Leer je hond op commando naar je toe te komen

Laatste update: 25 mei 2022
leer je hond op commando naar je toe te komen

Leer je hond op commando naar je toe te komen, dan kunnen jullie gemakkelijk samen op pad.

Dit commando is niet alleen onderdeel van de basistraining, het is ook een vereiste voor veilig loslopen.

Door te leren terug te komen, wordt het onderlinge vertrouwen en de communicatie van hond en baasje versterkt.

Maar hoe leer je de hond te komen als je roept?

Gelukkige Honden leert jullie alles over het commando “Kom”!

Lees ook: Hond leren loslopen

Hond leren naar je toe te komen

Je hond op commando naar je toe te laten komen is een belangrijk onderdeel van de basis opvoeding. Deze oefening wordt al met kleine pupjes op de puppycursus geoefend.

Maar waarom is dit eigenlijk zo belangrijk?

In de basis leert je pup met het commando “Kom” iets leuks met het baasje te associëren. Want komt hij naar het baasje terug, dan krijgt hij wat lekkers, een dikke knuffel of wat leuks.

Niet alleen leer je door commando’s aan te leren onderling communiceren, wat onmisbaar is voor een sterke band tussen baasje en hond. Ook leert je pup door de positiviteit die hij ontvangt met terugkomen, dat jij een veilige haven bent.

Hondje en baas zijn gedurende hun leven onlosmakelijk met elkaar verbonden. Voor een hond kan het leven erg verwarrend zijn, in een maatschappij die geheel gericht is op de mens.

Daarom zijn wederzijds vertrouwen en begrip de pilaren van een veilig, fijn leven met elkaar.

In dit veilige leven maakt het commando “Kom” ook het loslopen van je hond mogelijk. En laat dit nu onmisbaar zijn voor een gezonde, fitte hond!

Lees ook: Leer je hond om te rollen op commando

Hond leren loslopen

Veilig kunnen loslopen is onmisbaar in het leven van elke hond. Ieder dier moet af en toe ongebreideld zijn benen kunnen strekken en ravotten.

Nu is dit niet voor elk dier, in alle omstandigheden mogelijk. Helaas zijn er individuen die door traumatische gebeurtenissen of andere invloedrijke factoren niet veilig van de lijn kunnen.

Maar je kunt voor je hond de kans zo groot mogelijk maken, dat het loslopen zo succesvol en veilig mogelijk verloopt.

Hiernaast is je hond op commando leren naar je toe te komen niet alleen onmisbaar voor het creëren van veilige situaties.

Ook in spel is het terugkomen onmisbaar. Hoe kun je nu een lekker potje apporteren, als je viervoeter de bal niet meer terugbrengt? De basis hiervan, ligt in het commando “Kom”.

Maar hoe leer je dit commando eigenlijk aan je hond?

Leer je hond op commando naar je toe te komen: De oefening

Doorgaans leer je het commando “Kom” niet in één trainingssessie aan. Het gaat er namelijk om, dat jouw hond leert het terugkomen met iets positiefs te associëren.

Hierbij is stapsgewijs leren het meest effectief. Maar hoe pak je dit aan?

1. Thuis leren

Oefen binnenshuis met het commando “Kom”. Roep de naam van je hond, en zodra je zijn aandacht hebt wijs je naar de grond voor je. Hierbij geeft je enthousiast het commando “Kom”.

Vindt je hond dit nog lastig? Buig naar voren of ga wat door je knieën, terwijl je hem uitnodigt. Ga weer rechtop staan wanneer hij naar je toekomt, en beloon direct.

2. Lange lijn

Dezelfde oefening kun je buiten doen, terwijl je de hond aan een lange veiligheidslijn hebt zitten. Zo geef je het vrije gevoel, maar kun je altijd ingrijpen.

Hiernaast kan de lijn je helpen om het gewenste gedrag uit te lokken. Komt je hond niet na het commando? Dan kun je zachtjes en kort aan de lijn trekken.

Buiten trainen kan lastiger verlopen, omdat je hond mogelijk meer afleiding heeft. Blijf enthousiast en laat zien hoe leuk je bent. Kijk eens hondje, wat heb ik hier voor lekkers!

3. Bekend of onbekend terrein

Komt je hond aan de lange lijn goed terug? Dan kun je los gaan oefenen op een omheind trainingsveldje. Hierbij komen we gelijk bij de belangrijkste factor tijdens de training: afleiding.

Afleiding is de grootste boosdoener die je trainingssessie om zeep helpt. Je hond let niet meer op en het commando gaat geheel aan hem voorbij. Maar dit is juist de reden, waarom je traint met je hond!

Tijdens de training leert je hond zowel op bekend, als onbekend terrein dat een commando opgevolgd dient te worden. Hierbij houd je de situatie onder controle, voor zijn eigen veiligheid.

Zit het commando “Kom” er thuis er goed in? Train dan verder in zoveel mogelijk verschillende omgevingen en situaties. Eerst aan de lange lijn, met volledig succes oefen je los.

Succes!