Het hondenhotel of hondenpension is tegenwoordig ongekend populair. Sommige honden kunnen niet alleen thuis zijn, niet mee naar een visite adres of mee op vakantie met het baasje. In dit geval biedt een hondenpension uitkomst.
Maar kun je iedere hond naar een pension brengen? En hoe weet je, of een bepaald hotel geschikt is voor jouw hond? In dit artikel helpen we je het juiste pension voor je hond uit te kiezen.
Wat is een hondenhotel?
Een hondenhotel of hondenpension is een opvangadres voor honden, wanneer ze niet met de eigenaar mee kunnen.
Dit kan voor een korte periode zijn, bijvoorbeeld tijdens de werkuren van het baasje. Maar een hondenpension kan ook helpen wanneer je op vakantie gaat of gezondheidsproblemen hebt.
Soms krijgen we onze honden niet helemaal in het drukke leven gepast. Niet elke hond kan alleen thuis blijven of simpelweg mee op reis. En wat als we ziek worden en verzorging nodig hebben?
Een hondenhotel kan hier uitkomst bieden. Vaak worden de honden individueel of in kleine groepjes gehuisvest. Hiernaast is er aandacht voor lichamelijke beweging, speeltijd, voeding en eventuele medicatie.
Klinkt perfect, maar kan iedere hond wel naar een hondenhotel?
Lees ook: Vind een hondenoppas met deze 5 tips
Kan mijn hond naar een hondenhotel?
Of je hond geschikt is voor een hondenhotel, ligt aan verschillende lichamelijke en geestelijke punten.
Ten eerste is het belangrijk, dat je hond weg kan zijn van huis. Raakt hij zeer van streek, wanneer hij niet in zijn vertrouwde omgeving is? Dan zul je dit eerst moeten oefenen, voordat je hem naar een pension brengt.
Ten tweede, worden honden in pension vaak in een kennelomgeving gehouden. Honden die in het asiel gezeten hebben, houden aan deze kennels vaak vervelende herinneringen over.
Kijk goed naar hoe de honden gehuisvest worden: krijgt jouw hond stress van kennels? Vermijd deze omstandigheden dan.
Ten derde is het belangrijk dat je weet hoe jouw hond met andere honden omgaat. Is hij agressief of angstig bij andere honden? Dan is een pension vaak geen goede optie; er zullen toch altijd andere honden in de buurt zijn.
Als laatste, is het natuurlijk het fijnst voor je hond wanneer hij lekker thuis kan blijven. Is er misschien een oppas voor in huis te vinden? Of mag hij een middagje naar een favoriete kennis?
Wat wil ik van een hondenpension?
Voordat je een hondenpension gaat kiezen, is het belangrijk op een rijtje te zetten wat voor jou en je hond belangrijk is. Waar moet een hondenpension aan voldoen? En naar welke specifieke punten gaat jouw voorkeur?
Hierbij zijn de volgende onderdelen belangrijk.
Afstand
Een belangrijk onderdeel van je keuze, is afstand. Dit is vaak afhankelijk van hoe vaak je het pension nodig zal hebben. Voor een goed adres bij vakanties zul je wellicht verder rijden, dan een adres voor dagelijkse basis.
Professionaliteit
Wanneer je een pension bezoekt, moet je een indicatie krijgen van het personeel. Hebben ze verstand van hondengedrag en gezondheid? Is er tijd voor persoonlijke aandacht en speeltijd voor je hond?
Hiernaast is het belangrijk, dat het personeel de boel onder controle heeft. Is het rustig op het pension, ogen de honden ontspannen? Wie heeft de leiding en wat is de dagroutine?
Hygiëne
Met zoveel verschillende honden op één locatie, is hygiëne heel belangrijk. Moeten alle honden geënt zijn voor ze toegelaten worden? Zijn de verblijven schoon en veilig?
Ervaringen
Kijk eens of je vrienden of kennissen hebt met ervaring bij het pension. Wat waren hun belevenissen daar? En kennen zij misschien het personeel beter?
Let altijd op met recensies op het internet. Soms schrijven mensen lelijke dingen, die niet perse waar hoeven te zijn. Praat daarom met mensen en volg je gevoel. Bespreek dit ook altijd met het personeel.
Kosten
Als laatste genoemd, maar zeker niet onbelangrijk, zijn de kosten. Hoeveel wil, en kan je betalen voor de opvang van je hond?
Meestal geldt: hoe flexibeler het bedrijf, hoe hoger de kosten. Kennis, flexibele haal- en brengtijden, individuele zorg en leuke bezigheden voor je hond komen allemaal met een prijsje. Bespreek de opties met het personeel.
Wat verwacht het hondenpension van mij?
Natuurlijk, de klant is koning. Maar een pension moet zelf ook met verschillende punten rekening houden. Welke dingen zijn belangrijk voor het pension zelf?
Gezondheid
Met zoveel dieren op één plek, kan een pension geen risico nemen. Daarom is het van belang, dat je hond altijd gevaccineerd, ontwormd en vrij van vlooien is. Vaccinatie geldt in ieder geval voor kennelhoest en het parvovirus.
Neem altijd het vaccinatieboekje van je hond mee, informeer het personeel over medische condities en laat het adres van je dierenarts achter.
Vaak krijg je de hond schoon, verzorgd en fris weer terug bij het ophalen. Vaak is het voor het pension fijn, dat ze hem ook zo ontvangen op de dag van aankomst.
Veiligheid
Hiernaast moet een pension altijd de veiligheid van de aanwezige dieren en het personeel in acht nemen. Het is daarom belangrijk dat je hond goed gesocialiseerd is en geen agressief gedrag naar mensen of andere honden vertoont.
Is dit wel het geval? Overleg dit dan altijd met het personeel. Ze kunnen alleen veiligheid garanderen, wanneer zij van deze punten op de hoogte zijn gebracht.
Vertrouw op je gevoel
Na al deze punten, komt de allerbelangrijkste: vertrouw op je gevoel.
Het gaat er namelijk om, dat je hond en jijzelf zich goed voelen bij het gekozen adres. Laat je hond eens een paar uurtjes wennen en kijk hoe hij in zijn vel zit bij terugkomst. Geef het de tijd, misschien moet hij eerst wennen aan het concept voor hij zich kan gaan vermaken.
Overleg eventuele twijfels altijd met het personeel. Hierbij is het belangrijk dat ze tijd voor je vrijmaken en met je meedenken. Jullie willen toch allebei het beste voor je viervoeter?