Waarom huilt een hond?
Laatste update: 2 juli 2019Veel hondeneigenaren herkennen dit aparte geluid meteen: de huil van een hond.
Zit je hond dan ook met een zakdoekje op de bank?
Nee, wij doelen op de langgerekte, wolfachtige huil die sommige van onze huishonden zo prachtig kunnen zingen.
Een huil is niet altijd prachtig, dat zijn je buren toch vaak van mening.
Maar waarom huilt onze huishond eigenlijk?
En wat kun je met de informatie van een huil?
In dit artikel bekijken we de wereld van de huilende hond.
Lees ook: Waarom jankt of piept een hond? »
Wat is huilen bij een hond?
Wanneer je hond huilt, praten we niet over dikke tranen met tuiten vergieten. Ook al hoor je dit geluid zelden, bijna iedereen herkent de karakteristieke klank ervan.
In feite kan namelijk elke hond deze langgerekte kreet produceren, hoog van toon met een keelachtige klank. Door de keelachtige klank klinkt de huil als een roep of weeklacht.
De huil kan kort zijn, in een korte ‘auw’- klank of langgerekter, die meer als ‘awoooo-‘ beschreven kan worden. Het is een doordringend geluid, dat door toonfrequentie en volume op behoorlijke afstand gehoord kan worden.
Maar hoe komt een hond er eigenlijk bij om te huilen?
Lees ook: Blaffen afleren bij honden »
Waarom huilt een hond?
Onze moderne huishond stamt af van de Europese wolf. Duizenden jaren geleden begon de transformatie naar de vele hondenrassen die we nu kennen.
Al deze honden staan wat betreft evolutie een flink eind verwijderd van hun voorvader, maar ja: oude gewoonten slijten niet.
Het huilgedrag van onze honden zie je tegenwoordig nog steeds terug in wilde hondachtigen, met name de wolf. De wolf is een sterk sociaal dier, dat met zijn gezin een groep vormt om te overleven.
Elke wolvenfamilie heeft zo zijn eigen stuk land waarin ze leven. Vaak zijn dit uitgestrekte lappen grond, soms met heuvels, meren en dalen. Elk voorjaar wordt een centrale plek gekozen, waar de nieuwe pups groot gebracht worden.
Naar deze centrale plek keert elke wolf uit de familie terug na een uitstapje. De grenzen van het territorium dienen namelijk bewaakt te worden tegen indringers en er moet eten verzameld worden.
Maar wat nu, als je de familie bij elkaar wil krijgen? Of je wilt weten waar de ander uithangt, bijvoorbeeld voor de jacht of veiligheid? Dan heb je een herkenbaar geluid nodig, dat door een groot deel van je territorium te horen is!
Zo is huilen de perfecte communicatie voor hondachtigen op afstand. Ze roepen als het ware: “waar ben je?”, naar elkaar en bevestigen hun eigen locatie. Het gedrag van een huilende hond, heeft hier ook mee te maken.
Welke signalen geeft een huilende hond?
Maar onze huishond hoeft toch niet over kilometers land zijn gezin te zoeken? Dat niet, maar een huilende hond geeft wel een roep tot verbinding aan.
Een voorbeeld hiervan, is de hond die huilt wanneer hij alleen thuis is. Bedenk hierbij, dat sommige honden moeilijk begrijpen dat je weer terug komt. Voor hen telt alleen het feit dat de baas weg is, vertrokken naar een onbekende locatie.
De hond die in deze situatie een huil uitstoot, roept als het ware om de locatie van het baasje. Waar is hij gebleven? Dit kan ook voorkomen bij een breuk in het gezin, een overleden of herplaatst maatje en zelfs een eenvoudige logeerpartij.
Bij een hond die meehuilt met muziek, zang of een sirene kan het zijn, dat ze antwoord willen geven op de vraag die ze horen. Ze associëren het geluid met een huil en roepen vervolgens terug.
Hiernaast heb je ook de honden die ’s nachts, of tijdens bepaalde perioden huilen. In dit geval missen ze de rest van het gezin, vriendjes uit een ander huis óf zelfs een eventuele partner.
Kan jouw hond enorm goed opschieten met een hond van de andere sekse? Dan heb je kans dat de vlam overslaat, en de twee geliefden het ondraaglijk vinden zonder elkaar te zijn.
Ook een pupje dat net bij zijn nieuwe gezin woont, kan in het begin roepen naar zijn warme nestgenootjes en moeder. Dit is meestal een geval van gewenning. Zodra de pup zich meer onderdeel van zijn nieuwe thuis gaat voelen, slijt het gemis van zijn eerdere omgeving.
Wat te doen wanneer je hond huilt?
In sommige situaties wil je graag controle over het huilen van je hond. Hiervoor zul je eerst de reden moeten achterhalen, die je hond ertoe beweegt dit geluid te maken.
Huilt je hond wanneer hij alleen thuis is?
Dan is het wijs om het alleen thuis zijn opnieuw te trainen. Begin met korte perioden en leg niet de nadruk op weggaan en terugkomen. Je hond leert hiervan dat je soms ‘gewoon’ even weggaat en altijd weer ‘gewoon’ naar hem terugkeert.
Wanneer een hond meehuilt met hoge geluiden, kun je hem afleiden met een speeltje of spelletje. Denk erom dat je hem niet vol met eten stopt, wanneer hij huilt. Met huilen doet hij niks verkeerd, maar ongewenst gedrag belonen werkt averechts.
Honden die huilen door gemis van een hondenliefde, kun je helpen door op gezette tijden op de dag met het gemiste maatje af te spreken. Dan weten beide honden waar ze aan toe zijn en zal er minder frustratie tussendoor zijn.
Bij gemis door overlijden, is het belangrijk dat je hond de tijd krijgt om afscheid te nemen. Wanneer ze tijd met hun overleden maatje of baasje krijgen, kunnen ze zelf zien dat deze niet meer op hen reageert.
Iedere hond reageert anders in deze situatie: de één durft niet dichtbij te komen, de ander houdt een wake. Gun ieder dier de tijd die hij aangeeft nodig te hebben.
Het belangrijkste wanneer je hond huilt, is beseffen dat hij niks verkeerd doet. Het huilen is puur communicatie, een roep naar bevestiging. Wanneer je de hond zoveel mogelijk antwoord geeft op de vraag, door rust, regelmaat en training, wordt de vraag stellen steeds minder belangrijk.