Clickertraining met je hond

Laatste update: 25 mei 2022
clickertraining hond

Kennen jullie Clickertraining voor de hond al?

Het trainen van je hond wordt in onze moderne maatschappij steeds belangrijker.

Één van de vele methoden om dit te doen, is Clickertraining.

Maar wat is Clickertraining eigenlijk?

En is deze methode voor elke hond geschikt?

In dit artikel bespreken we de methode rond Clickertraining.

Clickertraining met je hond: Het nut van trainen

Waar vroeger onze hond een erf- en waakdier was, is hij tegenwoordig een huisgenoot en maatje. Toch wordt ons eisenpakket tegenover de huishond steeds groter. Denk aan: lang alleen thuis kunnen zijn, sociale vaardigheden naar andere honden, dieren en kinderen en goed kunnen luisteren zonder lijn.

Om dit te kunnen bereiken is opvoeding, en dus training onmisbaar. Voor ons lijken de opgestelde regels heel logisch, maar voor je hond? Waarom zou je eigenlijk niet op de bank mogen liggen? Of enthousiast springen wanneer de visite arriveert?

Maar geen hond is hetzelfde, ook in de opvoeding niet. Hierdoor heeft zich een legio aan trainingsmethoden ontwikkelt in de laatste 30 jaar. Één hiervan is de Clickermethode.

Maar wat houdt dit eigenlijk in, Clickertraining met je hond?

Wat is Clickertraining met je hond?

Het concept van Clickertraining, draait om het koppelen van een beloning(signaal) aan het gewenste gedrag van de hond. De hond verkrijgt dus iets positiefs, in ruil voor het gedrag wat het baasje wil zien.

In de basis van de training wordt het geven van een beloning, bijvoorbeeld een koekje, aangekondigd door een apparaatje dat een klikkend geluid maakt.

Ken je die metalen kikkertjes nog, van vroeger? Je drukte een metalen bolling in met je vinger, dat met een kikker-achtig “Click-Click” terugsprong in de oude positie. Met zo’n geluidje, signaleer je bij Clickertraining de komst van een beloning.

Deze “Click” is een kort, duidelijk en onmiskenbaar geluid. Deze eigenschappen zijn onmisbaar voor een beloningssignaal. Vertoont de hond het gewenste gedrag, dan volgt de “Click”. Zo niet, dan volgt er geen “Click” en kan de hond verder proberen.

Wanneer je hond een commando juist geeft opgevolgd, “Clickt” men met de Clicker en volgt een beloning. Op deze manier associeert je hond de “Click” met gewenst resultaat, en dus een beloning.

Tijdens gevorderde training kun je via deze “Click” de oefeningen naar een hoger niveau tillen: de “Click” is niet het eindstation, maar een gewenste tussenstap. Na deze, of meerdere, tussenstap (pen) volgt de beloning.

Nu staat of valt Clickertraining niet met het metalen apparaatje dat de “Click” produceert. Je kunt ook een duidelijk signaal met je stem geven, bijvoorbeeld “Ja” of “Goed zo”. Belangrijk is, dat je altijd hetzelfde woord hiervoor gebruikt, met dezelfde intonatie.

Clickertraining draait dus om een beloningssignaal, een aanwijzing dat je hond de juiste kant op denkt. Maar hoe zorg je ervoor, dat je hond dit ook begrijpt?

Beginnen met Clickertraining

Om succesvol met een Clicker te kunnen werken, moet men begrip vanuit de hond tot stand brengen. Wanneer je hond geleerd heeft dat een “Click” aan een beloning koppelt, kun je de Clicker in gaan zetten bij de opvoeding.

Deze koppeling tussen signaal, beloning en gewenst gedrag noemen we conditioneringEchter aan de start van de training, betekent de “Click” nog niets voor je hond. Deze zul je eerst moeten introduceren.

Allereerst gaat het erom, dat je de aandacht van de hond weet te verkrijgen. De “Click” kondigt namelijk iets aan. Is je hond niet met jou bezig, dan zal dit hem compleet ontgaan.

Ga bij je hond staan, met een stuk of 20 kleine beloningssnoepjes in je hand. Laat je hond ruiken aan de beloning, “Click” en geef direct de beloning. Herhaal dit de eerste twee dagen een aantal keer per dag.

Ga bij je hond staan en houd vervolgens de beloning in je hand vast. Noem de naam van je hond, en “Click” wanneer hij kijkt. Geef meteen na de “Click” de beloning. Herhaal dit een aantal keer per dag.

Vervolgens breid je dit uit: noem de naam van je hond, “Click” en wacht een aantal tellen voordat je de beloning geeft. Bouw het aantal tellen langzaam op, tot je bij 10 aangekomen bent.

Hierna ga je de “Click” op gevarieerde manieren brengen: in de tuin, tijdens het lopen, binnen. Noem de naam van je hond, “Click” en beloon. Ook hier kun je de seconden tussen “Click” en beloning op gaan bouwen.

Houd je de aandacht tot de beloning vast? Dan is je hond geconditioneerd op de “Click”!

Clickertraining oefeningen voor de hond

Wanneer de basis van Clickertraining met je hond gelegd is, kun je verder gaan trainen. Maar hoe verkrijg je het gewenste gedrag van je hond, voordat je kan gaat “Clicken”?

Gewenst gedrag, volgend op een commando, kun je op 3 manieren positief verkrijgen.

1. Uitlokken

Ten eerste kun je met behulp van je stem, armen, houding, beweging en een beloning bepaald gedrag uit zien te lokken bij je hond. Gebruik hierbij altijd overheerlijke beloninkjes om je hond aan te sporen actief mee te denken.

2. Shapen

Hierbij train je als het ware het gedrag in de goede richting. Je start met welk gedrag je hond gemakkelijk of uit zichzelf laat zien, en geeft hiervoor een “Click” en beloning. Vervolgens ga je steeds meer verfijning opzoeken. Hier komt de opgebouwde aandacht en het zoekgedrag naar de “Click” goed van pas.

3. Targettraining

Met Targettraining gebruikt men de natuurlijke neiging van de hond om interactie te hebben met zijn omgeving. Denk hierbij aan het duwen of pakken van een bal, het trekken aan een koord, maar ook het lopen naar een bepaalde locatie of object (bal, mand, lijn).

Geen hond is hetzelfde, de één heeft het uitlokken sneller door, de ander heeft meer aan targettraining. Sta open voor verschillende opties, en maak er een spel van. Zijn de trainingsstappen te ingewikkeld voor je hond? Maak ze zo klein mogelijk!

Voordelen en nadelen van Clickertraining met je hond

Door met een positieve instelling te trainen met je hond, werk je aan gezamenlijke communicatie en onderlinge band. Maar de ene trainingsmethode is de ander niet: wat brengt Clickertraining met je hond jullie, en wat kan het jullie kosten?

Hieronder noemen we 3 voordelen en 3 nadelen van Clickertraining met je hond:

Voordelen van Clickertraining met je hond

  • Wanneer juist gevolgd, is Clickertraining gebaseerd op positieve ervaring opbouwen voor de hond. Dwang of straf is uit den boze.
  • De hond leert een actieve, meedenkende houding aan te nemen. Dit bevordert het gevoel van eigenwaarde, is goed voor de mentale gezondheid en versterkt de onderlinge communicatie en band.
  • Via de “Click” zijn de meest complexe oefeningen op te delen in makkelijke, snel- te- belonen onderdelen.

Nadelen van Clickertraining met je hond

  • Clickertraining vergt een andere instelling van eigenaren dan meer traditionele methoden, gebaseerd op het wegnemen van druk of het toepassen van straf. Je zult dus inventief te werk moeten gaan voor een succesvolle uitkomst.
  • Als trainer of eigenaar moet je goed bedenken welke uitkomst je wilt zien, waar je wel voor beloont en waarvoor niet. Dit vergt voorbereiding, reactie- en beoordeel vermogen.
  • Clickertraining draait om beloning. Heb je een hond die niet staat te springen om een aandacht- beloning of voedselbeloning, dan is hij lastiger te trainen met een Clicker.

Veel plezier met trainen!