Honden blaffen afleren: hoe voorkom je dat je hond blaft?

Laatste update: 25 mei 2022
honden blaffen afleren

Iedereen weet het – honden blaffen nou eenmaal.

Sommigen doen dit met een goede reden, sommigen met (ogenschijnlijk) geen reden en weer andere honden gebruiken een beetje van beiden.

Daar komt bij dat het ene hondenras veel vocaler is dan de andere.

Het blaffen zelf is meestal ook niet direct het probleem.

Het gaat meer om het feit dat de hond niet rustig of stil kan zijn wanneer dit van hem gevraagd wordt.

In dit artikel besteden we aandacht aan de reden waarom je hond blaft, zodat je dit gedrag in goede banen kunt leiden.

Waarom blaffen honden?

Honden blaffen om veel verschillende redenen. Ze waarschuwen een ander dier, alarmeren de baas, vragen om een reactie (commanderen je zelfs), hitsen een ander op of spelen.

Hiernaast kunnen honden ook blaffen uit angst, enthousiasme, om iets of iemand weg te jagen, op commando van de baas of gewoon omdat ze er zin in hebben.

Vaak is het een combinatie van bovenstaande redenen. Wanneer puppies blaffen, is dit meestal omdat ze zich onzeker voelen nadat ze hun moeder, broertjes en zusjes hebben moeten verlaten.

Zoals we al zeiden, willen we niet per se het blaffen zelf stoppen. Het kan namelijk goed van pas komen om alarm te slaan of een indringer weg te jagen.

Wat we wél willen, is dat het blaffen gestaakt wordt wanneer we hierom vragen en dat er geen herrie gemaakt wordt zonder reden. Sommige honden blaffen namelijk al om het kleinste geluid of beweging.

Omdat sommige mensen hun hond op luide toon proberen te corrigeren, denkt de hond vervolgens dat hij goed bezig is: de baas doet immers mee!

Echter, wanneer we kalm en met affectie de hond vragen om stil te zijn, kan hij dit weer als goedkeuring of beloning zien. Jouw reactie is dus heel belangrijk.

Blaffen om de juiste redenen

hond blaft om de juiste reden

Door al deze verschillende vormen van blaffen zijn er verscheidene manieren waarop je het kunt benaderen. Wat we willen, is dat blaffen geïnitieerd wordt om de juiste redenen en stopt wanneer de reden verdwenen is.

Hoe zelfverzekerd je bent, heeft een grote invloed op het gedrag van je hond. Daarom is het belangrijk dat je in allerlei verschillende situaties het gedrag van je hond goed kent, zodat je weet wanneer hij gaat blaffen.

Zodra je deze kennis hebt, kun je namelijk zelf weer controle over de situatie krijgen door je zelfverzekerd en kalm op te stellen. Je hond zal hierop reageren, omdat hij erop gaat vertrouwen dat het goed komt wanneer jij de leiding neemt.

Al vanaf het prille begin van de hond-eigenaar relatie moeten we bezig zijn de basis te leggen met vertrouwen en zekerheid.

Houd echter altijd in je achterhoofd dat blaffen een manier is waarop de hond met je communiceert. Je wilt het blaffen dus niet laten verdwijnen, maar onder controle houden.

Daarom is het juist interpreteren van de signalen die je hond afgeeft enorm belangrijk, evenals het eigen maken van hoe jouw hond communiceert met zijn omgeving.

Hoe stop ik mijn hond met blaffen?

hoe stop ik mijn hond met blaffen

Voorkomen is beter dan genezen. Soms ben je echter te laat om het blaffen tegen te houden. Daarom zijn er verschillende manieren om je hond te laten stoppen. Let erop dat je consistent bent in welke actie je kiest, dan is je kans van slagen groter.

Laat je hond je een cadeautje brengen. Een opdracht kan enorm helpen wanneer je hond zich ergens over opwindt. Zo kun je hem een ‘cadeautje’ naar jou, een gast of ander persoon in huis laten brengen.

Hierdoor moedig je de hond aan het leuk te vinden om spulletjes in zijn mond te dragen en blokkeer je de mogelijkheid om te blaffen. Honden die “retrieven”, doen dit vaak vanuit zichzelf!

Let erop, dat je niet de hond een speeltje geeft zodra hij blaft. Dit kan hij opvatten als een beloning. Stuur zijn energie de andere kant op door hem een opdracht te geven en hem daarmee bezig te houden.

Leer je hond commando’s aan. Wat veel mensen doen om ongewenst blaffen te voorkomen, is de actie op commando zetten. Je geeft dan aan wanneer hij mag blaffen (bijvoorbeeld “spreek”) en wanneer hij stil moet zijn (“stil”).

Geeft hij gehoor aan je commando, beloon hem dan. Beloon hem nóóit voordat hij weer stil is, anders beloon je het feit dat hij herrie maakt. Laat hem uitblaffen en prijs hem als hij weer stil is. Zo leert hij dat er iets leuks volgt wanneer hij zijn mond houdt.

Wil je hem leren blaffen op iets specifieks, zoals de deurbel? Dan kan het helpen om het blaffen op het gewenste moment letterlijk voor te doen.

Is hij weer stil, dan beloon je en laat je hem zien dat hij ergens stil kan gaan liggen zodat hij de visite kan zien (“plaats”). Hierdoor geeft de hond aan dat er iemand aankomt, maar kunnen je gasten netjes binnenkomen.

Gaat het fout, dan is je hond er meteen bij om te helpen. Dus: de hond blaft, jij geeft het commando “stil” waarmee je laat zien dat je de situatie onder controle hebt. Vervolgens gaat hij op de “plaats” en laat jou het bezoek verwelkomen.

Zo heb je met drie commando’s je hond onder controle, maar toch bij de hand voor een waarschuwing of beschermer mocht dit nodig zijn.

Creëer afleiding. Bij sommige honden kan een onderbreking of afleiding helpen om hun focus van de blaf-prikkel af te krijgen. Soms kan de hond zo vocaal zijn, dat een verbaal commando er niet doorheen komt.

De onderbreking kan dan een ander geluid zijn, iets dat een hoog, scherp geluid geeft wanneer de hond blaft. In het beste geval  stopt je hond met blaffen, maar pas hier echt mee op: hij kan ook angstig of van streek raken.

Dit is hetzelfde met spullen “van boven” laten vallen, zonder dat de hond merkt dat jij het doet. Misschien denkt je hond vervolgens dat wanneer hij blaft, er iets uit de lucht valt.

Wat echter ook kan gebeuren is dat hij zich onveilig gaat voelen. Ga hier voorzichtig mee om: een angstige hond is een oncontroleerbare hond.

Met elk geluid dat je maakt om de hond te laten stoppen met blaffen, is het belangrijk dat je zelf doet alsof er niets gebeurd is. De hond blaft, er volgt een hard geluid en jij gaat rustig door waarmee je bezig bent.

Zo onderbreek je het blaffen, maar heb je minder kans dat je hond angstig wordt. De hond moet namelijk denken dat zijn geblaf het geluid heeft veroorzaakt. Gebruik daarom niet steeds hetzelfde en doe het zo stiekem mogelijk.

Gooi nóóit iets naar je dier wat hem lichamelijk raakt, maar laat het voor zijn voeten neerploffen. Laat het een tijdje liggen, zodat hij niet een verband met jou legt.

Mand- en benchtraining voor je pup. Wanneer je pup zit te blaffen, kun je dit oplossen door even met een dekentje over de bench zijn zicht te blokkeren. Zo creëer je een veilig nest en voelt je puppy zich minder kwetsbaar.

Sommige puppy’s slapen al snel in wanneer ze een speeltje of doekje hebben dat naar hun eigenaar, moeder, broertjes of zusjes ruikt. Leer de geluidjes die je puppy maakt goed te herkennen.

Haal hem alleen uit de mand voor een wc bezoek, niet wanneer hij om aandacht jankt of blaft. Anders leert hij dat jij hem aandacht komt geven wanneer hij erom vraagt, en er moet natuurlijk ook geslapen worden.

Negeer het blaffen. Sommige trainingsmethoden belonen wanneer de hond het goed doet en negeren wanneer er ongewenst gedrag plaatsvindt. Het lastige met blaffen is, dat de actie zelf als een beloning voor de hond kan werken.

Laat hem nooit heen en weer voor het tuinhek rennen, mensen of dieren najagen of nablaffen. Wees kalm, duidelijk en consequent, zodat je hond leert dat jíj altijd de situatie onder controle hebt.

Het is daarom belangrijk dat je de hond zoveel mogelijk binnen het zicht houdt: zo kun je ongewenste situaties voorkomen en indien nodig meteen corrigeren.

Anti blaf halsters en halsbanden. Tegenwoordig kun je halsters kopen die de mond van je hond dichthouden wanneer hij wil blaffen. Ook halsbanden die tijdens het blaffen een elektrisch schokje afgeven zijn makkelijk verkrijgbaar.

Deze attributen zijn hulpmiddelen in de training voor de hond, ga dus nóóit zelf wat aanrommelen hiermee. Je doet dan meer kwaad dan goed, je kunt je hond zelfs fysiek of mentaal beschadigen.

Vraag hulp aan een professional of op gehoorzaamheidstraining, zodat iemand je kan begeleiden in het juiste gebruik.

De bedoeling is dat deze middelen je helpen om het gedrag te verminderen, waarna het gebruik van het hulpmiddel zelf ook weer afgebouwd wordt.

Sommige eigenaren proberen de hond te laten stoppen met blaffen door met de handen de snuit dicht te doen. Denk er echter aan, dat je hond behoorlijk opgewonden kan raken in een situatie waar hij veel blaft.

Om ongelukken en verlies van vertrouwen te voorkomen, raden wij je sterk aan om voor deze situaties te trainen met je hond, in plaats het blaffen fysiek te smoren.

Het is erg belangrijk dat je leert om de verschillende vormen van blaffen te onderscheiden bij je hond, zodat je hierop kunt inspelen. “Ik moet naar de wc” vraagt om een heel andere reactie dan “ik wil nu aandacht hebben”.

Zoals we al eerder zeiden, is de band met je hond en het vertrouwen in jezelf de sleutel tot een controleerbare situatie.

Het gaat er niet alleen om dat jij in je bekwaamheid gelooft, maar ook je hond! Dit bereik je door te oefenen, trainen, belonen voor goed gedrag, samen tijd door te brengen, consequent en duidelijk zijn.

Rustig, gecontroleerd wandelen, handige spelletjes en het oefenen van geduld en rust zijn activiteiten die enorm bijdragen aan wederzijds begrip. Zo bouw je een rustige sfeer van vertrouwen op, waarin je hond duidelijk weet wanneer zijn blaffen wel of niet iets bijdraagt.