De Cairn Terriër is echt de clown van de buurt. Met zijn opgewekte, donkere oogjes en vrolijke humeur windt hij iedereen om zijn vinger.
Maar let op dat dit binnen de perken blijft. Dit is een echte Terriër, die zijn eigen plan trekt wanneer hij hier de kans voor krijgt. En dat kan gevaarlijk uitpakken.
Gelukkig leren ze snel en graag, dit kun je als eigenaar goed in je voordeel gebruiken. Daag hem uit en onderneem veel met elkaar. Dan heb je aan de Cairn Terriër het gekste en liefste huisgenootje ooit.
Meer weten? Lees hier alles over de Cairn Terriër.
Achtergrond van de Cairn Terriër
Van origine komt de Cairn Terriër uit Groot – Brittannië. Het grootste deel van hun geschiedenis ligt op het Island of Skye in Schotland. In de Schotse Hooglanden werden eeuwenlang Terriërs gebruikt om het huis en erf vrij te houden van ongedierte.
Hier bleek de moedige, felle en snelle Cairn Terriër uitermate voor geschikt. Maar ze beschermden ook de boerderijdieren, door relatief kleine roofdieren zoals dassen, vossen en otters op afstand te houden.
En om dat voor elkaar te krijgen, moest je niet van gisteren zijn!
Dit ras is vernoemd naar de ‘cairn’. Dit is een typische stapel stenen die de Romeinen als grafzerk of oriëntatiepunt gebruikten. Veel kleine roofdieren gebruikten deze begroeide hoopjes als hun onderkomen.
Daarom was de Cairn Terriër hier altijd dichtbij. Ze achtervolgende de roofdiertjes tot in hun hol of joegen ze er met succes uit.
Pas in het begin van de 20e eeuw ging men officieel onderscheid maken tussen de vele verschillende typen Terriërs die zich in Schotland gevormd hadden. In 1912 kreeg het ras zijn erkenning van de Britse Kennel Club.
Lees ook: Yorkshire Terriër
Uiterlijke kenmerken
In de rasstandaard wordt de Cairn Terriër beschreven als een levendig, compact type. Ze zijn sterk, maar behendig en actief.
De kop is relatief klein met een brede schedel. De ogen zijn middelmatig groot, donker van kleur met ruige wenkbrauwen. De oren zijn klein en puntig, deze worden rechtopstaand gedragen.
De hals is niet te kort en goed aangezet. Deze loopt uit in een relatief diepe borst en korte, sterke rug. De staart is kort en noch hoog, noch laag aangezet. Deze wordt hoog (‘vrolijk’) gedragen, maar krult echter nooit over de rug heen.
De bovenvacht is overvloedig, hard en niet te grof. De onderwol is kort, zacht en dicht. Hierdoor is de vacht zeer weerbestendig.
Toegestane kleuring is crème, tarwekleurig, rood, grijs of bijna zwart. Vaak vindt men een verdonkerde kleuring bij de snuit en oren. Effen wit, zwart of zwart met bruin (black and tan) zijn niet toegestaan.
De Cairn Terriër is zo’n 28 tot 31 cm aan de schoft en weegt tussen de 6 en 7,5 kilo. Ze worden zo’n 12 tot 15 jaar oud.
Lees ook: Jack Russell Terriër
Karaktereigenschappen van de Cairn Terriër
Wie smelt voor het opgewekte, open karakter van de Cairn Terriër krijgt van doorgewinterde liefhebbers altijd één goede tip mee. Laat je niet paaien door zijn mooie, donkere ogen: deze eigenheimer zit boordevol kattenkwaad!
Een gezonde Cairn Terriër is altijd zeer levendig, spontaan en vrolijk. Ze zijn goed met kinderen en andere huisgenoten. Laat een kind echter nooit met een hond alleen, een ongeluk zit in een klein hoekje.
Dit ras is ontzettend scherp en mist zelden ook maar iets van wat er om zich heen gebeurt. Vanuit hun originele taak zijn ze erg zelfstandig en gaan daarom graag hun eigen gang.
Hiernaast zijn ze gek op graven, wees je daarvan bewust.
Naast hun eigengereidheid leren ze erg snel. Deze wijsneuzen vinden het erg leuk om samen te werken, maar bezitten een behoorlijke dosis overmoed en Oost Indische doofheid als het erop aankomt.
Verzorging en gezondheid
De vacht van de Cairn Terriër heeft speciale verzorging nodig. Kammen en scheren is uit den boze, zo raakt de nieuwe vacht verstikt door de oude haren. Daarom moet de oude haren twee- of viermaal per jaar met de hand geplukt worden.
Dit is een zeer specifiek werkje dat op het juiste moment en de juiste manier gedaan moet worden. Laat je hierover goed informeren bij een trimsalon of fokker. Twijfel je? Besteed dit werkje dan uit.
Wordt de hond namelijk verkeerd geplukt, dan kunnen ze hier huidirritatie en koorts van krijgen.
Helaas kent dit ras wat gezondheidsproblemen.
Een hiervan is de Extrahepatische Portocavale Shunt (lever shunt). Hierbij loopt het bloed vanuit de darmen niet via de lever, maar gelijk door in de bloedstroom. Hierdoor krijgt de hond teveel afvalstoffen in het bloed, waardoor hij zichzelf vergiftigt.
Deze aandoening is erfelijk belast. Is men op tijd met het identificeren hiervan, dan kan een specialistische operatie levensreddend zijn.
Ook komt suikerziekte (diabetes mellitus) geregeld voor bij dit ras. Hierbij is de hond verminderd gevoelig voor insuline, of maakt dit te weinig aan in het lichaam. Dit zorgt voor een te hoog glucosegehalte in het bloed (bloedsuikerspiegel) wat zeer veel schade in het lichaam veroorzaakt.
Hiernaas wordt chronische hepatitis gezien, een chronische leverontsteking. Dit kan leiden tot ernstige leverschade en zeer verminderde functie van dit orgaan.
De reuen van dit ras hebben een verhoogd risico op het vormen van blaasstenen. Dit is erg pijnlijk en de stenen moeten vaak operatief verwijderd worden.
Ook oogproblemen, zoals glaucoom en cataract worden regelmatig waargenomen. Glaucoom is een verhoogde oogboldruk. Door de druk kan het netvlies beschadigen, wat tot blindheid kan leiden.
Bij de Cairn Terriër wordt dit geregeld veroorzaakt door occulaire melanose. Hierbij stapelen zich pigmentcellen op in het oog, waardoor de afvoer van oog-vloeistof geblokkeerd wordt.
Cataract noemen we ook wel ‘grauwe staar’. Dit is een oogziekte waarbij de lens vertroebelt en de hond uiteindelijk helemaal blind wordt.
Opvoeding
De opvoeding van de Cairn Terriër is er één van de lange adem. Zoals bij de meeste Terriërs, vindt dit ras dat ze het allemaal zelf wel kunnen.
En met een harde hand bereik je bij deze felle, harde wijsneuzen echt helemaal niks.
Daarom is het aan de eigenaar om de intelligentie en opgewektheid op een juiste manier te prikkelen. Wees duidelijk en consequent, houd hiernaast de training interessant. Wees hierbij eerlijk, want een Terriër heeft een olifantsgeheugen als het op onrecht aankomt.
Ben je niet rechtlijnig of herhaal je te vaak, dan bepaalt je Terriër dat hij beter de beslissingen kan nemen. Gecombineerd met hun oplettende en actieve opstelling kan dit voor gevaarlijke situaties zorgen, ze zijn namelijk snel afgeleid.
Staan ze niet onder appèl, dan kan dit risico opleveren. Zeker bij openbare wegen in de buurt. Door zijn jachtinstinct gaan ze namelijk gemakkelijk achter kleine (huis)dieren aan, hierbij voelen ze zich onoverwinnelijk.
Wil je hem hierbij corrigeren, dan zetten ze hun clownshoed op. Ook om aandacht te krijgen zul je een enorme trukendoos voorbij zien komen. Ze kunnen hierbij erg luidruchtig of dwingend zijn.
Daarom is een puppy- of gehoorzaamheidscursus zeer aan te raden bij dit ras. Dit is ook erg belangrijk voor de socialisatie van je hond. Zo leert de Cairn Terriër dat er een tijd is om te grappen of te graven, en één om netjes te luisteren.
Cairn Terriër en beweging
De Cairn Terriër heeft veel beweging nodig. Niet alleen door hun achtergrond als jager, maar ze vinden het gewoonweg geweldig om iets met het baasje te ondernemen.
Zolang het afwisseling en mentale uitdaging biedt, heb je aan deze felle doorzetten het slimste jongetje van de klas.
Daarom is dit ras uitermate geschikt voor sporten zoals behendigheid, flyball, en doggydance. Maar ook zwemmen, stoeien, apporteren en wandelen (met alle aandacht onderweg!) vinden ze eindeloos leuk.