Waarom blaft je hond?

Laatste update: 9 maart 2024
waarom blaft hond

Je hond blaft en wordt hierna tot stilte gemaand. Stop eens met die herrie, druktemaker! Maar wilde jouw hond niet iets heel belangrijks zeggen?

Honden communiceren onder andere met geluid, al doen ze dat een stuk minder dan hun baasjes. Maar als ze hun mond open trekken, zijn ze goed te horen! Wat betekent dit blaffen eigenlijk?

Lees hier alles over het bijzondere geluid van je hond.

Lees ook: Overmatig blaffen afleren »

Woef! Waf! Hoe communiceert jouw hond?

Je hond blaft en kijkt je verwachtingsvol aan. Zijn hondenvriendjes weten precies wat hij bedoelt. Maar weet jij dat ook?

Wij mensen communiceren grotendeels met geluid: door te praten. Bij een hond ligt de nadruk veel meer op lichaamstaal en geur. Maar willen ze met nadruk iets duidelijk maken? Dan volgt er geluid.

En dat geluid mag er wezen.

Blaffen is een kort, hard geluid. Een gewone blaf start op 60 decibel, dat is ongeveer de intensiteit van het geluid van een naaimachine. Maar het kan oplopen tot meer dan 110 decibel, met de intensiteit van een rockconcert of bladblazer!

We manen onze honden dan ook vaak om stilte. Toch is het een belangrijke vorm van communicatie. Wat probeert je hond duidelijk te maken?

Waarom blaft mijn hond eigenlijk?

Er zijn veel verschillende redenen waarom een hond blaft. Deze kunnen zowel een positieve of negatieve aanleiding hebben. We noemen hier de belangrijkste.

Aandacht

Ten eerste is daar aandacht. Niet elke hond die blaft, doet dit om je attentie te krijgen. Maar het is vaak wel een effectieve manier!

Alarm

Wat we echter vaker zien, is dat de hond blaft om alarm te slaan. Niet alleen om de baas te laten weten dat er iets loos is, maar ook om de bedreiging te verjagen. Wegwezen jij!

Angst of stress

Bevindt je hond zich in een enge situatie, dan kan hij ook een aardig potje blaffen. Dit klinkt echter heel anders dan bijvoorbeeld waaks blaffen. Het is hoger, schriller en wordt vaak vergezeld door piepen en janken.
Dit blaffen zie je bijvoorbeeld bij verlatingsangst, maar ook bij angst voor vuurwerk.

Antwoord

Een van de meest bekende scènes uit de film 101 Dalmatiërs, is waarin één blafje binnen mum van tijd uitgroeit tot een blaffende, huilende noodkreet door de hele stad. Om kippenvel van te krijgen.

In het echt, doen onze honden dit ook wel eens. Maar gelukkig veel kleinschaliger.

Wie kent het niet: de hond van de buren blaft en jouw hond antwoordt. Daar antwoordt de hond van de andere buren weer op, en zo gaat het blaffen de hele buurt door.

Enthousiasme

Elke hond heeft wel iets waar hij dol op is. Of het nu een spel is, lekker wandelen, iets lekkers of het feit dat jij ein-de-lijk weer thuis bent van je werk.

Veel honden uitten deze euforie in luid geblaf. Jippie!

Op commando

Wist je, dat je blaffen ook op commando kunt zetten? Beloon de hond zodra hij blaft en geef gelijk het commando ‘Blaffen’. Heel handig, voor wanneer je de opdracht krijgt om de afwas te doen of je kamer op te ruimen.

Sorry, wat zeg je?

Speur- en politiehonden blaffen ook op commando. Als ze iets gevonden hebben, of om bijvoorbeeld een gevluchte arrestant staande te houden.

Verveling

Helaas hebben onze viervoeters minder middelen om zich mee te vermaken dan wij. En aangezien veel hondenbaasjes van 8 tot 5 moeten werken, kan de verveling toeslaan.

Sommige honden gaan daardoor blaffen, om hun frustratie te uiten of simpelweg om iets te doen te hebben.

Blaffen alle honden?

In principe kunnen alle honden blaffen. Feit is echter, dat ze het niet allemaal doen. En de één doet het meer dan de ander.

Er zijn hondenrassen die erom bekend staan niet te blaffen, zoals de Basenji. Maar rassen die waak- en verdedigingstaken in hun pakket hebben zitten, zijn juist weer veel vocaler. Denk hierbij aan Duitse Herders of Rottweilers.

En wat dacht je van enthousiaste jagers, zoals de Jack Russell Terriër? Of de bijdehante waaksheid van de Chihuahua?

Hoe weet ik wat een blaf betekent?

Zoals je bij de redenen hierboven hebt kunnen lezen, heeft een hond veel verschillende aanleidingen die tot blafgedrag kunnen leiden. Maar hoe weet je, welke blaf bij welke situatie hoort?

Om dit uit te vinden, moet je de hond goed proberen te lezen. De toon en samenstelling van de blaf geeft je belangrijke informatie, net als de lichaamshouding.

Blaft jouw hond laag, hard en gromt hij tussendoor? Dan is hij een bedreiging op het spoor. Maar is de blaf hoog, schril en aanhoudend? Dan kan dit juist op angst wijzen.

Hiernaast zijn er allerlei signalen die je viervoeter met zijn lichaam geeft.

Trekt hij zijn lippen op? Of zie je juist zijn tanden omdat hij een grote glimlach trekt? Staan zijn haren recht overeind? Of stuitert hij dolenthousiast over het speelveld?

Zie je een vrolijk kwispelende staart? Of één die gespannen heen en weer wuift, of zelfs stil hangt?

Wat ook belangrijk is, zijn de gedragingen die bij spanning of stress getoond worden. Denk hierbij aan slopen, herhaaldelijk heen en weer lopen of rennen en achter de staart aan gaan.

Observeer je hond goed en kijk veel filmpjes over hoe honden blaffen. Geleidelijk zul je gaan herkennen welke signalen jouw hond afgeeft en wat hij hiermee bedoelt. Vraag eventueel een gedragsdeskundige om advies.

Zo kun je in de toekomst gemakkelijker bepalen of je hond kalmering of juist aanmoediging nodig heeft. En of hij je eng vindt of juist geweldig!