De Rottweiler is een ras dat tegenwoordig zowel beroemd als berucht is.
Hij staat bekend als evenwichtige, rustige en liefdevolle bewaker van erf en gezin.
Echter de energie en intelligentie van deze moedige kolos moet door een duidelijke, consequente eigenaar in goede banen geleid worden.
De Rottweiler kan werkelijk alles leren, maar laat je hem teveel aan zichzelf over, dan kan zijn zelfstandigheid voor problemen zorgen.
Steek genoeg tijd in de opvoeding, dan heb je een gehoorzame, loyale en rustige vriend die voor zijn gezin door het vuur gaat.
Is deze imposante oerhond iets voor jou?
In dit artikel geven we je alle details.
Achtergrond van de Rottweiler
De Rottweiler is één van de oudste hondenrassen in de geschiedenis. Het verhaal gaat dat ze afstammen van de enorme Molossers, uit de oude Romeinse tijd. Deze gespierde, moedige honden werden gebruikt als waak- en vechthond tegen inheemse roofdieren, maar ook als veedrijver.
Nadat de Romeinen vertrokken waren, bleven er in het Duitse plaatsje Rottweil een aantal van deze honden achter. Al gauw kruisten zij zich met andere Duitse hondenrassen, waarna de Rottweiler slagershond ontstond.
De lokale veehandelaren (‘slagers’ genoemd) maakten namelijk dankbaar gebruik van de talenten van de Rottweiler, die voortaan het verdedigen van het erf en het hoeden van het vee op zich nam.
In de negentiende eeuw werden de drijftochten van de Rottweiler vervangen door modern transport. Ze bleven echter waardevol als erfbewaker, en werden hiernaast geregeld voor de hondenkar gezet.
Aan het begin van de twintigste eeuw werd ook de staat geïnteresseerd in de Rottweiler: hij bleek een uitblinker in de politiedienst. Deze positie heeft hij jarenlang behouden, echter tegenwoordig kennen we de Rottweiler vooral als gezinshond en stoere erfbewaker.
Uiterlijke kenmerken
Volgens de rasstandaard is de Rottweiler een evenwichtige, zelfverzekerde hond die een echte oerkracht uitstraalt. Hij heeft een brede, matig gewelfde kop en een gemiddeld lange, brede snuit. Zijn amandelvormige ogen zijn donkerbruin gekleurd en de driehoekvormige oren worden hangend gedragen.
Een ruime, diepe borst loopt via brede schouders over in een rechte rug, die eindigt in een rechte, krachtige achterhand. De staart is halflang, ongekruld en wordt in rust iets onder de ruglijn gedragen.
De vacht van de Rottweiler bestaat uit middellang, dicht en stug dekhaar en een goed aansluitende, korte onderwol. Ze zijn altijd zwart van kleur, met roodbruine aftekeningen bij de wang, snuit, boven de ogen, onder de staart en aan de onderzijde van de hals, borst en benen.
Reuen zijn zo tussen de 61 en de 68 centimeter hoog aan de schouder (schoft), teven tussen de 56 en 63 centimeter. Reuen wegen gemiddeld 50 kilo, teven ongeveer 42 kilo. Ze worden gemiddeld tussen de 8 en 11 jaar oud.
Karaktereigenschappen van de Rottweiler
De Rottweiler is een vredelievend, aanhankelijk type. Ze zijn gek op hun gezin en vinden het heerlijk om contact te hebben met hun eigen mensen. Naar vreemden en andere dieren kunnen ze zich gereserveerd opstellen.
Verwar dit niet met onzekerheid: deze hond is buitengewoon moedig en houdt zijn omgeving oplettend in de gaten. Hij is rustig, evenwichtig en zal nooit zomaar uitvallen, echter moeten de zijnen beschermd worden, dan heb je een onverschrokken bewaker.
Mits hij consequent is opgevoed en goed gesocialiseerd, is de Rottweiler goed met kinderen. Bedenk wel dat het een grote, lompe hond is, hiernaast wil hij ‘zijn’ kinderen soms ook beschermen tegen de plaaggeesten van de buren. Laat kinderen nooit met een hond alleen: er bestaan altijd situaties die je niet kunt voorzien.
Hij is enorm werkwillig: de drang om bezig te zijn is eeuwenlang doorgeselecteerd in dit ras. Hij vindt het dan ook heerlijk om te spelen en te rennen. Dit wordt echter ook geuit in een bovengemiddelde intelligentie en gehoorzaamheid: de Rottweiler was gewend orders te krijgen van de baas.
Deze werden vervolgens perfect uitgevoerd, zonder dat de hond hier nog geheugensteuntjes voor nodig had. Alleen thuis blijven is dus, mits goed en rustig aangeleerd, doorgaans geen probleem.
Helaas zijn er door ontoereikend fokbeleid in de afgelopen jaren honden ontstaan die agressie en angstproblemen hebben ontwikkeld. Daarom heeft de rasvereniging een Maatschappelijk Aanvaardbaar Gedrag-test verplicht gesteld voor iedere Rottweiler waar men mee wil fokken.
Deze test wordt nog altijd aangepast en verbeterd door lopend onderzoek en is tegenwoordig één van de betere meetinstrumenten voor gedragsevaluaties bij honden. Hierdoor is het aantal Rottweilers met gedragsproblemen al aardig geslonken: het ras gaat duidelijk weer de goede kant op.
Verzorging en gezondheid
Over het algemeen heeft de Rottweiler niet veel vachtverzorging nodig: wekelijks even doorborstelen is voldoende. Echter twee keer per jaar is het tijd voor de rui, en je zult versteld staan wat er dagelijks uit de vacht komt zetten.
Helaas is de Rottweiler een ras dat veel gezondheidsproblemen kent. Ze zijn door hun ruime borstkas gevoelig voor een maagtorsie (draaiing van de maag), wanneer ze vlak na het eten te actief zijn. Rennen, springen en wild spelen in de twee uur na de maaltijd is dan ook sterk af te raden: een maagtorsie moet héél snel behandeld worden bij een dierenarts, anders bestaat er grote kans dat de hond het niet overleefd.
Hiernaast is hij gevoelig voor elleboog- en heupdysplasie, een aandoening waarbij de onderdelen in het gewricht niet goed op elkaar aansluiten. Daardoor kan er in rap tempo slijtage plaatsvinden, wat veel pijn veroorzaakt.
Deze aandoening is deels erfelijk, maar bij de ontwikkeling hiervan spelen gewicht en belasting van de gewrichten door beweging een grote rol. Rottweilers hebben de neiging tot overgewicht, wat voor verergering van de gewrichtsklachten kan zorgen. Overleg dus met een professional of dierenarts over een geschikt dieet.
Ook aangeboren hartafwijkingen zoals aortastenose (vernauwing van de lichaamsslagader) komen geregeld voor bij dit ras.
Hiernaast worden verschillende soorten kanker gezien: osteosarcoom (botkanker), wat vaker voorkomt bij grotere hondenrassen en maligne histiocytose. Histiocytose is een kwaadaardige tumor die zich eerst in de weke delen en organen nestelt, om vervolgens door lokale lymfeknopen door het hele lichaam verspreid te worden.
Opvoeding
De Rottweiler is van nature een intelligente hond, die zich dienstbaar opstelt naar zijn baas. Maar het moge duidelijk zijn: deze hond is niet vies van zelfstandigheid, dus een consequente, duidelijke opvoeding is van zeer groot belang.
Vergeet niet dat je 68 kilo aan niet luisterende, waakse kolos in je huis hebt, wanneer je te weinig tijd aan de opvoeding besteed. De moeite die je in de Rottweiler steekt, zul je dubbel en dwars terug krijgen: wanneer hij goed gesocialiseerd en opgevoed is, heb je een enorm gehoorzame, loyale en liefdevolle vriend.
Aangezien Rottweilers goed de opdracht van hun baas moesten onthouden, zijn ze met gehoorzaamheidscursus het meest beheerste en slimste jongetje van de klas. Niet de snelste, maar hebben ze eenmaal iets geleerd dan zullen ze het ook nooit meer vergeten.
Ze zijn volledig op de baas gericht en in hun element wanneer ze met je samenwerken. Puppycursus kan een goede basis leggen voor de omgang met andere honden en mensen: hierin zijn ze doorgaans minder geïnteresseerd.
Het is echter toch een onderwerp dat aandacht verdient, en de cursusleider kan de eigenaar systematisch door het kenningsmakingsproces leiden.
Bij de Rottweiler draait het om samen dezelfde taal spreken en vertrouwen. Hij wil werkelijk alles voor de baas doen, gebruik dit dus in je voordeel. Ga nóóit fysiek straffen of je stem flink verheffen: een angstige Rottweiler is een gevaarlijke en dat is helemaal nergens voor nodig.
Wanneer je een band met hem opbouwt, vindt je Rottweiler dit het allerbelangrijkste in zijn leven en zal nooit een stap verkeerd willen zetten. Het gaat niet om overheersen, het gaat om respect. Een gouden macho, met een logische gebruiksaanwijzing.
De Rottweiler en beweging
Zoals we al zeiden is de Rottweiler een echte werkhond en komt het beste tot zijn recht wanneer hij intensief bezig is met zijn baas en gezin.
Hij is, door zijn achtergrond als bewaker en veedrijver, altijd op zoek naar en bezigheid of taak. Het is dus niet alleen belangrijk dat deze kolos lichamelijk voldoende bezig gehouden wordt, maar ook geestelijk!
Ze zijn van nature perfectionistisch en gaan een uitdaging niet snel uit de weg. Wanneer ze iets goed hebben uitgepuzzeld voor de baas, zijn ze urenlang in hun nopjes. Mede om deze reden wordt de Rottweiler tegenwoordig veelvuldig gebruikt als speur-, reddings-, en sporthond.
Lange wandelingen is fysiek erg goed voor ze, maar mentaal bezig zijn is het allerbelangrijkst: geef ze een taak, dan hebben ze ook geen tijd om hun energie in dingen te steken die jou en je interieur minder goed uitkomen.
Bij gehoorzaamheidscursussen, speurspelletjes en lekker zwemmen en fietsen komt de Rottweiler helemaal tot zijn recht. Maar pas op dat het niet te wild wordt: dit belast de gewrichten. Ook traplopen, gladde vloeren en wild spelen met andere honden moet beperkt worden.
Voor alle beweging geldt: bouw het langzaam op en doe het rustig aan met hoge temperaturen. Zo voorkom je blessures en oververhitting.