Hoe leer ik mijn hond apporteren?

Laatste update: 25 mei 2022
hond leren apporteren

Hoe leer ik mijn hond apporteren?

Apporteren is een bekend favoriet spel tussen hond en baasje.

De hond krijgt fysieke en mentale uitdaging, het baasje hoeft hiervoor geen mijlen af te leggen.

Maar niet elke hond heeft gelijk door hoe dit spel werkt.

Hoe leer je de hond apporteren en hoe krijg je hem enthousiast?

Gelukkige Honden zette het allemaal op een rijtje. Go Fetch!

Apporteren met je hond

Apporteren kan een ontzettend leuk spel zijn voor zowel hond als baasje. Wanneer jullie beiden intensief met de opdracht bezig zijn, kan dit spel de hond zowel lichamelijk als geestelijk een behoorlijke kluif geven!

Hiernaast is apporteren een prachtig onderdeel om algehele gehoorzaamheid en beheersing van impulsen te verfijnen. Je kunt namelijk op nog meer trainen, dan enkel een door de lucht vliegend object.

Wat dacht je van een speeltje zoeken in huis? Of de krant halen?

Met apporteren zijn de mogelijkheden eindeloos. Maar heeft jouw hond hier eigenlijk wel plezier in?

Lees ook: Hond leren omrollen op commando

Vindt mijn hond apporteren leuk?

Zijn jullie er een beetje klaar voor? Je hond namelijk niet altijd!

Soms vinden honden het maar lastig te begrijpen, waarom jij zijn speeltjes alle kanten uit gooit. Ze lagen toch prima hier? Naast het doel van het spel (ophalen), hebben sommige honden een lage motivatie om het gegooide object te achtervolgen.

Dit betekent echter niet, dat je hond apporteren per definitie stom vindt. Geef de introductie tijd, sommige honden moeten zelfs wennen aan het concept van spelen.

Maar hoe krijg je de hond geïnteresseerd?

Lees ook: Hond leren loslopen

Introductie van het apporteer object

Soms moet je de hond eerst warm maken voor het apporteer object. Dit kan op verschillende manieren.

1. Nieuwsgierigheid wekken

Is jouw hond ongeïnteresseerd in het gegooide object? Jij niet! Leg het object waar alleen jij erbij kan, en rommel er een aantal keer per dag mee.

Zorg ervoor dat je goed te zien bent. Praat met opgewekte toon in jezelf en frummel met het speeltje. Leg het na een paar minuten terug op zijn plek.

Geef je hond de ruimte om geïnteresseerd te worden, besteed er in het begin niet teveel aandacht aan. Maar komt je hond het object besnuffelen of aanraken, laat hem dan toe.

Raakt je hond het object aan? Beloon hem dan gelijk: een aai, koekje of ander speeltje misschien? Houd de sessies kort en eindig altijd positief, dring het speeltje nooit op.

2. Spelen

Is je hond niet terughoudend aangelegd, dan kun je het apporteer object introduceren tijdens spel. Haal het object tevoorschijn en praat op opgewekte toon. Beloon de hond gelijk als hij interesse toont en bouw dit op.

3. Belonen

Is jouw hond terughoudend, maar werken voerbeloningen goed? Gebruik dit met de introductie.

Prop een oude handschoen vol lekkers en bind hem goed dicht. Leg deze 2 meter van de hond weg en negeer het vervolgens.

Gaat je hond de handschoen besnuffelen? Beloon hem dan rustig met een koekje uit de hand. Gaat dit goed, dan kun je met koekjes uit de dichtgeknoopte handschoen gaan belonen.

Snuffelt je hond niet uit zichzelf? Leg de handschoen neer en start het belonen vanaf het moment dat je hond de kant van de handschoen op kijkt. Houd de sessies erg kort en herhaal dit enkele malen per dag.

Je kunt eventueel ook een koekjesspoor naar de handschoen leggen. Zo komt je viervoeter al smikkelend op snuffelafstand!

Je hond apporteren leren

Na het enthousiasme kweken voor het apporteer object, komen de spelregels. Maar hoe leer je de hond het gepakte object te volgen en terug te brengen?

1. Spelen of aanmoedigen

Is jouw hond gek op touwtrekkerij? Wiebel het speeltje voor zijn neus en gooi het een stukje weg. Pak het vervolgens snel voor zijn neus weg en speel een stukje touwtrekken.

Zodra je hond achter het speeltje aangaat moedig je hem aan en beloon je, ook al zijn het maar twee stapjes. Speel bij terugkeer steeds een stukje touwtrekken of beloon met een koekje.

Komt je hond terug om verder te spelen? Ren wat stappen achteruit: zo moedig je de hond aan jou actief te achtervolgen. Hierdoor wordt de neiging om terug te komen nog groter!

2. Ruilen

Zet je hond aan de lange lijn voor je en laat hem zitten. Gooi het object zo’n 1,5 meter van je vandaan en roep ” Apport”! Beloon met je stem wanneer de hond achter het object aangaat.

Buig vervolgens naar voren en beweeg een klein stukje naar achter, zodat je de hond aanmoedigt je te volgen. Zodra je hond opkijkt, houd je een tweede speeltje of koekje voor zijn neus.

Laat de hond het object vallen, zeg dan “Los!”  en beloon met stem of het koekje. Vervolgens gooi je het tweede object of pak je het eerste object van de grond en begint opnieuw.

Apporteren en zoeken

Apporteren kun je werkelijk met alles doen: een hondenspeeltje, hondenfrisbee, gevulde Kong of teenslipper. Maar het spel zelf kan ook worden uitgebreid!

Zodra je hond heeft geleerd waar “Apport”  voor staat, kun je hem leren dit in te zetten om objecten te zoeken of op te halen, zonder dat jij ze weggooit.

Moedig je hond aan je pantoffel aan te raken en zeg hierbij elke keer ” Pantoffel”. Beloon hem direct voor de aanraking. Vervolgens moedig je de hond aan de pantoffel even vast te houden.

Dit bouw je op tot de hond jouw pantoffel zelf kan oppakken. Vervolgens laat je de hond zitten, legt de pantoffel op een klein afstandje en zegt ” Apport Pantoffel!”. Beloon je hond als hij richting de pantoffel gaat, ook al is het een klein stukje.

De afstand breid je vervolgens steeds verder uit, wanneer de hond het object voor je ophaalt. Zo kun je hem leren objecten op te halen, maar ook om in huis te zoeken!

Tips voor apporteren

Tijdens het leerproces kun je tegen veel moeilijkheden aanlopen. Hierdoor wordt het al snel “Pak me dan, als je kan”! Grappig voor je hond, maar vervolgens leg je heel wat kilometers af om je hond weer aan te lijnen.

Daarom zet Gelukkige Honden de meest voorkomende frustraties, met tips voor je onder elkaar.

Hond heeft weinig enthousiasme

Enthousiasme groeit door aanmoedigen, belonen en: tegenhouden! Even kort vasthouden en speels, vrolijk aanmoedigen kan de voorwaartse energie soms aanwakkeren.

Hond komt slecht terug

Gebruik een lange lijn wanneer je hond moeilijk terugkomt. Zodra hij het speeltje heeft, roep je hem en ren wat achteruit. Hierdoor kan je hond de neiging krijgen jou achterna te gaan.

Lok met wat lekkers of een ander speeltje en haal de hond heel rustig binnen met de lijn. Blijf aanmoedigen en beloon uitbundig bij terugkomst.

Speel hierna kort samen, gooi het speeltje meteen weer weg of sleep het speeltje achter je aan zodat de hond je volgt. Laat je viervoeter het speeltje ook af en toe een paar minuten houden. Misschien heeft hij geconcludeerd dat hij het speeltje kwijtraakt na terugkeer?

Hond houdt speeltje

Sommige honden brengen het speeltje wel terug, maar houden deze voor zichzelf. Bedenk eens: wat wil je hond liever dan dit speeltje?

Bied dit onweerstaanbare lekkers aan om te ruilen. Een stukje kaas, kalkoen of misschien een knakworstje? Houd dit voor zijn neus en geef het commando “Los” wanneer het speeltje losgelaten wordt. Beloon direct.

Hond brengt speeltje niet

Soms komt je hond wel terug, maar zonder speeltje. Oefen dit vasthouden op een heel kleine afstand en beloon.

Had je hond het speeltje vast, maar laat hij het weer vallen? Zeg voor hij het laat vallen “Geef hier” en houd een beloning omhoog. Wiebel met je open hand of wijs naar de grond voor je.

Herhaal dit rustig tot hij het speeltje brengt en beloon direct bij succes.

Hond grijpt speeltje weg

Grist je hond het speeltje weg? Laat hem zitten en houd in je andere hand een beloning. Buig rustig naar het speeltje toe.

Zeg duidelijk “Nee!”, wanneer de hond op het speeltje duikt en ga rustig weer rechtop staan (zonder speeltje). Beloon direct als je hond het speeltje niet afpakt.

Succes!