Hond bang voor vuurwerk (vuurwerkangst)

Laatste update: 25 mei 2022
hond bang voor vuurwerk

Is jouw hond bang voor vuurwerk? Vuurwerkangst bij honden is heel begrijpelijk.

Ook mensen houden vaak niet van het harde knallen, fluiten en sissen.

Daarom is het belangrijk je honden zo goed mogelijk voor te bereiden op Oud en Nieuw.

Hoe voorkom je angst bij knallen?

En wat moet je doen om je hond hier vanaf te helpen?

Gelukkige Honden helpt jullie bij vuurwerkangst!

Hond bang voor vuurwerk knallen en flitsen

Tijdens Oud en Nieuw vieren veel mensen feest. Echter voor honden kan dit feest anders uitpakken. Wanneer een hond bang voor vuurwerk is kan de eindejaarsviering een angstige ervaring zijn.

Vuurwerkangst bij honden komt veel voor en kan een enorm probleem zijn voor onze viervoeters en hun baasjes. Je hond gaat in de ankers zodra hij naar buiten moet of schiet alle kanten op tijdens het knallen. Komt dit je bekend voor?

Grote kans dat dit gedrag rond Oud en Nieuw de kop opsteekt. Er zijn namelijk maar weinig honden die volledig ongestoord Oud en Nieuw doorkomen.

Vuurwerkangst kun je herkennen door de lichamelijke signalen die je hond afgeeft. Onrust, schrikreacties en wegkruipen tijdens vuurwerkgeluiden zijn direct opvallend.

Maar denk ook aan tongelen (aflikken van de bek), hijgen, gapen, ijsberen en verminderde eetlust in de periode rond Oud en Nieuw.

Wat kun je doen wanneer je hond bang voor vuurwerk is?

Hond bang voor vuurwerk? Pas deze tips toe

Is je hond bang voor vuurwerk, dan is het belangrijkste dat hij hier veilig doorheen komt. Daarom geven wij je voor Oud en Nieuw de volgende tips:

1. Zorg voor een veilige plek

De beste plek voor de hondenbench is uit het looppad, met frisse lucht en zonder tocht. Nog fijner, is wanneer dit een plek is waar de hond zich helemaal kan afzonderen. Hierbij kan een deken over de bench leggen helpen.

Heeft onze viervoeter zijn eigen rustige plekje, dan trekt hij zich hier met Oud en Nieuw vaak terug. Voelt je hond zich angstig als hij je niet meer kan zien? Sla dan de deken die over de bench ligt een stukje terug, zodat hij naar buiten kan kijken.

2. Geef rust en regelmaat

Je hond kan angstig en nerveus worden rond Oud en Nieuw. Je helpt hem hier het beste doorheen wanneer je zelf kalm blijft, rust en regelmaat biedt. Houd een vast ritme aan, ga lekker spelen of trainen en zorg dat je hond moe is voor het slapengaan.

Zoekt je hond lichamelijke steun? Dit kun je hem geven, maar zonder actief te troosten. Hiermee zou je de angst bevestigen, wat de spanning alleen maar verergert.

Probeer troosten tot een minimum te beperken, hiermee bevestig je dat er iets is om bang voor te zijn. Schrikt je hond, leid hem dan af met een speeltje of iets lekkers. Kruipt je hond weg, laat hem dan met rust. Beloon hem vervolgens kalm als hij tevoorschijn komt en probeer iets samen te doen voor afleiding.

3. Houd je hond bezig tijdens de 12-uur klappers

Wanneer je hond druk bezig is, kan hij minder aandacht besteden aan het enge vuurwerk. Speel met zijn favoriete speeltje, geeft hem een overheerlijk gevulde Kong of ga samen mentaal uitdagende spelletjes doen.

Let erop dat je hierbij niet focust op je hond iets nieuws leren, maar samen iets verkennen. Het is de afleiding die telt!

Ook de radio aanzetten om de geluiden wat de overstemmen kan helpen. Dikke, dichte gordijnen kunnen hiernaast de meeste flitsen onzichtbaar maken of afzwakken.

Vuurwerkangst bij honden voorkomen

Het allerbelangrijkste om vuurwerkangst te voorkomen, is voorbereiding. Voeg je geluidstraining toe aan de socialisatieperiode van je hond, dan slinkt de kans op vuurwerkangst aanzienlijk. Begin altijd ruim voor Oud en Nieuw, gewenning laat zich niet dwingen!

Geluidstraining

Om je hond te laten wennen aan het fluiten, sissen en knallen, kun je in huis een CD of internetfilmpje met vuurwerkgeluiden opzetten. Op deze manier “desensitiseer” je de hond, oftewel: je maakt hem steeds minder gevoelig voor de geluiden.

Door de gewenning zal het geluid van vuurwerk steeds minder stress opleveren.

Zet de CD of het filmpje eens midden op de dag zachtjes aan, voor een minuutje of 3. Ga door met de alledaagse gang van zaken en probeer eventueel gespannen gedrag niet te bevestigen.

Raakt je hond erg van streek? Laat het fragment nog zachter spelen en zet het na 30 seconden uit.

Vanuit hier ga je verder opbouwen. Laat het geluidsfragment steeds vaker, langer en harder aanstaan. Doe zelf of je neus bloedt, maar straf nooit je hond als hij onrustig wordt. Gewenning heeft tijd nodig.

Introduceer vervolgens het fragment op andere momenten van de dag, zoals tijdens het eten of tijdens het spelen. Zo went je hond aan het feit dat het geluid altijd de kop op kan steken, maar geen gevaar vormt.

Buiten oefenen

Een vuurwerk-situatie nabootsen zonder vuurwerk, is natuurlijk niet hetzelfde als het echte werk. Maar gaan wandelen met vuurwerkgeluid kan je hond helpen ook buiten minder schrikkerig te worden. Deze geluidstraining pak je hetzelfde aan als binnenshuis, en bouw je langzaam op.

Naast geluid is vuurwerk ook eng door de rook, flitsen en het vuur. Voor al deze elementen kan getraind worden, het vergt echter tijd en creativiteit. Vind je het lastig dit zelf op te pakken? Vraag advies aan een gedragsdeskundige.

Medicatie bij vuurwerkangst hond

Soms vindt men het lastig de angst bij de hond te verminderen door middel van training of hulp. In dit geval kan medicatie ondersteunen om de hond kalmer te houden, om ongelukken te voorkomen. Er is medicatie met een angst-dempende of verdovende werking.

Ga in geval van medicatie altijd bij je dierenarts ten rade. Bespreek met de ernst van de klachten en vraag naar de verschillende behandel- of ondersteuningsopties.

Ondervind je problemen tijdens de training voor vuurwerkangst vermindering? Vraag een gedragsdeskundige of dierenarts om raad.

Hiernaast zijn er ook andere middelen op de markt die een kalmerende werking op je hond kunnen hebben. Een voorbeeld hiervan zijn homeopathische middelen. Begin altijd ruim van tevoren met uitproberen van het product en observeer je hond goed.

Let op: dien je hond nooit middelen toe die een (gedeeltelijk) verlammende werking hebben! Dit zal de angst alleen maar verergeren. Tijdens het vuurwerk is je hond namelijk nog net zo bang als daarvoor, maar kan ineens geen kant meer op.

Wanneer je hond een vreemde wordt in zijn eigen lijf, kunnen in stressvolle situaties de ergste dingen gebeuren.

Met vuurwerkangst is het essentieel je hond nergens toe te dwingen. Niet tot spelen of eten, maar zeker niet tot lopen. Houd je wandelrondjes kort als je hond angstig is, kies rustige momenten en locaties hiervoor.

Beter een kort rondje met positieve ervaringen dan een grote vol angst. En het allerbelangrijkste: houd je hond altijd aangelijnd!