hond rolt om

Hond leren om te rollen op commando

Je hond leren om te rollen kan heel grappig zijn. Maar wist je, dat het ook heel handig kan zijn voor jullie? Trucjes uitvoeren op commando kan namelijk de onderlinge band en communicatie tussen hond en baasje versterken.

Ook kan omrollen handig zijn bij de verzorging of een dierenarts bezoek. Maar hoe leer je de hond om te rollen op commando? Gelukkige Honden geeft je alle informatie.

Je hond leren om te rollen

Om je hond leren om te rollen op commando kan ontzettend grappig zijn. Niet alleen het rollen ziet er leuk uit,ook het aanleren zelf kan vermakelijk zijn!

Het aanleren van nieuwe trucjes en commando’s kan een belangrijke rol spelen in het leven van de hond en het baasje. Door samen nieuwe dingen te trainen, verbetert jullie onderlinge communicatie.

En juist deze succesvolle communicatie zorgt voor extra verbinding tussen hond en baas. Want hoe beter jullie elkaar begrijpen, hoe zelfverzekerder en probleemlozer jullie iets kunnen ondernemen.

Voor een hond is het uitermate belangrijk dat hij zijn baasje goed begrijpt. Dit helpt hem aan zelfvertrouwen, in een maatschappij die compleet ingericht is rond de mens.

Het drukke, volle leven vol prikkels kan verwarrend zijn voor je hond. Dus hoe meer jullie samen trainen en nieuwe dingen oppakken, hoe beter je hond weet wat jij bedoelt (en vice versa!).

Op deze manier versterkt de band tussen jullie samen en kunnen jullie de wereld aan!

Waarom je hond leren omrollen?

Maar waarom is je hond leren om te rollen nu zo waardevol? Het is toch gewoon een grappig, maar onnuttig trucje?

Naast een leuke nieuwe oefening en een grappig gezicht, kan omrollen jullie helpen in de onderlinge omgang.

Kun je de hond namelijk laten omrollen, dan kun je hem ook leren om op zijn rug of zij te draaien tijdens het liggen. Zo kun je gemakkelijk bij de buik, binnenzijden van de poten en de liezen komen.

Dit kan handig uitpakken tijdens te verzorging. Denk aan een lekkere borstelbeurt, maar ook aan het controleren op teken en andere narigheid.

En wat dacht je van het dierenartsbezoek? Wanneer je hond op commando goed gaat liggen, kan de arts overal bij.

Kom maar op met dit onmisbare trucje, dan! Maar hoe leer je het omrollen eigenlijk aan?

Leer je hond omrollen: De basis

Je hond leren om te rollen is geen basis oefening, maar ook geen lastig trucje om aan te leren. Wat heb je hiervoor nodig?

1. De basis

Het is belangrijk dat je hond wat basisoefeningen uit kan voeren. Enkele voorbeelden hiervan zijn “Zit”, “Kom” en “Lig”.

De belangrijkste basisoefening voor omrollen is “Lig”. Zonder deze beheersing kan het aanleren van omrollen wèl wat lastig zijn.

2.  Aandacht

Bij het aanleren van een nieuw trucje, is het onmisbaar dat je de aandacht van je hond vast kunt houden. Daarom is beheersing van wat basisoefeningen geen overbodige luxe. De hond is dan namelijk al bekend met zo’n aanleer-sessie.

3. Motivatie

Iets nieuws leren is altijd leuk, maar ook spannend. Voor welke beloning gaat jouw hond door het vuur; een stukje kaas, een favoriet speeltje of een lekkere knuffel? Oftewel, welke motivatie helpt jouw hond het beste door het leerproces?

Leer je hond omrollen: de oefening!

Vervolgens ga je het omrollen aanleren. Volg hierbij de volgende stappen:

1. Liggen

Laat je hond liggen, en laat hem blijven liggen. Op de grond liggen is namelijk de eerste stap die het lijf moet uitvoeren om het omrollen mogelijk te maken.

2. Beloning laten zien

Ga op je hurken voor de hond zitten, zodat hij niet opstaat. Laat hem ruiken aan de beloning in je rechterhand.

3. Van neus naar linkerschouder

Vervolgens beweeg je de hand met de beloning naar de linkerschouder van de hond. Geef het commando”Rollen”. Stuur hierbij aan dat de hond om zijn zij draait, en beloon hem hiervoor.

4. Van schouder naar ruggengraat

Gaat dit goed, dan bouw je de oefening verder uit. In een vloeiende, maar rustige beweging  beweeg je dezelfde hand vervolgens van de schouder door naar de ruggengraat.

Stuur hierbij aan dat de hond op zijn zij gaat liggen en hierna op de rug rolt. Beloon enig aanstalten hiertoe direct.

5. Het lukt niet!

Met deze stappen wil je bereiken dat je hond meebeweegt met je hand en de lekkere beloning. Sommige honden beginnen gelijk met rollen wanneer de hand zich te ver achter de kop bevindt om nog te kunnen volgen met de ogen. Beloon dit direct uitbundig!

Echter, er zijn ook honden die snel met hun kop van richtig veranderen om de beloning te volgen. Blijf dan met je hand precies in het hoekje waar hij de beloning met zijn ene oog nog nèt kan zien. Beweeg de hand steeds een stukje voorbij de ruggengraat, achter zijn kop langs.

Hiermee wek je de neiging om de nek nóg verder te draaien en zo mee te rollen met je hand. Beloon elke aanstalten die tot rollen gemaakt wordt en bouw dit uit, net zolang tot je hond mee rolt.

Duw de hond nooit met de handen om. Hierbij wil je hond juist terugduwen en dus rechtop gaan liggen, of zelfs gaan zitten.

Succes!