Ik zoek een hondenoppas: 5 tips

Laatste update: 20 mei 2022

Een hondenoppas vinden is vaak moeilijker dan gedacht. Het moet iemand zijn die jij vertrouwt met je viervoeter. Maar ook verstand van honden en duidelijke afspraken kunnen maken is belangrijk.

Hoe vind je zo iemand? Hoe beoordeel je een geïnteresseerde oppas? En hoeveel mag het oppassen kosten? Lees hier al onze tips over het vinden en uitzoeken van een goede hondenoppas.

Hondenoppas gezocht

Een hondenoppas vinden waar jij en je hond goed mee overweg kunnen, is soms een hele klus. Het is voornamelijk een zaak van vertrouwen. Je laat iemand in je huis én geeft hen regie over je trouwe viervoeter.

Dat moet wel goed verlopen.

Het aannemen van een hondenoppas komt vaak voor bij hondeneigenaren. We hebben allemaal wel eens weinig tijd of komen in een situatie waar we de hond niet met ons mee kunnen nemen. In dit geval biedt een oppas uitkomst.

Maar hoe vind je een capabel en betrouwbaar iemand?

Lees ook: Goede hondenopvang vinden voor je hond

Vijf tips bij het uitzoeken van een hondenoppas

Het zoeken van de juiste persoon kan behoorlijk wat tijd in beslag nemen. Niet iedereen heeft een hondengek buurmeisje die graag met jouw hond op stap gaat. Om met potentiële oppassers in contact te komen, kun je bijvoorbeeld:

  • Een advertentie plaatsen in de krant of op Internet (bv. in sociale media)
  • Briefjes ophangen bij de supermarkt, dierkliniek of dierenwinkel in de buurt
  • Rondvragen op het hondenspeelveld of het wandelgebied, bij collega’s of buurtbewoners

Geef hierbij alleen de vraag naar een hondenoppas op, details kunnen later met geïnteresseerden besproken worden. Wees altijd voorzichtig met het openbaar delen van persoonlijke informatie, je weet nooit wat mensen hiermee uithalen.

Grote kans dat zich binnen een aantal weken iemand meldt. Hoe beoordeel je een potentiële oppas?

Hieronder geven wij je vijf onmisbare tips.

Lees ook: Hondenhotel kiezen

1. Zorg voor sociale controle

Een oppas voor je hond komt vaak in je huis en zal zich binnen een bepaald tijdsvak of periode ontfermen over je viervoeter. Dat zijn twee dingen, die je niet zomaar aan iemands blauwe ogen toevertrouwt. Je moet zo goed als zeker weten, dat je overeenkomst niet geschaad zal worden.

Daarom is het belangrijk een bepaalde vorm van sociale controle te hebben bij de persoon die je uitkiest. Dit betekent, dat iemand uit je sociale omgeving bekend is met deze persoon en hiervoor een soort referentie geeft.

Dit kan de dierenarts zijn of een kennis, maar ook mensen op een forum of hondenschool. Pas echter altijd op met Internet, hier zijn al snel negatieve dingen over mensen of bedrijven te vinden die niet per se met de waarheid of feiten onderbouwd worden.

Vraag naar de ervaringen die men heeft met de oppas en hoe de honden op hem of haar reageren.

Spreek vervolgens met de geïnteresseerde af, eventueel tijdens een oppasafspraak bij iemand die je kent. Zo kun je zien hoe iemand zich gedraagt tijdens de oppasbeurt, zowel in huis als tegen de hond. Laat hiervoor je eigen hond nog even thuis.

Spreek vervolgens af om de geïnteresseerde kennis te laten maken met je hond. Let goed op hun lichaamstaal en energie: gaan deze twee elkaar goed kunnen begrijpen?

Wees hiernaast eerlijk over welke informatie je deelt over je hond. Een oppas kan meer veiligheid bieden wanneer hij weet dat jouw hond bijvoorbeeld bang is voor water of altijd zwarte honden probeert te bijten. Misschien ben je er niet trots op, maar de informatie is wel essentieel.

2. Bekijk de afstand tot de oppas

Beter een goede buur, dan een verre vriend zeggen ze ook wel. Zo ook met de oppas van je hond.

Het is namelijk een stuk praktischer om iemand uit je directe omgeving te vragen, dan een persoon met veel reistijd. Niet alleen kun je dan wat korter van tevoren een (nood)oproep doen, maar de reiskosten zullen ook een stuk lager zijn.

Dit is vaak eenkostenpost, die je voor de oppas zult moeten vergoeden.

Hiernaast is het een belangrijk punt om af te spreken wat het oppassen precies inhoudt. Blijft je hond thuis en komt de oppas daarheen? Of gaat je hond naar de oppas toe? En breng jij hem dan of wordt hij opgehaald?

Ook hierbij kan afstand uitmaken. Ga je voor langere tijd weg, dan zal een langere reistijd wellicht een minder groot probleem zijn dan voor een middagje oppassen.

3. Spreek duidelijk de kosten af

Een belangrijk punt om te bespreken, zijn de kosten van de oppas. Hoeveel krijgt iemand per uur, of krijgt iemand betaald per dagdeel? Vergoed je bijvoorbeeld reiskosten en dingen zoals avondeten bij een oppasbeurt in de latere daguren?

Een uitlaatbeurt is vaak goedkoper dan echt oppassen. Hierbij gaat iemand wandelen met je hond en brengt hem weer thuis. Maar bij oppassen is iemand vaak een hele periode bij je hond aanwezig.

Reguliere prijzen liggen vaak zo tussen de €3 en €5 per uur, dit kan echter sterk verschillen. Soms spreekt men een vaste prijs af, bijvoorbeeld €10 of €20 per dag of dagdeel.

Hiernaast ligt het er ook aan, welke taken iemand toebedeeld krijgt. Moet de oppas wandelen, voeren en bijvoorbeeld borstelen of alleen aanwezig zijn als gezelschap? Hoe meer taken, hoe meer vergoeding op z’n plaats is.

Zo ook met het gedrag van je hond. Heeft hij bepaalde gedragsproblemen waar iemand mee aan de slag moet? Dit vraagt om specifieke ervaring, waar ook een extra vergoeding voor gevraagd kan worden.

Ook is een oppas die aangesloten is bij een organisatie of bedrijf vaak duurder dan een particulier.

4. Documenteer en onderteken de afspraken

Heb je de afspraken gemaakt, zorg er dan altijd voor dat deze duidelijk op papier worden gezet. Laat beide partijen de informatie goed doornemen en vervolgens ondertekenen.

Houd beiden een kopie van de overeenkomst.

Ook wanneer er aanpassingen doorgevoerd worden of de situatie verandert, is het wijs dit op papier bij te houden. Het is grotendeels een overeenkomst in vertrouwen, maar zo heb je in ieder geval alle afspraken duidelijk gesteld.

5. Volg jullie gevoel

Bij al het bovenstaande staat jullie gevoel centraal. Zowel van het baasje, als de hond.

Heb je een goed gevoel bij de oppas? Vertrouw je hem je viervoeter en huissleutel toe?

En hoe gaat je hond eigenlijk met de oppas om? Lijken ze elkaar te begrijpen en hangt er potentie tot positief contact in de lucht?

Kijk bij twijfel altijd even verder. Je hebt dit gevoel niet voor niets, je moet je dier wel met een gerust hart achter kunnen laten.

Soms leek het allemaal goed te gaan en lopen dingen toch niet zoals je gehoopt had. Neem hierbij altijd tijdig contact op met de oppas en bespreek dit persoonlijk. Ga even langs of bel, appen of mailen zorgt toch vaak voor onbegrip.

Gaan jullie niet met elkaar verder, ontbind dan duidelijk de overeenkomst en ga netjes uit elkaar. Er zijn nog meer hondenoppassers onder de zon!