Hond leren speuren

Laatste update: 25 mei 2022
hond leren speuren

Je hond leren speuren kan een leuke uitdaging zijn.

Voor de ene hond is snuffelen een onopgemerkte gewoonte, voor de ander een ware passie.

Met speuren als spel, kun je de hond mentaal op verschillende niveau’s uitdagen.

Hierdoor is het voor iedere hond geschikt: elke werkende neus kan het!

Maar hoe leer je hem de spelregels om het snuffelen heen?

Gelukkige Honden neemt je mee in de wereld van het speuren.

Hond leren speuren

Tijdens je hond leren speuren maak je gebruik van de natuurlijke drang om iets op te zoeken via de bijbehorende geur. In het wild wordt dit talent veelvuldig gebruikt. Voor het vinden van voedsel, maar tegelijkertijd om het territorium te bewaken en te herkennen wat eigen is.

De mensheid heeft ook handig gebruik gemaakt van dit talent. Tegenwoordig zijn er allerhande belangrijke taken waarin de neus van de hond ons ondersteunt. Denk aan het opzoeken van drugs in vliegbagage of het vinden van vermiste personen.

De neus van de hond is dan ook fenomenaal. Hij heeft maar weinig nodig om een geur te herkennen en kan geursporen van dagen oud opzoeken en volgen.

Maar waarom is een speurspel dan zo leuk voor je hond?

Waarom je hond leren speuren?

Elke hond met een werkende neus kan speuren. Daarom zijn alle hondenrassen hiervoor geschikt.

Geur speelt een grote rol in de beleveniswereld van onze honden. Ze pikken veel meer op dan hun baasjes! Op deze manier samenwerken tussen hond en baasje is heel waardevol voor de onderlinge band.

Hiernaast heeft de mens door de eeuwen heen veel verschillende hondenrassen gecreëerd. Sommige hiervan zijn specifiek geselecteerd op hun reukvermogen, vaak gerelateerd aan de jacht.

Door met dit talent en de bijkomende (oncontroleerbare) passie te gaan trainen, kan de hond zijn ei kwijt en houdt het baasje de situatie onder controle.

Zo raakt de hond niet gefrustreerd, hij kan namelijk zijn aangeboren “driften” kwijt. En het baasje hoeft niet urenlang te zoeken naar een viervoeter die onbehouwen achter een fazant is aan gedenderd.

Hoe werkt dat eigenlijk, speuren met je hond?

Speurcursus met je hond: Praktijkspeuren

neus van hond

Speuren kan met alle rassen en alle leeftijden (vanaf 10 weken oud). Er zijn veel hondenscholen die de cursus “Praktijkspeuren” geven. Vaak focust men hierbij op de reeds aanwezige mogelijkheden vanuit de hond.

Hierbij wordt de hond aangemoedigd een geurspoor te volgen aan een lange lijn. Er worden geen regels uitgezet, de hond mag op zijn eigen wijze het spoor volgen en de eigenaar volgt hem.

Het speuren is een mentaal uitdagende cursus. De hond zal zich tijdens de les volledig richten op één geur, wat veel concentratie vergt.

Ook het baasje gaat hard aan de slag! De hond krijgt het “Zoek” commando aangeleerd en neemt het baasje vervolgens mee op de route.

Hier komen de vaardigheden van het baasje om de hoek. De hond geeft namelijk tijdens het speuren veel verschillende signalen af.

Deze lichaamssignalen geven het baasje de informatie om mee te werken. Zowel tijdens het volgen van het spoor, als wanneer dit spoor (even) kwijtgeraakt is. Het is aan het baasje om hier de juiste begeleiding bij te bieden.

Hiernaast heb je nog een andere tak van het speuren: het sportspeuren.

Speurcursus met je hond: Sportspeuren

De cursus sportspeuren zit anders in elkaar dan praktijkspeuren. Waar praktijkspeuren zich op ongemoeid zoeken in de dagelijkse praktijk focust, richt het sportspeuren zich op techniek met een competitie element.

Hierbij wordt een speurspoor uitgelegd dat de hond netjes dient te volgen. Objecten die het spoor verduidelijken dienen ‘gevonden’ en actief ‘aangewezen’ te worden. De speurcombinatie kan hiermee punten verdienen.

De hond dient met de neus over de grond te speuren en dus alert te zijn op elementen en voorwerpen die het spoor nieuwe informatie kan geven. Om deze reden worden speurhonden voor de Koninklijke Nederlandse Politiehonden Vereniging ook getraind volgens deze methode.

De Praktijkspeur staat afwijken van de route, om sneller bij het doel te komen, wel toe. Dit komt voort uit het doel om een vermist persoon zo snel mogelijk te vinden. Het sportspeuren echter, wil hiernaast zoveel mogelijk informatie tijdens de zoektocht vergaren.

Speur oefeningen voor je hond

speurenoefeningen voor hond

Speuren met je hond kun je zo simpel of ingewikkeld maken als je wilt. Daarom zijn er naast een speurcursus, ook leuke speuroefeningen waarmee jullie thuis aan de gang kunnen.

Zo kan je via het aanleren van apporteren, ook je hond aansturen een bepaald object te zoeken. Hoe je dit aanpakt, lees je in ons artikel Hoe leer ik mijn hond apporteren?

Hiernaast kun je de hond laten speuren door koekjes en speeltjes te verstoppen in huis. Leg eerst een koekje waar de hond deze kan zien. Moedig de hond aan om het koekje te pakken en verbind hier het commando “Zoek” aan.

Vervolgens breid je de afstand en verstoplocaties steeds verder uit, tot je hond echt op avontuur moet om het koekje of object te vinden.

Veel plezier!