Hond trekt aan de lijn: Hoe kun je dit afleren?
Laatste update: 25 mei 2022Je hond trekt aan de lijn, wat voor vervelende situaties kan zorgen.
Niet alleen kan je lijf behoorlijk zeer gaan doen, de controle is vaak ver te zoeken.
Waarom trekt een hond eigenlijk aan de riem?
En wat moet je doen om dit af te leren?
Grijp de lekkerste hondenkoekjes en let op, we gaan de hond trekgedrag afleren!
Lees ook: Rollijnen voor de hond »
Wanneer een hond aan de lijn trekt
Veel hondeneigenaren zullen het probleem herkennen. Tijdens de wandeling vraagt men zich af of zij de hond uitlaten, of wellicht andersom.
Natuurlijk loopt niet elke hond de gehele wandeling aan het einde van de riem te sjorren.
Toch komen veel hondeneigenaren dagelijks in aanraking met het trekken aan de riem. Hun viervoeter wil nog even verderop snuffelen of een vriendje aan de overkant begroeten.
Dit lijkt onschuldig, maar kan serieuze problemen opleveren.
Fysieke klachten
Zowel voor hond als baasje liggen lichamelijke klachten op de loer. Veel honden worden uitgelaten aan een halsband. Door de continue druk van het trekken, kan de hond blessures oplopen in zijn nek- en rugwervels.
Ook voor de eigenaar is het geen pretje. Een trekkende hond aan je arm, zowel groot als klein, kan voor schouder- en rugblessures zorgen.
Veiligheid
Maar het belangrijkste aandachtspunt is het verlies van de controle. Door kracht te zetten sleurt de hond zijn baasje naar een andere locatie. Maar doorgaans hebben ze hierbij weinig oog voor de omgeving.
Naast het feit dat de hond én baas hierbij een ongeluk kunnen krijgen, brengt dit extra risico mee. Door de plotselinge ruk, het hoge tempo of simpelweg een hond voor je voeten, kan het baasje ten val komen.
En wat als je slecht ter been bent? Of een knieblessure hebt?
Hiernaast kan de hond zich in een gevaarlijke situatie storten. Hij kan mensen en andere honden laten schrikken, waardoor er ruzie of een gevecht ontstaat. Niet elke hond houdt ervan zo wild benaderd te worden.
Kortom, van een trekkende hond wordt niemand blij. Maar waarom trekt een hond eigenlijk?
Waarom trekt een hond aan de lijn?
Wanneer je hond continu aan het einde van de riem hangt, is dit vaak aangeleerd gedrag. Doorgaans hebben deze honden niet geleerd om netjes naast het baasje te blijven lopen.
Dit betekent niet, dat er vanuit het baasje of de trainers geen moeite is gedaan. Voor sommige honden is netjes aan de lijn lopen een hele uitdaging.
Denk hierbij aan de rassen die gefokt zijn om een kar of slee te trekken. Het gevoel dat ze iets voorttrekken voelt goed. Daarom zoeken ze het steeds op.
Hiernaast is trekken vaak een zelf belonend gedrag, zeker bij grote, sterke honden. Wanneer de hond kracht en snelheid maakt, komt hij gemakkelijker bij zijn doel. Zelfs als het baasje eigenlijk de andere kant op wilde!
Hierdoor is trekken geen ingewikkeld, maar wel hardnekkig gedragsprobleem.
Trekken kan echter ook veroorzaakt worden door een hoger bewegingstempo van de hond, enthousiasme of een focus op iets verderop. Denk aan een interessant luchtje, het speelveld met al zijn vriendjes of het bos waar de hond los mag lopen.
Snel, erheen!
Hiernaast kan je hond ook aan de riem hangen om weg te komen. Sommige honden zijn angstig, voor de (nieuwe) omgeving, geluiden, objecten, personen of andere dieren.
In dit geval heeft de socialisatie meer aandacht nodig.
Hond afleren aan de lijn te trekken
Om je hond het trekken af te leren, zul je terug moeten naar de basistraining. Het centrale thema voor dit onderdeel, is aandacht. Wanneer de hond aandacht voor zijn geleider heeft, kunnen problemen zoals trekken, wegrennen en slecht loslopen minder voorkomen.
Niet toestaan
Het belangrijkste onderdeel bij het trekken afleren, is dat het niet meer toegestaan wordt. Wordt het trekken toch geregeld toegestaan, en dus beloond? Dan is afleren bijna onmogelijk.
Want wanneer mag het dan wel, en wanneer niet?
Houd voet bij stuk!
Aandacht
Om je hond te leren netjes aan de lijn te lopen, heb je zijn aandacht nodig. Zonder aandacht kan een hond niet leren. Hij let immers niet op, waardoor de informatie amper aankomt.
Hierbij is zijn specifieke motivatie vinden onmisbaar. Motivatie is hetgeen waarvoor een hond wil opletten. Is dit een lekker stukje kaas, een kriebeltje op een favoriete plek of misschien een leuk speeltje?
Elke hond kan leren, zodra je zijn motivatie hebt gevonden. Maar op welke manier leer je het trekken af?
Methoden om je hond trekken af te leren
Hieronder bespreken we drie manieren waarop je het afleren van trekgedrag kunt benaderen.
Één van de belangrijkste punten, is dat een trekkende hond nooit voor je uit mag lopen. Hierdoor heb je minder controle en is omdraaien, volgen of stilstaan veel moeilijker.
De hond heeft namelijk niet eens door wat je doet. Hij is al verderop!
Omdraaien
Vaak wordt trekken bestraft met een boze stem of ruk aan de riem. Vaak zien we, dat het gedrag hierbij hardnekkig voortduurt. Ook kan je hond angstig worden, waardoor het (vlucht)gedrag alleen maar erger wordt.
Één manier om het trekken af te leren, is door 180 graden om te draaien zodra de hond trekt. Hierbij loop je, gelijk bij het trekken, precies de tegengestelde richting uit.
Volgen
Een belangrijk onderdeel van netjes aan de lijn lopen, is het baasje kunnen volgen. Let hierbij op, dat geen enkele hond dit de hele wandeling volhoudt. En dat is ook niet de bedoeling.
Nodig je hond uit om naast je te lopen, met aandacht. Een onweerstaanbare beloning helpt de aandacht vast te houden, die je in tijdsduur steeds meer uit kan breiden. Voer de volg-oefening uit zodra de hond begint met trekken.
Beloon uitbundig.
Stilstaan
Zoals eerder vermeld, beloont het trekgedrag zichzelf. De hond komt aan op de gewenste locatie en sleurt het baasje met zich mee. Maar wat nu, als het trekken hem helemaal nergens brengt?
Voor deze strategie echter, moet je lichamelijk in staat zijn de hond op zijn plek te houden. Hierbij sta je stil, zodra de hond begint met trekken.
Wederom is het belangrijk dat de hond naast je loopt. Loopt hij voor je? Dan wordt bij stilstaan de trekneiging alleen maar groter.
Beloon wanneer hij stilstaat zonder te trekken.
Houd vol
Soms kun je maar één stap doen voordat het trekgedrag terugkeert. Het is nu eenmaal erg hardnekkig. Houd vol en wees overtuigd van wat je doet. Dit voorkomt agressie vanuit woede en frustratie.
Kom je er zelf niet uit? Vraag dan een gedragsspecialist om hulp of volg samen een gehoorzaamheidscursus op een hondenschool.
Succes!