomt. Let op, dit kan ook tijdens de training voorkomen. Wacht tot hij stopt of maak een (ongevaarlijk!) geluid zodat hij zijn gedrag onderbreekt, zoals in je handen klappen. Kom pas binnen als het een minuutje rustig of stil is.
  • Heeft je hond steun aan commando’s? Zeg dan voordat je vertrekt een korte zin, zoals’ tot straks’ . Zo leert je hond dat er een tijd van alleen zijn volgt, en geen uitje of wandeling. Als je het goed aangepakt hebt, weet hij ook dat je zo meteen weer terugkomt.  Op deze manier neem je onzekerheid over de situatie weg en kan je hond sneller ontspannen.

Don’ts

  • Uitgebreid afscheid nemen met knuffelen, spelen of uitstellen. Houd het afscheid duidelijk en kort. Alle toeters en bellen versterken het gevoel van alleen zijn, door het contrast wat je creëert.
  • Altijd dezelfde routine aanhouden wanneer je vertrekt.
  • Ga ervan uit dat je hond de hele dag in de gaten houdt wat je allemaal aan het doen bent. Ze hebben dus binnen no time door dat wanneer jij je jas pakt, je sleutels zoekt en je schoenen aantrekt er een periode van alleen zijn (of misschien een uitje?) volgt. Probeer je vaste gedragspatroon te doorbreken en oefen dit door bijvoorbeeld je jas aan te trekken, vervolgens wat te drinken in te schenken en op de bank te gaan zitten. Doe daarna je jas weer uit en ga iets anders doen. Dit kun je met meerdere onderdelen van je patroon doen, zodat je hond dit minder sterk met vertrekken zal associëren.
  • Is het thuisblijven niet helemaal goed verlopen of gaat het oefenen te snel voor je hond? Straf hem dan nooit; hij zit niet expres vervelend te zijn. Met straffen versterk je de angst of onzekerheid en ben je nog verder van je uiteindelijke doel.