Je hond afleren achter katten aan te rennen (najagen)
Laatste update: 25 mei 2022Je hond afleren om achter katten aan te rennen kan een lastig klusje zijn. Nietsvermoedend slaan jullie met wandelen de hoek om en.. Kat! Je viervoeter rukt zich los en duikt er achteraan, de drukke weg op.
Het najagen van katten en andere dieren kan tot gevaarlijke situaties leiden. Ook binnenshuis kan het voor de nodige chaos zorgen. Waarom zit je hond eigenlijk katten achterna?
Hoe leer je dit gevaarlijke gedrag af?
En kun je het opjagen voorkomen?
Lees in dit artikel alles over het najagen van katten. Verdorie Bruno, kom hier!
Help, mijn hond jaagt katten op!
Honden en katten zijn de bekendste rivalen in het dierenrijk. Daarom is het bij veel honden een populaire sport om achter katten aan te rennen. En dat kan er heftig aan toe gaan…
Een feit dat door veel baasjes niet echt gewaardeerd wordt. En door de kat al helemaal niet! De achtervolging kan namelijk tot onnodige chaos, spanning en ongelukken leiden.
Toch leven Poekie en Fikkie bij ons in huis vaak vredelievend aan elkaars zijde. Hoe is dit mogelijk?
En waarom jagen honden eigenlijk katten achterna?
Hond rent binnenshuis achter katten aan
Het houden van katten en honden in één huis, levert doorgaans de minste problemen op wanneer ze met elkaar opgegroeid zijn. Tijdens de socialisatie leren ze dat de ander als volwaardig huisgenoot behandeld moet worden. Daarom worden dieren binnen het eigen terrein van de hond vaak anders behandeld, dan die daarbuiten.
Ook bij het opjagen van katten en andere huisdieren, zien we in het hondengedrag vaak een verschil in binnen- en buitenshuis.
Hoe zit dit?
Een hond kan om verschillende redenen andere dieren opjagen. Sommige honden zien alle kleinere dieren als speelgoed of hun prooi. Bij jonge honden of pups, komt het gedrag daarom vaak vanuit speelsheid tot stand of als oefening voor de jacht.
Want een konijn, vogel of kat is klein. En als je het laat schrikken, maakt het zich snel uit de voeten. Dat is leuk, denkt de pup. Nog een keer!
Hiernaast kan een hondenras aanleg hebben voor waken of hoeden. Het liefst willen zij iedereen van hun eigen territorium op dezelfde plek hebben, zodat ze veilig bewaakt kunnen worden. Kom poes, loop eens door!
De bovenstaande twee redenen komen vaak naar voren, wanneer de huisdieren met elkaar zijn opgegroeid. Er wordt op elkaar geoefend met natuurlijk gedrag, en met spelen zijn ze elkaars pineut!
Dit klinkt onschuldig, maar kan wel uit de hand lopen wanneer het baasje dit niet in goede banen leidt.
En hoe zit het met het najagen van dieren buitenshuis?
Hond jaagt buitenshuis katten op
Bekende, kleine dieren op je eigen terrein is één ding, maar buiten dat territorium wordt het een heel ander verhaal. Dit is waar het jachtinstinct van je viervoeter de hoek om komt. Hij ziet iets bewegen en schiet er als een pijl uit een boog achter aan.
Vooral als de “prooi” besluit om weg te rennen. Yihaaaaa!
Vooral terriërs en jachthonden zetten hun zinnen op kleine dieren, wanneer ze tijdens de wandeling iets weg zien schieten. Sommige honden gaan zelfs achter grotere “prooien”aan.
De eerste keer is dit misschien aandoenlijk om te zien. Toch wordt het tijd om in te grijpen.
Waarom is dit zo belangrijk?
Waarom een hond afleren om achter katten aan te rennen?
Als je hond gewend is om achter katten aan te rennen, kun je als baasje hierom vaak in de lach schieten. Helaas kan dit gedrag uitgroeien tot een groot probleem.
Niet alleen de kat kan door de chaos in een gevaarlijke situatie terecht komen. Ook de baas en hond kunnen onder een auto belanden, wanneer er plotseling flink aan de riem getrokken wordt.
En misschien kun je de hond op dit moment fysiek wel aan. Maar wat als de buurvrouw hem uitlaat? Of je een keer wat zwakker bent door de griep?
Meestal gaat het najagen erg snel. Jullie lopen de hoek om en hup! Weg hond…
Hiernaast zijn niet alleen katten de dupe van najagende honden. Een hond kan ook een voorkeur hebben om vogels, konijnen of herten te willen opjagen.
Het opjagen van wild is echter bij wet verboden voor onze hond. Dit kan namelijk schade brengen aan ons ecologische systeem. Alleen op zeer strenge voorwaarden mag men honden inzetten voor de jacht.
Daarom is het op de meeste wandelplekken verplicht om de hond aangelijnd uit te laten.
Het afleren van katten najagen
Als een hond eenmaal geleerd heeft om achter katten aan te rennen, kan het lastig zijn om dit weer af te leren. Zorg er daarom voor, dat er in huis één “hondvrije zone” is waar je andere huisdieren zich terug kunnen trekken. Ook wanneer de training succesvol afgerond is!
Het afleren dient stap voor stap te gebeuren, met veel geduld en nog veel meer duidelijkheid.
Ook is het belangrijk, dat de kat tijdens dit afleren niet herhaaldelijk de dupe wordt van het gedragsprobleem van de hond. Dit kan namelijk voor nare confrontaties en stress leiden.
Hoe pak je dit aan?
Stap 1: Leer de kat te negeren in sessies
Bij deze manier van afleren, leid je het gedrag van je hond in andere banen. Neem hiervoor een beloning die onweerstaanbaar voor hem is, en die hij alleen tijdens de training krijgt. Zorg ervoor, dat jullie de basiscommando’s zoals “Nee”, “Kom” en “Goed zo” goed onder de knie hebben.
Lijn de hond aan en ga je de kamer met de kat binnen. Zorg dat de kat voldoende ruimte heeft om uit de weg te gaan en naar veilige, hogere plekken kan klimmen.
Vaak komt de reactie wanneer je hond de kat voor de eerste keer ziet. Is de hond al een tijdje in de kamer, dan zal een stilzittende kat veelal geen reactie meer uitlokken. Pas wanneer de kat beweegt, reageert de hond weer.
Bij deze training, leid je de hond af zodra hij op welke manier dan ook op de kat reageert. Hierbij hoort:
- Aan de lijn trekken
- Blaffen
- Gespannen lichaamshouding
- Hijgen
- Oren spitsen
- Piepen
- Toenadering zoeken
- Neus de lucht in steken
Gebruik het commando “Nee” zodra dit gedrag zich vertoont. Corrigeer de hond vervolgens door je hand met de beloning voor zijn neus te houden en hem vervolgens weg te leiden. Volgt hij de beloning, beloon hem dan gelijk met het commando “Goed zo” en geef de beloning.
Het is belangrijk om elke neiging naar negeren of ontspanning gelijk te belonen.
Ga net zolang door tot het één keer goed gaat. Beloon de hond gelijk, laat de kat weer met rust en ga met de hond naar een ander deel van het huis. Na een paar uur kun je weer een sessie proberen.
Stap 2: De kat negeren in huis.
Gaan de sessies goed, en snapt jouw hond dat hij naar jou moet kijken zodra hij de kat ziet? En stop jij hem elke keer succesvol, wanneer hij toenadering tot de kat zoekt? Dan zijn jullie klaar voor de volgende stap.
Houd de hond aan een lange lijn in huis. Zodra hij op de kat reageert, gebruik je het commando “Nee” en corrigeer je kort met de riem, zodat de hond jouw kant op draait.
Gebruik bij de riemcorrectie het commando “Kom”en verleid de hond met de beloning.
Reageert je hond goed op de riemcorrectie? Dan kun je het los proberen. Rent hij hierbij toch achter de kat aan, zorg er dan voor dat je hem gelijk op de hielen zit en het commando “Nee” gebruikt.
Hierbij moet het glashelder zijn dat je hond de verkeerde keuze heeft gemaakt en dat jij het hier niet mee eens bent. Zet de hond een paar minuten in zijn bench en train daarna aangelijnd verder.
Stap 3: De kat negeren buitenshuis
Heb je geen kat in huis? Dan kun je aan de lange lijn oefenen op de reactie naar katten buitenshuis.
Houd je hond aan de riem, en corrigeer hem gelijk met “Nee” wanneer hij op een kat reageert. Je draait jullie gelijk van de kat weg en verleidt de hond met zijn onweerstaanbare beloning.
In het begin kan je hond zich in alle bochten wringen om toch op de kat te reageren. Het belangrijkste is hierbij om onvermoeid vol te houden. Hierdoor leert je hond dat hij veel gemakkelijker zich op jou kan richten, dan op de kat.
Heb je het buiten los geprobeerd en ging het fout? Gebruik het commando “Nee” en haal je hond gelijk terug. Laat hem twee minuten voor je zitten, terwijl hij je aankijkt.
Hiermee krijg je hem terug onder appèl, waarna je weer opnieuw begint. Is je hond druk geworden door de situatie? Laat hem dan eerst weer netjes naast lopen voordat je verder wandelt.
Wat is het allerbelangrijkste bij het afleren van katten opjagen?
Bij het afleren van de kat opjagen, is het aller belangrijkste dat je hond dit vanaf moment één van de training niet meer mag doen. Hiermee bedoelen we: nooit meer.
Ben je van huis, houd de dieren dan apart van elkaar. Vindt het gedrag plaats namelijk plaats wanneer jij er niet bij bent om het te corrigeren, dan krijg je twee aangeleerde situaties voor je hond.
Als jij er wel bent, heeft hij geleerd dat de kat niet achterna gezeten mag worden. Maar als jij er niet bent, wordt hij niet gecorrigeerd. En dan mag het dus wel!
Jippieeee!
Wat als mijn kat een hekel aan de hond heeft?
Door het najagen heeft de kat negatieve ervaringen met je hond opgebouwd. Hierdoor, zal hij eerder vervelend reageren op de aanwezigheid van de hond. Daarom is het belangrijk om ook je kat te trainen.
Dit is gelukkig minder ingewikkeld dan het lijkt. Zodra je hond goed op de training begint te reageren en zich op de beloning richt, beloon je daarna ook de kat met wat lekkers.
Belangrijk is, dat je ervoor zorgt dat de hond hier zich niet mee bemoeit. Gaat het afleiden van je hond goed? Beloon dan de kat en leid de hond gelijk weer af wanneer hij hier op reageert.
Het opjagen van katten voorkomen
Voorkomen is beter dan genezen, een belangrijke regel die bij alle gedragsproblemen geldt. Maar kun je dit najagen wel voorkomen? En moet dit per se vanaf pup?
Alle honden kun je alles leren, uiteindelijk. Maar, het kost in de ene situatie veel meer moeite en tijd dan in de andere. Daarom is een goede, duidelijke start van groot belang.
En hiermee bedoelen we niet per se: vanaf pup. Zodra je hond bij jullie in huis komt, gelden er regels. Zowel voor pups, als volwassen honden en senioren.
Wanneer de hond bij jullie in huis komt, moet hij aan een nieuwe manier van leven wennen. De drie belangrijkste pilaren voor een goede leeromgeving, zijn rust, reinheid en regelmaat. Niet alleen voor ons, maar ook voor onze huisdieren!
Zorg dat je hond voldoende rust krijgt om alles te verwerken. Geef hem zijn eigen spulletjes, goed voedsel, schoon water en een hygiënische leefomgeving om hem in balans te houden. Neem hiernaast een zekere regelmaat, van opstaan, tot voertijd tot het moment van wandelen.
Voorspelbaarheid geeft een hond rust.
Vanuit deze leeromgeving pakt je hond gemakkelijk de geldende regels op. Het duidelijkste is, om hem gelijk vanaf het begin bij te sturen. Anders zorg je alleen maar voor verwarring.
Het mocht gisteren wel, dus waarom nu niet meer?
Wees begeleidend in het contact met jullie andere huisdieren. Ze moeten zelf uitvinden hoe ze zich ten opzichte van elkaar voelen, maar er gelden strenge omgangsregels.
Dus: niet najagen, elkaar geen pijn doen en van elkaars spullen af blijven. Dit zorgt ervoor, dat elk dier zich op zijn gemak kan voelen in huis.
Wanneer het afleren niet lukt
Niet elke hond besluit gelijk bij binnenkomst om de kat op te gaan jagen. Soms steekt dit gedrag ineens de kop op, na een aantal maanden of zelfs jaren. Het is belangrijk dat je hierbij gelijk ingrijpt.
Maar het afleren kan moeilijk zijn en sommige honden houden hier echt een zwak voor.
Lukt het niet om te voorkomen of af te leren dat je hond achter katten aan rent? Kijk dan eens goed naar zijn dagindeling.
Verveelt je hond zich vaak? Krijgt hij wel genoeg beweging? Of is er iets in zijn achtergrond, waardoor hij veel jaagt?
Probeer de behoeften van je hond zo goed mogelijk uit te stippelen. Houd hem bezig, zowel fysiek als mentaal. Dit is goed voor zijn gezondheid, maar ook voor die van de kat!
Komen jullie er samen niet uit? Vraag dan een gedragstherapeut om hulp. Jullie zullen stap voor stap, met duidelijkheid en uithoudingsvermogen moeten trainen.
Daarom is het altijd goed om hierbij begeleiding te vragen.