Fietsen met je hond

Laatste update: 20 mei 2022
fietsen met je hond

Wil je ook lekker gaan fietsen met je hond? Naast de fiets lopen kan voor je hond een prima vorm van lichaamsbeweging zijn.

Het is gelijkmatig, je kunt het perfect opbouwen én het is vriendelijker voor de gewrichten dan lange speel-sessies.

Maar is fietsen met je hond altijd een goede keuze? En wat is eigenlijk belangrijk, om fietsen met je hond een succes te maken? In dit artikel vertellen we jullie er alles over!

Fietsen met je hond

Je ziet het steeds vaker: hondenbaasjes met de hond naast de fiets. Tegenwoordig kunnen we minder tijd besteden aan de dingen die we leuk vinden.

Wij baasjes zijn druk, druk, druk en niet iedereen krijgt een paar uur per dag vrijgemaakt voor zijn viervoeter.

Daarom kan fietsen een goede manier zijn, om je hond in korte tijd goede beweging te geven. Het baasje hoeft zich geen ongeluk te rennen, je bereikt meer in een korte tijd en de hond kan lekker zijn ei kwijt.

Er zijn allerlei producten op de markt, die ervoor zorgen dat jullie veilig de weg op kunnen. Denk aan reflecterende halsbanden, lampjes en stevige tuigjes.

Een tuig vermindert de kans op nek- en rugklachten, echter je hond kan de neiging krijgen om te gaan trekken. Wil je een tuigje gebruiken? Besteed dan tijdens de training aandacht aan het netjes naast lopen.

Om de fiets bij te houden, moeten kleine honden veel harder rennen dan grote honden.

Bij het begin van de training, houdt je de riem in je hand vast. Er zijn echter ook speciale fietsenhouders te koop, waarmee je de hond veilig aan de fiets vast kunt maken.

Het nadeel hiervan is, dat je de hond niet los kunt laten als het fout gaat. Echter, de springveer die de lijn voor je “vasthoudt” is flexibel en zo bevestigd, dat je niet snel omver getrokken wordt.

Hiernaast blijft je hond uit de buurt van de trappers en wielen.

Gaan jullie samen de weg op? Zorg er altijd voor dat je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Houd je hond aan je rechterkant (stoepkant), zo kan hij geen botsing krijgen met (inhalend) verkeer.

Fietsen met je hond: de voorbereiding

man en vrouw fietsen met hond op strand

Sommige honden hebben snel door wat er van hen verwacht wordt. Zodra jij de fiets pakt, weten ze: netjes naast lopen en geen rare fratsen.

Het overgrote deel echter, zal pas goed naast de fiets lopen na wat gerichte training. Onduidelijkheden zoals “Waar moet ik lopen?”, “Wat als ik moet plassen?” worden zo stelselmatig beantwoord.

Bij het trainen van fietsen met je hond, zijn de volgende punten belangrijk: communicatie, gewenning en opbouw.

Communicatie

Om veilig samen te fietsen, moet je als baasje een goede communicatie met je hond opgebouwd hebben. De basiscommando’s, maar ook varianten zoals ‘wachten’, ‘rustig’ of ‘let op’ zijn essentieel om veilig op weg te kunnen.

De belangrijkste basis voor succesvol fietsen, is dat je hond netjes naast je kan lopen. Zonder fiets! Zijn de basisregels bij het wandelen duidelijk, dan heb je hier met het aanleren van fietsen weer profijt van.

Gewenning

Naast de fiets lopen is anders dan een wandeling aan de riem. De meeste honden moeten hier erg aan wennen.

Ze kunnen niet zomaar stoppen, mogen niet naar andere honden toe rennen en moeten een gelijkmatig tempo aanhouden. Hoe wen je jouw hond aan een fietsrondje?

Wanneer het wandelen goed gaat, kun je de fiets lopend tussen jullie inhouden. Fiets daarna rustig één straat uit, terwijl iemand anders met de hond naast de rijdende fiets meeloopt.

De volgende stap is rustig op de fiets rijden, terwijl je de lijn met de rechterhand vasthoudt. Laat eventueel de eerste rondjes iemand meelopen naast je hond.

Houd de aandacht van de hond erbij en kies een gelijkmatig, rustig tempo.

Houd de riem altijd slap wanneer de hond meeloopt naast de fiets. Trek hem nooit hieraan voort, dit is erg slecht voor zijn wervels.

Aan het begin van het proces moet je de hond kunnen corrigeren. Laat hem dus aan een riem van maximaal 1,5 meter naast je meelopen. Houd de riem hiernaast in de hand vast.

Zo houd je contact, en kun je in het ergste geval loslaten. Zit je hond tijdens het aanleren al aan de fiets vast, en vallen jullie? Dan kan het naast een pijnlijke ook een traumatische ervaring worden. Zo vindt je hond fietsen helemaal niet leuk meer!

Opbouw

Nieuwe dingen leren kost veel energie. Hiernaast is je hond misschien rustige wandelrondjes gewend, op een lager tempo. Bouw de afstand en het tempo langzaam op.

Zo ontzie je gewrichten, spieren, maar ook hart en longen. Het hele lichaam moet namelijk wennen aan deze nieuwe vorm van bewegen.

Begin met een blokje om, op loop-tempo voor je hond. Breid het rondje steeds wat verder uit, en las steeds vaker snellere momentjes in. Breid deze snellere momenten langzaamaan uit.

Joggen is het beste tempo op conditie op te bouwen: je hond verbrandt het meeste vet en kan een tempo opzoeken dat voor hem natuurlijk aanvoelt.

Hard rennen is leuk, maar kan voor verzuring in de spieren zorgen. Ga dus liever voor langere jog-momentjes, dan voor grote stukken sprinten.

Tips voor fietsen met je hond

stelletje fietst met hond in grasveld

Dat klinkt super leuk, fietsen met je hond! De hond bouwt gelijkmatig zijn conditie op en het baasje hoeft zich weinig in te spannen.

Waarom doen we het dan niet allemaal?

Om deze vraag te beantwoorden, kun je jezelf de GA FIT- vraag stellen. Deze vraag let op 5 punten die essentieel zijn voor gezond bewegen met je hond: Geschikt, Aandacht, Fitheid, Ideaal en Temperatuur.

Geschikt – Is mijn hond geschikt om naast de fiets te lopen?

Niet elk ras of type hond is geschikt om te joggen naast de fiets. Middelgrote, gestroomlijnde types met een korte vacht doen het beter dan rustige berghonden of stuiterende ukkies.

Hiernaast hebben hondenrassen met een korte snuit (brachycephalie) meer moeite met ademen. Hierdoor krijgen ze het heel snel benauwd. Ook honden met een lange rug of korte pootjes krijgen eerder klachten.

Leeftijd en gezondheid speelt natuurlijk ook een rol. Je hond mag vanaf 10 maanden oud gaan joggen. Maar een rondje van 2 kilometer kan voor een 9-jarige Labrador Retriever een behoorlijke opgave zijn.

En heeft je hond gewrichtsproblemen? Dan zal het joggen mogelijke gewrichtsklachten alleen maar verergeren.

Aandacht – Loopt mijn hond netjes mee?

Niet iedereen is gek op honden, sommige mensen zijn zelfs bang voor ze. Zorg dus dat je hond genoeg aandacht heeft om jouw commando’s op te volgen.

Hiernaast hebben honden van nature de neiging om iets wat snel beweegt te achtervolgen. Denk aan een andere fietser, een hardloper of spelende honden verderop.

Sommige honden trekken in hun enthousiasme dwars door je fiets-remmen heen. Dus let goed op, blijf communiceren (ook met andere weggebruikers) en houd de aandacht erbij om ongelukken te voorkomen.

Fitheid – Is mijn hond fit genoeg?

man vrouw mountainbiken hond

Dat jij 2 kilometer fietsen een peulenschil vindt, zegt niets over je hond. Bouw daarom beweging altijd rustig op, om de gewrichten en spieren te ontzien.

Dit kun je doen door het fietsrondje elke sessie met zo’n 200-300 meter uit te breiden. Ook het hart en de longen van je hond moeten rustig kunnen wennen. Hier heeft je hond zijn leven lang plezier van!

Door het opbouwen van de conditie, kan je hond steeds verder rennen. Houd er rekening mee dat je hond hier meer energie van krijgt, die hij ook weer kwijt moet.

Ideaal  Welke fietsplek is ideaal voor mijn hond?

Wanneer je wekelijks een klein rondje (1 à 2 km) fietst, is joggen op een fietspad geen probleem voor je hond. Loop je echter vaker of verder? Dan kunnen de kussentjes van de hondenpoot beschadigen.

Een zachte, stevige ondergrond is ideaal, zoals het strand of een bospad. Stadsfietsen kunnen hier moeite mee hebben, dus overweeg voor jezelf een mountainbike.

Controleer na afloop van jullie ronde de voetkussentjes en tussen de tenen op vuil en wondjes.

Daarnaast kan joggen door de stad of bij druk verkeer een gevoelige of drukke hond van streek brengen. Houd hier rekening mee, en kies de meest geschikte plek uit. Er samen op uit gaan met de baas moet wel leuk blijven.

Temperatuur – Heeft mijn hond het te warm?

Bewegen is heerlijk, maar hierbij wordt veel warmte geproduceerd. De meeste hondenrassen hebben een lekker jasje aan, maar kunnen niet zweten. Hierdoor hebben ze hogere kans op oververhitting dan wij.

Houd je hond goed in de gaten voor tekenen van oververhitting (sloom worden, erg hijgen, kwijlen). Doe wat rustiger aan bij temperaturen boven de 15 graden Celsius.

Zo vanaf 20 C⁰ kan het al behoorlijk warm zijn voor je hond, onderneem dan geen intensieve activiteiten meer.

Ga hiernaast bij warmte nooit fietsen op wegen die ook heet kunnen worden, zoals asfalt. Door de continue zonnestralen kan het asfalt zo gaan zinderen, dat de voetkussentjes van je hond verbranden bij aanraking!

Is je hond wat oud om lange stukken mee te fietsen? En rijden jullie daardoor steeds dezelfde rondjes? Denk eens aan een kar of fietsmand voor je hond!

Fiets met je hond achterin naar een leuke plek en maak daar jullie rondje. Zo zie je nog wat van de omgeving, en draaft je hond geen saai rondje.

We hopen dat jullie met deze training en beweging tips zin hebben om lekker samen op pad te gaan. Veel veilige kilometers voor jullie, wij gaan alvast!