Hoe vaak je hond uitlaten?

Laatste update: 3 juli 2019
hond uitlaten

Je hond uitlaten vinden we tegenwoordig de gewoonste zaak van de wereld. Toch is dit iets van de afgelopen decennia, toen de hond onze huisvriend werd.

Waar komt onze uitlaatgewoonte vandaan?

Hoe vaak moet je een hond eigenlijk uitlaten?

En welke regels gelden hiervoor?

In dit artikel geven we je alle info over het uitlaten van je viervoeter.

Waarom je hond uitlaten?

Je hond uitlaten lijkt een gewoonte van alle tijden. Hoezo, zul je denken. Hij moet toch gewoon plassen en poepen? En hoe krijgt hij anders voldoende beweging?

Maar veel van onze honden zijn vele jaren geleden gefokt voor een zekere taak in onze maatschappij. Hoe vroeg ook!

Eerst hadden we wolven en wolfhonden om mee te jagen. Later hadden we hondachtigen als bewakers, hoeders en zelfs lastdieren.

Genoeg te doen dus, voor de hond van vroeger! En plassen en poepen, dat deden ze tussendoor wel even ergens in een bosje of hoekje. Niemand die zich daar druk over maakte.

Maar tegenwoordig zijn de meeste taken van de hond overgenomen door machines en andere moderne ontwikkelingen. Hierdoor bleef enkel de luxepositie van huisdier voor onze viervoeter over.

Nu zijn er natuurlijk wel honden met taken. Denk aan blindegeleidehonden, politiehonden en natuurlijk de huis- en erfbewakers. Toch worden ook deze anders gehouden dan vroeger.

Even de deur uitlopen voor een toiletbezoek of rondje om, kan in onze drukke, moderne maatschappij niet meer. Dus laten we onze honden uit.

Maar hoe vaak moet dit eigenlijk?

Lees ook: Fietsen met je hond

Hoe vaak moet je een hond uitlaten?

Doorgaans laten we onze hond uit zodat hij zijn behoefte kan doen en voldoende lichamelijke beweging krijgt.

Tegenwoordig zien we, dat honden vaak drie keer per dag worden uitgelaten. ’s Ochtends vroeg, ’s middags en ’s avonds laat. Dit is dus gemiddeld om de 6 a 8 uur.

Maar bedenk je eens, dat je maar eens in de 8 uur mag plassen of poepen. En daar maar een aantal minuten de tijd voor krijgt.

Natuurlijk zal je hond aan een bepaald uitlaatritme wennen. Maar dat hoeft niet te zeggen, dan ééns in de 8 uur plassen genoeg is.

Zeker voor honden die niet in de tuin (mogen) plassen, is eens in de 4 tot 6 uur een plas- en poeprondje maken een fijne gewoonte.

Het lang ophouden van ontlasting kan namelijk voor gezondheidsproblemen zorgen. Van blaasgruis tot nare ontstekingen.

Hoeveel beweging heeft mijn hond nodig?

Hiernaast heeft elke hond voldoende beweging nodig voor een goede conditie en gezondheid. Dit is echter per ras verschillend.

Bijvoorbeeld: van een uur wandelen raakt een Chihuahua compleet afgemat, maar een Border Collie wil nog lang niet naar huis.

Lees je daarom goed in over de specifieke rasbehoeften en observeer je hond.

Passende beweging heeft ook te maken met de gesteldheid van het lichaam. Is je hond ziek, oud, drachtig of is hij nog een pup? Dan gelden er natuurlijk andere regels.

Met deze individuen doe je rustig aan, evenals bij temperaturen boven de 20 °C. Voor poolhonden geldt hierbij zelfs een temperatuurgrens van 15 °C!

Ook het type beweging moet bij je hond passen.

Heeft je hond een verhoogde kans op heup- of elleboogdysplasie? Dan zijn traplopen, gladde vloeren, wilde spellen met scherpe bochten en harde stopmomenten af te raden.

Maar juist voor deze honden is wandelen of zwemmen ideaal!

Waar mag je een hond uitlaten?

Ben je eruit wat je gaat ondernemen met je hond? Houd je dan altijd goed aan de regels van de omgeving.

In alle gemeenten in Nederland moet de hond binnen de bebouwde kom aangelijnd zijn. Uitzondering hierop bestaat alleen wanneer je in een gebied komt met de officiële borden “hondenspeelplaats” of “losloopgebied”.

Buiten de bebouwde kom mogen honden vaak loslopen, houd hier echter altijd de aangegeven borden van de gemeente aan.

Lees de gegeven informatie hierop goed. Soms is het loslopen alleen op specifieke tijden of in speciale maanden van het jaar toegestaan.

Een voorbeeld hiervan is het strand. Hier mogen honden vaak tussen 1 oktober en 1 mei vrij loslopen.

Tussen 1 mei en 1 oktober echter, gaan de drukkere zomermaanden met veel bezoekers in. Dan gelden aangepaste tijden voor het loslopen.

In sommige gebieden zijn honden helemaal niet toegestaan. Dit wordt aangegeven door middel van een verbodsbord.

Een andere speciale situatie vindt plaats in natuurlijke gebieden. Om het wild in de natuur te beschermen, moeten honden hier vaak aangelijnd zijn. Soms zijn ze zelfs helemaal niet welkom.

Bij betreding van deze gebieden moet de viervoeter te allen tijde onder controle gehouden worden door de eigenaar.

Het wild kan namelijk opgejaagd worden en hierdoor ernstige ongelukken krijgen. Ook kan het broedgebied van bepaalde vogels en onderkomens van dieren zoals vossen, dassen en konijnen zodanig verstoord worden dat dit nadelig uitpakt voor de natuurlijke populatie.

Gaat je hond toch achter wild aan? Of kun je niet aantonen dat hij perfect onder appèl staat? Dan kan men concluderen dat je met een ‘ongeoorloofd jachtmiddel’ in het natuurgebied aanwezig bent. Dit is strafbaar.

Om deze reden wordt men ook altijd geadviseerd wind- en jachthonden aangelijnd te houden in natuurlijk gebied, om vervelende situaties te voorkomen.

Voor zowel hond en eigenaar, als de aanwezige fauna.

Verder lezen? Meer van dit soort artikelen vind je in de categorie onderweg met je hond.