Het leukste is natuurlijk wanneer de hond tijdens een wandeling kan loslopen. Maar je hond leren loslopen is niet altijd eenvoudig. Hoe je hond losloopt, is een kwestie van controle en wederzijds vertrouwen.
Hoe leer je de hond goed loslopen? En wanneer is dit toegestaan? En welke dingen kun je beter wel, of niet doen? In dit artikel vertellen we jullie alles over je hond leren loslopen!
Hond loslopen
Je ziet het helemaal voor je. Lange wandelingen in het bos, waarbij je hond heerlijk los zijn benen kan strekken.
Of samen wandelen door het centrum, waarbij je niet hoeft te hannesen met een lijn. Je hond loopt namelijk ontspannen en braaf met je mee.
Voor de ene hondeneigenaar is dit scenario dagelijkse kost, bij de ander lijkt het een droom te blijven. Niet elke hond loopt rustig en braaf mee wanneer de lijn losgaat.
Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden, zowel voor de hond als voor omstanders. Hoe kan dat eigenlijk, vroeger liepen toch alle honden los?
Dit is gedeeltelijk waar: vroeger werden honden minder aangelijnd uitgelaten dan nu. Maar tegenwoordig hebben we twee belangrijke verschillen, die tot verandering geleid hebben.
1. Rol van de hond
Vroeger was de hond een dier met een taak, veelal binnen het bedrijf. De hond was hierdoor het grootste deel van de dag aan het werk. Beweging kreeg hij genoeg en een plasje deed hij even snel tussendoor.
Daarom hoefde de hond van toen, niet zo uitgelaten te worden als de hond van nu. Tegenwoordig worden honden meer gehouden als gezelschap en vanuit de liefhebberij.
Hier zit niet standaard beweging, toiletbezoek en positieve prikkeling in, vandaar dat we dagelijks meerdere keren met onze hond op stap gaan.
2. Verkeer
Het verkeer op straat is in de afgelopen 50 jaar enorm toegenomen. In 1950 waren er ongeveer 139.000 auto’s in heel Nederland te vinden. Vanaf de jaren ’60 groeide dit aantal enorm, tot zo’n 8 miljoen in 2016!
Je begrijpt, dat het risico voor een loslopende hond aardig gestegen is. Schiet je hond achter een haas aan, dan is de kans dat hij op een autoweg beland groter dan voorheen.
Hiernaast gaan auto’s behoorlijk hard, en zelfs een aanrijding met een rustig rijdende auto kan desastreuze gevolgen hebben.
Is het dan überhaupt wel veilig om je hond te laten loslopen?
Mag mijn hond loslopen?
Dat het verkeer is toegenomen, betekent niet dat je hond nooit meer kan loslopen. Het betekent echter wel, dat ene locatie hiervoor beter geschikt is dan de andere.
Hebben jullie achter het huis een uitgestrekt bos, waar weinig verkeer te vinden is? Dan zal dit geschikter zijn voor loslopende honden dan het stadspark in het centrum.
Naast de vraag van veiligheid, is de vraag van toestemming ook belangrijk. Mag een hond overal loslopen? Het antwoord is nee, en dit heeft niet alleen met controle van de baas te maken.
Soms vindt men bijvoorbeeld de aanwezigheid van een hond onhygiënisch. Hierbij kun je denken aan een ziekenhuis, maar ook een supermarkt of kledingwinkel.
Niet alleen in gebouwen zijn honden soms verboden. Ook op sommige speelweides, zandstrandjes en stukken bos zijn loslopende honden niet welkom.
Vaak heeft dit te maken met de aanwezigheid van kinderen of wilde dieren. Hoe weet je nu, of je hond los mag?
Tegenwoordig wordt vaak met bordjes specifieke hondeninformatie aangegeven. Veel gemeentes hebben een hondenbeleid opgesteld, waarin gedocumenteerd is waar honden toegestaan zijn én waar ze mogen loslopen.
Zo hebben veel gemeentes ingesteld dat de hond binnen de bebouwde kom aangelijnd moet zijn. Dit geldt ook voor stukken natuurgebied met veel wild.
Soms heeft dit te maken met de tijd van het jaar: een rennende, losse hond kan een broedend nestje zo verstoren dat de dieren vluchten. Vaak keren zij niet terug naar het nest, wat negatieve gevolgen voor de populatie heeft.
Doorgaans staat niet om de 100 meter een bordje met hondeninformatie. Gelukkig is in ons digitale tijdperk bijna al het denkbare terug te vinden op Internet.
Er zijn speciale websites waarbij je op kunt zoeken bij welk strand, park of bos je hond welkom is en wanneer.
Weet je van tevoren waar jullie gaan wandelen? Zoek het op, of maak een leuk lijstje met losloop-gebieden. Zo kom je nog eens ergens!
Wat zijn nu plekken, waar honden vaak wél mogen loslopen?
- Bos
- Hondenveldjes
- Hondenspeelweides
- Hei (m.u.v. maart t/m juli)
- Strand (m.u.v. juni t/m september)
Het lijstje hierboven is opgesteld onder voorbehoud: volg altijd de aangegeven informatie van de gemeente of op locatie.
Oké, dus mijn hond mag op sommige plekken in Nederland naar hartenlust los rondrennen. Maar hoe leer je hem tijdens deze vrije tijd onder controle te houden?
Hond leren loslopen
Je hond leren loslopen gaat vaak niet vanzelf. Niet iedere hond keert na zijn dolle vijf minuten braaf terug naar zijn baasje. En niet elke hond kan zijn jachtneigingen of energie onderdrukken.
Hoe zorg je ervoor, dat je hond lekker los kan rennen terwijl je het risico op ongelukken zo klein mogelijk houdt?
Het antwoord hierop is: training. Het liefst leer je de hond vanaf pup wat je bij loslopen van hem verwacht. Heb je de hond niet vanaf pup in huis?
Start dan zo snel mogelijk met rustige training. Duidelijke regels is het fijnste voor iedereen!
Maar hoe pak je de training aan? De volgende punten om je hond te leren loslopen zijn belangrijk:
Karakter
Stel jezelf eerst de vraag: waarom kan mijn hond nog niet goed loslopen? Is hij angstig, een jager of misschien nog te klein?
Deze karakteristieke punten van je hond zijn belangrijk bij de training. Ze geven namelijk aan, waarop je het leerproces moet richten. Heeft je hond meer zelfvertrouwen nodig?
Misschien meer focus op de baas, of alleen maar tijd om te groeien?
Motivatie
Sommige honden zijn makkelijker te trainen dan anderen. Dit heeft niet alleen met intelligentie te maken, maar ook met motivatie. Vraag jezelf eens af: waarvoor wil jouw hond naar je terugkomen, zo rennend door het bos?
Zijn lievelingsspeeltje, een koekje of een lekkere knuffel- en stoeibeurt misschien? Beloning is het belangrijkste tijdens het leerproces van loslopen.
Wanneer je de motivatie van je hond kent, kun je hem het beste belonen. Hierdoor komt hij gemakkelijker naar je terug!
Stapsgewijs
Pak het leren loslopen altijd stapsgewijs aan. Tijdens de training wil je natuurlijk zo veel mogelijk positieve leermomenten. Zo vindt je hond het leuk om bij je te blijven.
Je kunt de training in de volgende stappen onderverdelen:
1. Thuis leren
Oefen thuis alvast met het commando “kom”. Roep de naam van je hond, en zodra je zijn aandacht hebt wijs je naar de grond voor je. Hierbij geeft je enthousiast het commando “kom”.
Vindt je hond dit nog lastig? Buig naar voren of ga wat door je knieën, terwijl je hem uitnodigt. Ga weer rechtop staan wanneer hij naar je toekomt, en beloon.
2. Lange lijn
Dezelfde oefening kun je buiten doen, terwijl je de hond aan een lange veiligheidslijn hebt zitten. Zo geef je het vrije gevoel, maar kun je altijd ingrijpen als hij wegrent.
Hiernaast kan de lijn je helpen om het commando “kom” wat te benadrukken. Dit doe je door de naam van je hond te roepen, en bij het commando “kom” zachtjes en kort aan de lijn te trekken.
Buiten trainen kan lastiger verlopen, omdat je hond mogelijk meer afleiding heeft. Blijf enthousiast en laat zien hoe leuk je bent. Iedereen wil toch naar jou toe komen? Kijk eens wat een lekker koekje!
3. Omheind trainingsveld
Heeft je hond aan de veiligheidslijn goed door wat de bedoeling is? Dan kun je gaan oefenen met écht loslopen. Zoek een omheinde plek uit voor dit onderdeel.
Dit kan een veldje zijn, maar ook een paardenbak of tuin. Naast het “kom” commando, is meelopen ook een belangrijk onderdeel. Blijf in beweging en nodig je hond uit jou te volgen.
Blijf je hond naast je lopen, of komt hij naar je terug? Beloon hem uitbundig.
4. Bekend terrein
Wanneer de training in een omheind stuk goed gaat, kun je in de echte wereld gaan oefenen. Kies een locatie die jullie goed kennen, zonder verkeer in de buurt.
Houd goed contact met je hond en beloon hem, óók wanneer hij naar je kijkt. Jij moet namelijk niet alleen de hond in de gaten houden. Je hond moet ook contact houden met jou!
5. Onbekend terrein
Wil je de hond los laten lopen op onbekend terrein? Zorg er dan eerst voor, dat hij ontspannen en braaf aan de lijn meeloopt. Wanneer je hem in zijn dolle enthousiasme losmaakt, is controle ver te zoeken.
Hierboven hebben we uiteengezet hoe een loslopende hond naar je terug kan komen. Hiernaast zijn echter een goede socialisatie en netjes meelopen (met en zonder lijn) minstens zo belangrijk.
Bij de socialisatie leert je hond dat hij niet op elke prikkel hoeft te reageren. Met netjes naast lopen houd je contact met je hond, zodat hij niet opeens weg zal spurten.
Waarom hond leren loslopen?
Je hond leren loslopen is niet alleen heel gezellig voor een wandeling in het bos. Door de specifieke training versterk je het onderlinge contact, vertrouwen en hiermee jullie band.
Wanneer de socialisatie goed verlopen is, heeft je hond genoeg rust en zelfvertrouwen om zich zonder spanning door het leven te bewegen.
En wanneer hij goed los kan lopen, kunnen jullie vrijer met jullie wensen omgaan. Je hond wil graag snuffelen en rennen, jij wil graag heel thuis komen. Win-win, toch?
Wanneer je de hond goed hebt leren loslopen, heb je kans dat jullie niet anders meer willen. Let er echter wel op, dat je alleen jullie twee onder controle hebt.
Kinderen, andere honden, wandelaars of weggebruikers zijn altijd factoren om rekening mee te houden. Lijn je hond aan als je de situatie niet vertrouwt. Helaas is niet iedereen zich bewust van oorzaak en gevolg.
Nog een belangrijke tip: ga je op vakantie naar het buitenland?
Informeer je goed voordat jullie op weg gaan. In sommige landen geldt een aanlijngebod én sommige rassen dienen op straat gemuilkorfd te zijn.
Er staan hoge boetes op overtreding van deze regels, in het ergste geval kan je hond zelfs ingenomen worden. Better safe than sorry!
Do’s en don’ts
Kun je na al deze theorie nog wel ontspannen wandelen? Houd deze tips in je achterhoofd, dan hoeven jullie nergens meer over te piekeren.
Do’s
- Belonen. Jij bent de allerleukste, maar met een bedankje voor je hond ben je nóg leuker.
- Houd ontspannen contact. Verlies je de controle, dan kun je altijd nog helder nadenken.
- Communiceer met je omgeving en blijf goed kijken. Wat verwacht een ander van jullie, en van de situatie?
Don’ts
- Boos worden. Een boze baas is niet leuk om naar terug te komen!
- Losgooien. Laat je hond pas loslopen wanneer hij rust en aandacht heeft.
- Je hond ver weg laten lopen. Loopt je hond verder dan 30 meter voor je? Dan zit hij al in een nieuwe omgeving en situatie, waardoor je gemakkelijker de controle verliest.
Veel plezier!