jack russell terriër

Jack Russell Terriër

De Jack Russell Terriër is het populairste kleine hondenras in Nederland. Als gezellig huishondje, met een vrolijk kopje en schattige oortjes, zien ze er soms uit als een wandelende knuffel.

Maar vergis je niet! Dit onvermoeibare jachthondje is behoorlijk waaks en zorgt ervoor dat niemand hem over het hoofd zal zien.

Gelukkig is de Jack Russel Terriër enorm trouw aan zijn familie en doorgaans goed met kinderen. Is dit actieve eigenwijsje iets voor jou? In dit artikel geven we je alle details over het ras.

Achtergrond van de Jack Russell Terriër

De Jack Russell Terriër komt oorspronkelijk uit Engeland. Hij heeft zijn naam te danken aan dominee John “Jack” Russell. Als gepassioneerd vossenjager, zocht de dominee een terriër die zijn Engelse Foxhounds bij kon houden én ondergronds achter de vos aan kon jagen.

Zijn hele leven lang probeerde hij een diertje te fokken dat hier perfect geschikt voor was. Dit resulteerde in twee type terriërs. Ten eerst de Parson Russell Terriër, een wat groter, vierkant maar licht hondje. Ten tweede de kleinere, langere Jack Russell Terriër.

In 1883 overleed de dominee, maar tegenwoordig wordt de Jack Russell Terriër nog steeds voor de vossenjacht gebruikt.

Naast de vossenjacht hielp de Jack Russell ook thuis mee. Hier verjoeg hij ongedierte van het boerenerf. Zijn blaf was hierbij het belangrijkst.

Het kleine, maar moedige diertje kroop eerst in een vossenhol of hooiberg. Vervolgens blafte hij net zo lang en hard tot alle ongewenste inwoners het hazenpad gekozen hadden.

Aan het einde van de 20e eeuw kwam de Jack Russell naar Nederland. Hier werd hij vooral populair als huis- en gezelschapshond. Ook vandaag de dag wordt dit ras in ontzettend veel huishoudens terug gezien.

Lees ook: Airedale Terriër

Uiterlijke kenmerken

jack russell terrier uiterlijke kenmerken

De rasstandaard beschrijft de Jack Russell Terriër als een actief, lenig en sterk hondje. Hij wordt gekenmerkt door zijn vlugge bewegingen.

De kop is middelmatig breed met een versmalde snuit. De ogen zijn klein, amandelvorming en donker van kleur. Hij kan hangoortjes hebben of zo genoemde “knoporen”. Hierbij is de oorschelp ietwat gedraaid en hangt het puntje naar beneden.

Zijn poten behoren even lang te zijn als de afstand van de schouder tot de onderkant van de borst. Hierdoor oogt dit ras enigszins vierkant.

De borst is diep en niet erg breed. De gespierde achterkant heeft een hoog aangezette, korte, ongekrulde staart.

De harde vacht van de Jack Russell is kort en weersbestendig. Er zijn drie verschillende vachttypen. Glad, ruwharig of “broken”. Broken zit qua structuur tussen glad- en ruwharig in.

De kleur is overwegend wit, met zwarte of “tan” (roodbruin) – kleurige aftekeningen. Ook kunnen de aftekeningen variëren van licht- tot kastanjebruin.

De ideale schofthoogte is tussen de 25 tot 30 cm. Dit kun je ook als richtlijn voor het gewicht gebruiken. Voor iedere 5 centimeter in de hoogte moet er 1 kilo bij. Dus is je hondje 25 centimeter hoog, dan moet hij rond de 5 kilo wegen.

Ook al lijkt de Jack Russell een opdondertje, hier is zeker “klein maar fijn” van toepassing. Ze worden namelijk zo rond de 15 jaar oud!

Lees ook: Yorkshire Terriër

Karaktereigenschappen van de Jack Russell Terriër

Laat je niet foppen door zijn schattige kopje en huppelende pasjes. De Jack Russell is een moedig, fel hondje dat weet wat hij wil.

Hij wordt ook wel “de grote hond in de kleine verpakking” genoemd.

Deze doorzetter ontbreekt het absoluut niet aan moed. Daar moet hij soms een beetje voor beschermd worden, als hij weer eens de Berner Sennenhond van de buren uitdaagt.

Als jachthond moet je niet na een uurtje al af willen haken. De Jack Russell is dus altijd haantje de voorste en zal dat aan iedereen laten weten. Ze deinzen niet snel ergens voor terug en blaffen vrij veel.

Ook het jachtinstinct komt soms naar boven. Dan wil hij alles achterna zitten. Dit hondje is enorm pienter, maar ook auto’s en fietsers worden opgejaagd. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen.

Dit eigenwijze boefje heeft dus een rustige, maar consequente opvoeding nodig. Wat niet mag, mag nooit.

Als voorbeeld hiervan geven we zijn graafgedrag. Graven is één van de favoriete bezigheden van de Jack Russell Terriër. Maar één klein holletje toelaten, kan in een mum van tijd uitgroeien tot een complete zandafgraving.

Bij een goede socialisatie is dit ras een enorm gezellige huishond, die voor zijn familie door het vuur gaat.

Ook zijn ze ontzettend speels en actief. Hierdoor dient het spelen met kinderen altijd begeleid te worden. Je wilt niet dat je terriër ze achterna gaat “jagen”.

Het is dan ook belangrijk, dat deze hond zowel lichamelijk als geestelijk voldoende bezig gehouden wordt. Dit voorkomt dat hij zelf activiteiten gaat bedenken, die je inboedel of huisgenoten wat minder ten goede komen.

Lees ook: Amerikaanse Staffordshire Terriër

Verzorging en gezondheid

jack russell terrier verzorging

De korte, gladde vacht heeft eigenlijk nauwelijks verzorging nodig. Heb je echter een ruwharige Jack Russell? Dan zal de vacht een paar keer per jaar “geplukt” moeten worden.

Lukt dit zelf niet? Klop dan even aan bij een hondentrimsalon. Zij hebben ervaring en zijn er in een mum van tijd mee klaar.

Helaas heeft dit ras ook enkele gezondheidsproblemen.

Ten eerste komt bij Jack Russell Terriërs Patella luxatie (losse knieschijven) geregeld voor. Hierdoor gaat hij op een heel typisch maniertje mank lopen. Op drie pootjes, terwijl hij de vierde probeert te strekken. Daardoor schiet de losse knieschijf soms weer terug op zijn plaats.

Bij ernstigere gevallen kan de knieschijf naast het gewricht blijven hangen. Wees hier dus alert op.

Erfelijke oogafwijkingen worden ook vaak gezien bij dit ras. Vooral voor grauwe staar (cataract, waarbij de lens troebel wordt) en lensluxatie (waarbij de lens soms geheel loslaat van het oog) moet gewaakt worden.

Het is belangrijk dat de ouderdieren van je hond goed hierop getest zijn. Een fokker is verplicht dit te doen, andere mensen die een nest puppy’s fokken doen dat soms niet.

Ook distichiasis komt voor, waarbij verkeerd geplaatste wimpers het oog irriteren.

Hiernaast zijn er zeldzamere aandoeningen voorgekomen, zoals myokemie. Dit is een neurologische aandoening waarbij de spieren onwillekeurig samentrekken. Dit kan tot heftige aanvallen leiden en verergert mettertijd.

Ook aangeboren doofheid komt voor, waarbij het dier niet hoort aan één of beide oren. Dit is onomkeerbaar, wederom is het testen van de ouderdieren belangrijk.

Opvoeding

jack russell terrier puppy

Als pup is de Jack Russell erg aanwezig. Hij wil overal bij zijn en reageert behoorlijk snel op prikkels. Leer de pup dus dat hij soms ook prikkels moet negeren.

Op deze manier creëer je rust en aandacht.

Dit is niet alleen waardevol voor de hond, maar ook voor de eigenaar. Zo heb je de situatie beter onder controle en zal je hond rustig kunnen wennen aan alles in zijn omgeving.

Hierbij kan probleemgedrag in de toekomst voorkomen worden.

De Jack Russell is een snelle leerling. Echter, door zijn opgewonden karakter ontbreekt het hem soms aan aandacht. Blijf rustig en consequent, en beloon gelijk wanneer hij het goed doet.

Het allerbelangrijkste is dat dit hondje zowel lichamelijk als geestelijk aan zijn trekken komt. Wissel vaak af tussen verschillende oefeningen en denk vooruit!

Zodra hij begrijpt wat de bedoeling is, stormt hij je zo een paar passen voorbij.

Daarom is puppycursus dé manier om een evenwichtige en gehoorzame hond te krijgen. De honden hebben onder begeleiding contact met elkaar en de eigenaar wordt systematisch door het opvoedingsproces geleid.

Hiernaast kun je advies vragen aan de cursusleider. Bij de Jack Russell, zou je dat best wel eens nodig kunnen hebben.

Hij moet bijvoorbeeld al jong leren om niet overal achteraan te rennen of continu te blaffen. Dit zijn aangeboren neigingen, dus wees geduldig.

Negeer de hond wanneer hij zich opdringt of herrie maakt en beloon hem wanneer hij stil of rustig is.

Jack Russell Terriër en beweging

jack russell terrier uitlaten

Als jachthondje wil je maar één ding: de prooi achterna voor de baas! Het Jack Russelltje vindt het dan ook geweldig om samen met de baas dingen te ondernemen.

Hij lijkt onvermoeibaar, toch mag dit bliksemschichtje soms met zachte hand tot rust gedwongen worden. Laat hem zien dat gewoon even knuffelen, wat eten of slapen ook goed is.

Rennen, spelen, graven, jagen en dan weer opnieuw. Zo ziet de ideale dag van de Jack Russell Terriër eruit. Maar vergeet niet om dit slimme hondje ook denkwerk te geven.

Speuren, trucjes leren of gehoorzaamheidstraining zijn bij uitstek de bezigheden om je terriër bezig te houden.

Verveling is je grootste vijand. De Jack Russell is namelijk erg zelfstandig en gaat dan zelf plannen maken. Deze plannen komen jou, je huis en je tuin ongetwijfeld minder goed uit.

Eindeloze wandelingen, jachttraining, flyball of een behendigheidstraining zijn perfect om zijn energie wat kwijt te raken.

Bouw beweging echter langzaam op en doe het rustig aan met hoge temperaturen. Dit hondje heeft de neiging om eindeloos door te gaan, dus zo voorkom je blessures en oververhitting.