Hond in de auto vervoeren: 10 tips voor een veilige hond

Laatste update: 20 mei 2022
hond in de auto

Wil je je hond in de auto veilig vervoeren?

Of je nu naar de dierenarts, puppycursus of op vakantie gaat, het is gewoon erg handig dat je hond mee kan in de auto.

In sommige gevallen is dit een kwestie van hond in de auto laden en huppakee: de weg op.

Zeker als je hond al vanaf pup gewend is om in de auto mee te rijden.

Maar sommige honden zijn enorm wagenziek, onrustig of zelfs angstig als het op autorijden aankomt.

Is een autoritje wel zo simpel geregeld als je denkt?

Ook zijn veel hondeneigenaren niet op de hoogte van de regelgeving omtrent het vervoer van hun dier.

Om jezelf en je hond veilig op de plaats van bestemming te krijgen, zul je met een aantal dingen rekening moeten houden.

Dit kan zelfs per land verschillend zijn!

In dit artikel geven we je 10 tips: alles wat je nodig hebt voor veilige, leuke en succesvolle autoritjes met je hond.

1. Laat je hond wennen aan de auto

Om (gedrags)problemen te voorkomen, is het essentieel dat je je viervoeter de tijd geeft om aan het autorijden te wennen.

Zoals bij iedere gewenning, zijn positieve ervaringen de sleutel tot succes.

Wanneer de auto alleen gebruikt wordt om een dierenarts te bezoeken, zal je hond binnen een mum van tijd de auto associëren met een spannend onderzoek of nare ingreep. Maar een keer naar het strand, het bos, de honden speelgroep: als we naar iets leuks gaan, is autorijden toch juist tof!

Voor gewenning hoef je niet altijd te rijden. Ga eens met je hond in de auto zitten en knuffel wat, of voer hem eens in de achterbak. Zo wordt de auto een heel gewoon onderdeel van het terrein.

Houd in het begin de ritjes kort. Je hond heeft aan nieuwigheid en onnatuurlijkheden (opgesloten zitten, de wagen rijdt, een veranderend landschap) al genoeg te verwerken. Gaat het goed, dan kun je de ritjes langzaamaan verlengen.

2. Neem wagenziekte bij je hond serieus

hond wagenziekte

Wagenziekte is een verschijnsel waar je hond, net als wijzelf, niets aan kan doen. Je hebt het of je hebt het niet.

Het kan opduiken of verergeren door een traumatische ervaring: wanneer de hond gespannen is, bevestigt hij dat er iets mis is.

De hersenen registreren namelijk dat de omgeving beweegt, maar het lichaam van de hond zelf niet. Hierdoor raakt het evenwichtsorgaan in de war en het lichaam concludeert dat de hond ziek is, misschien wel vergiftigt!

Want anders kan deze vreemde registratie toch niet verklaard worden?

Vervolgens wordt het braakcentrum geactiveerd om de zelfverzonnen schadelijke stof eruit te werken. De hond wordt hierdoor erg misselijk, wat pas vermindert of weggaat wanneer hij weer vaste grond onder de voeten heeft.

Wagenziekte kan variëren van milde misselijkheid tot echt een doodzieke hond. Of je hond misselijk is, zie je aan de volgende symptomen: hijgen, kwijlen, veel slikken en de bek aflikken, trillen, kokhalzen en soms zelfs braken.

Je begrijpt dat bij wagenziekte de hond acuut op de rem kan gaan, wanneer hij de auto ziet. Sommigen gaan er met tegenzin nog in, het is echter wel iets om in de gaten te houden.

De misselijkheid kan afnemen wanneer de hond de mogelijkheid heeft om naar buiten te kijken en wanneer er met rustige ritjes geoefend wordt.

Blijken de klachten na enige tijd niet te verminderen, dan is het wijs om met een dierenarts te overleggen. Er is namelijk medicatie die je hond duf maakt, zodat hij minder last van de misselijkheid heeft.

Dit is echter niet zonder bijwerkingen of risico, het is aan de eigenaar om de afweging te maken. Laat je goed informeren door de dierenarts en weeg alle opties zorgvuldig tegen elkaar af.

Lees ook: Hond mee in vliegtuig

3. Zoek voor je hond een veilige plek in de auto

Op de achterbank en in de achterbak zijn doorgaans veilige plekken om je hond te laten meereizen. Er zijn speciale autotuigjes, die ervoor zorgen dat de hond gemakkelijk maar stevig vastzit.

Dit voorkomt dat ze zich vastdraaien en door de rijdende auto lopen te spoken.

Nog belangrijker, is dat ze hierdoor bij een plotselinge stop of ongeluk niet als ongeleid projectiel door de auto vliegen. Hierbij kunnen niet alleen de hond, maar ook de verdere inzittenden ernstig gewond raken.

Let er bij een autotuigje op dat het comfortabel, passend, getest en uit één stuk gemaakt is.

Maar het ziet er zo leuk uit: die flapperende lippen en oren wanneer hij met z’n kop uit het raam hangt. Niet doen! Een oor- en oogontsteking is zo opgelopen, om maar te zwijgen over waar hij zich allemaal aan kan bezeren als je met zo’n vaart over de weg scheurt.

Ook zijn er speciale vervoersboxen voor in de auto, of kun je een stevige bench gebruiken die je aan de auto vastmaakt. Neem echter nooit een opklapbare of stoffen bench, hier kan je dier na een ongeluk door gesmoord of geplet worden. Lees meer over een autobench.

Zie je geen mogelijkheid de hond veilig achterin de auto te houden? Zet hem dan neer bij de voetenruimte van de bijrijdersstoel, voorin. Zorg er wel voor dat hij niet op schoot kan proberen te klimmen of aan de versnellingspook kan rommelen.

Pas ook op voor de eventuele airbag! De kracht waarmee deze zich ontvouwt kan dodelijk zijn voor je hond.

Je hond goed vastzetten voorkomt ook dat ze ongecontroleerd de auto uitspringen bij een pauze of de hulpdiensten omver duiken na een ongeluk.

Ga je op vakantie? Lees je dan in over de veiligheidsregels betreft het vervoeren van (huis)dieren.

In Duitsland en Spanje moeten honden aan een speciale veiligheidsriem vastgemaakt worden en mogen ze onder geen beding op de bijrijdersstoel. In Italië moeten meerdere honden vaak achter een hondenrek vervoerd worden.

4. Houd je hond in de auto bezig

Is je hond geen type om dromerig naar het voorbijrazende landschap te staren? Of wordt hij onrustig wanneer hij niets om handen heeft?

Neem dan wat speelgoed voor hem mee, of een bekende knuffel. Zo heeft hij steun en een object om zich op te richten. Pas wel op met bijvoorbeeld kauwsticks of -strips: deze kunnen in zijn keel schieten en jij kunt niet overal à la minute stoppen.

Geef een Kong met wat lekkers erin, of geef een favoriet speeltje de onderscheiding ‘autospeeltje’. Zo krijgt je hond iets om zich op te verheugen wanneer je met de auto rijdt, en voorkom je vastdraaien, piepen, blaffen en andere stress- of verveling gerelateerde problemen.

5. Neem reserves voor je hond mee

Wanneer je niet thuis bent, heb je niet alles zo één, twee, drie bij de hand. Probeer hier op in te spelen door in de auto genoeg reserves mee te nemen. Denk bijvoorbeeld aan een extra riem, een deken, handdoeken maar ook water, eten en een EHBO-kit.

Houd ook altijd een setje gereedschap voorin de auto. Na een botsing gaat soms de achterbak of deur niet meer open, en je wilt toch je hond in veiligheid brengen!

6. Pas op voor oververhitting in de auto

Door zijn dikke vacht heeft de hond het doorgaans sneller warm dan wij. Omdat ze maar een zeer beperkt aantal zweetklieren hebben, kunnen ze de vastgehouden warmte ook nog eens slecht kwijt.

Let hierop wanneer je op stap gaat met de auto: achter een ruit kan de zon behoorlijk heet worden. Zet de airconditioning aan of geef je hond koelelementen waar hij tegen aan kan liggen voor verfrissing. Wikkel deze wel altijd in wat stof, bijvoorbeeld een handdoek.

Ook zijn er matten te koop die, na afgespoeld te zijn met koud water, de koelte wel tot 2 dagen lang vast kan houden. Zo help je de hond koel te blijven, zowel in de auto als op andere warme plekken.

Lees ook: Oververhitting bij de hond

7. Laat niet je hond in de auto alleen achter

hond in hete auto

Net als het feit dat je kleine kinderen beter niet alleen in de auto kan laten, is dit ook niet erg wijs voor je hond.

Een ongeluk zit in een klein hoekje, en verantwoorde, goed passende tuigjes kunnen door sommige clowns in een mum van tijd tot een pijnlijke strop gedraaid worden.

Ook kan de onrust rondom de auto, zoals bijvoorbeeld bij de supermarkt, voor stressvolle en soms zelfs enge situaties zorgen voor je hond.

Ondanks het feit dat in punt 6 oververhitting besproken is, wijzen we toch weer even op de temperatuur in de auto. Ook al staat je auto in de schaduw, is het raam een stukje open of ben je maar tien minuutjes weg.

Binnen de kortste keren is, zelfs wanneer het kwik niet opvallend hoog staat, de auto een broeikas.

Als de lichaamstemperatuur van je hond te lang boven de 40 graden Celsius is, en dit hoeft echt maar een paar minuten te zijn, kan er onherstelbare weefselschade in het lichaam optreden.

Hierdoor kunnen de organen niet meer naar behoren werken. Helaas zien we in het nieuws maar al te veel gevallen met een dodelijke afloop voorbij komen.

Wat betreft hitte: better safe than sorry! Laat je hond nooit alleen in de auto wanneer de buitentemperatuur boven de 20 graden Celsius komt.

8. Las met autorijden pauzes in, voor je hond én voor jezelf

Ook al vliegen jullie net zo lekker over de lege snelweg richting Duitsland, vergeet niet dat het belangrijk is om elke 2 à 3 uur even een pauze in te lassen.

Jullie moeten allebei even je benen strekken, wat eten of drinken en misschien wel het toilet bezoeken. Houd je hond ten alle tijden aangelijnd! Een ongeluk zit in een klein hoekje: wanneer je hond de (snel)weg op rent word je als eigenaar door de verzekering verantwoordelijk gehouden voor eventuele gevaarlijke situaties.

Er liggen veel etensresten op parkeerplaatsen langs de snelweg, waar je hond behoorlijk ziek van kan worden. Hierdoor zijn deze plekken ook geliefd bij ongedierte, pas dus op voor gestrooid gif!

9. Hond in de auto een drama? Raadpleeg een professional

Ben je er niet zeker van hoe je het autorijden wilt aanpakken? Of lukt het je ècht niet om de hond comfortabel in de auto te krijgen?

Dan is een frisse wind precies wat je nodig hebt. Vraag de dierenarts om contactgegevens van een betrouwbare gedragstherapeut.

Deze mensen hebben enorm veel ervaring met ‘huis- tuin en keuken’- problemen zoals stress bij autorijden. Ze kunnen niet alleen een nieuw perspectief bieden, ze hebben doorgaans ook behoorlijk wat tips en trucs die jullie autoritje een stuk plezieriger maakt.

10. Ga met je hond op avontuur

met je hond in auto op avontuur

Ze zeggen wel eens: je auto is je vrijheid. Het is enorm stimulerend voor je hond om nieuwe plekken te bezoeken. Als je hem voldoende aan het autorijden hebt gewend, kunnen jullie samen bijna alles bezoeken.

The sky is the limit!