De Airedale Terriër, wat kan hij niet? Dit ras bestaat nog niet heel lang, maar past naadloos in het actieve gezinsleven. Deze hond kan ontzettend goed met kinderen en is overal voor te porren.
Toch is deze slimmerik een echte Terriër in de training. Heb jij geen plan? Dan trekken ze hun eigen plan!
Naast zijn altijd opgewekte, actieve inborst hebben deze dappere zielen alles in de smiezen. In dit artikel vertelt Gelukkige Honden jullie alles over dit ras.
Achtergrond van de Airedale Terriër
De Airedale Terriër is een relatief jong ras, ze bestaan namelijk nog niet zo lang. Van oorsprong komt dit ras uit het graafschap Yorkshire (Engeland), uit het dal waar het riviertje de Aire stroomt.
Halverwege de 19e eeuw werd hier een specifiek type Terriër gefokt. Men had namelijk een dappere, slimme hond nodig die op en onder de wateroevers kon jagen. Hier zaten otters, marters en andere dieren die de oevers vernietigden.
En welke hond is daar beter geschikt voor dan de onverschrokken, sterke Terriër? Om dit ras te creëren, heeft men hoogstwaarschijnlijk allerlei Terriër-rassen uit die tijd gebruikt, zoals de Bullterriër en de Otterhound.
Door hun inzet werd de Airedaile Terriër ook wel “Waterside Terriër” of “Working Terriër” genoemd. Rond 1880 kwam men hier echter op terug. Vervolgens werd de hond officieel naar zijn locatie van herkomst vernoemd.
Tegenwoordig wordt deze jager niet meer voor dezelfde taken gebruikt als vroeger. Maar ze zijn des te populairder geworden als gezinshond! Ze passen zich namelijk gemakkelijk aan, zijn altijd te porren voor een spelletje en tegelijkertijd toch beheerst.
Ondanks zijn prettige, onstuimige karakter is de Airedale Terriër dus een statige, waardige hond die alles scherp in de gaten houdt. Hij wordt dan ook niet voor niets “Koning der Terriërs” genoemd!
Uiterlijke kenmerken
Volgens de officiële rasstandaard is de Airedale Terriër een grote, maar harmonisch gebouwde hond. De kop is lang en vlak, waarbij de schedel en voorsnuit even lang zijn.
De ogen zijn klein en donkergekleurd. De oren worden hangend gedragen, zijn klein en V-vormig.
De middelmatig lange, dikke nek loopt over in lange, vlakke schouders. Hieronder is de borst diep, maar niet erg breed. De poten zijn zeer recht, net als de rug, die vrij kort op maat is.
De staart wordt hoog gedragen over de rug, de punt ter hoogte van de schedel. Sinds 2001 wordt de staart niet meer gecoupeerd.
De vacht bestaat uit twee lagen. De ondervacht is zacht en kort, de bovenlaag is hard en dicht met een stugge draadstructuur. Deze is geheel tan-kleurig (roodbruin), met uitzondering van een zwarte of grijze kleuring op het “zadelpatroon” bij de rug, ribben, lendenen en croupe.
Reuen zijn zo’n 58 tot 61 centimeter aan de schoft en wegen maximaal 30 kilo. Teven zijn iets kleiner, met 56 tot 59 centimeter schofthoogte en minimaal 20 kilo aan gewicht. Ze worden zo’n 10 tot 12 jaar oud.
Karaktereigenschappen van de Airedale Terriër
Over het algemeen heeft deze jager een fijn karakter. Hij is zeer geschikt als huishond, door zijn opgewekte, maar tegelijkertijd beheerste aard. Hierdoor is hij altijd in voor spelletjes en actie, maar kan hij goed met kinderen overweg.
Laat echter nooit een hond met kinderen alleen, een ongeluk zit in een klein hoekje.
De Airedale Terriër is zeer aanhankelijk en vindt het heerlijk om uitgebreid te kroelen. Ook visite is van harte welkom, maar wordt eerst uitgebreid aangekondigd en gekeurd.
Hiernaast zijn ze ontzettend slim en flexibel. Ze kunnen zich makkelijk aan veranderingen in de omgeving aanpassen en hebben alles in de smiezen. Hierdoor pikken ze snel dingen op, wat in de opvoeding extra aandacht vraagt.
Verzorging en gezondheid
Dit ras heeft een heel aparte vacht. Ze mogen daarom niet geschoren worden, enkel geplukt. Bij plukken worden plukjes dood haar tussen het gezonde haar uit “getrokken” met een trimmesje of de vingers.
Wordt de hond toch geschoren, dan wordt ook het dode haar kort afgesneden. Hierdoor blijft het aan de huid vastzitten en verdrukt het gezonde, levende haar. Dit zorgt ervoor dat de huid gaat irriteren, zodat de vacht steeds slechter wordt.
Dit plukken is zo eens in de 5 à 6 maanden nodig. Verder verliest de Airedale Terriër maar weinig haar, de eigenaar moet de vacht dus zelf onderhouden.
Zoals de meeste grote hondenrassen in de Airedale Terriër gevoelig voor Heupdysplasie. Dit is een aandoening waarbij de onderdelen in het gewricht niet goed meer op elkaar aansluiten. Daardoor kan er in rap tempo slijtage plaatsvinden, wat veel pijn veroorzaakt.
Door de speciale vacht moet de gezondheid van de huid nauwlettend in de gaten gehouden worden.
Opvoeding
In de opvoeding is deze hond een echte Terriër. Ze hebben snel door wat de bedoeling is, maar kunnen de eigenaar flink op de proef stellen. De Terriër heeft namelijk een enorm gevoel voor humor en zal dit gebruiken wanneer de training te eenzijdig wordt.
Houd het dus afwisselend en zorg ervoor dat je hond zijn best moet doen om de training te kunnen volgen. Zijn ze je teveel stappen voor of is er teveel herhaling, dan worden ze koppig.
Toch is de Airedale Terriër zeer baasgericht, waardoor belonen goed bij hen aankomt. Terriërs zijn onverschrokken, daarom hoef je bij hen niet met schreeuwen en slaan aan te komen. De Terriër zal vervolgens koppig zijn eigen gang gaan en geregeld laten merken dat hij niet bang voor je is.
Als pup echter, kan deze hond wat schuchter zijn en de kat uit de boom kijken. Begeleid dit met rust tijdens de socialisatie, dan trekken ze vanzelf bij.
Naast socialisatie is ook een rechtlijnige, consequente training erg belangrijk bij deze slimmeriken. Ze accepteren nieuwe invloeden gemakkelijk, maar dit betekent dat ze ook zonder moeite “slechte” eigenschappen aanleren. Het is aan de baas om de hond naar het gewenste gedrag te leiden.
Airedale Terriër en beweging
Door hun intelligentie zijn Airedale Terriër uitstekend geschikt voor Gehoorzaamheidscurssussen op niveau. Maar naast mentale uitdaging, is deze fitte vrolijkerd niet moe te krijgen.
Behendigheid, hardlopen, flyball, zwemmen, lange stukken wandelen, jacht en speurcursussen; deze Terriër kan en wil het allemaal. Als baasje heb je dus genoeg leuks om uit te kiezen. Zolang je naar avontuur ruikt, zal de Airedale Terriër niet van je zijde wijken!