Je hond mee in het vliegtuig

Laatste update: 20 mei 2022
hond mee in vliegtuig

Je hond mee in het vliegtuig is een behoorlijk project. Toch zijn er heel wat viervoeters die een reis via de lucht afleggen. Bijvoorbeeld wanneer het baasje gaat emigreren.

Kan dit zomaar? Wat moet je regelen voor vertrek? En hoeveel kost zoiets eigenlijk? Lees hier alles over de (mee)vliegende hond!

Vliegen met je hond

Een hond mee in het vliegtuig nemen klinkt misschien wat onnatuurlijk. Het zal spannend zijn en best ingrijpend voor je dier.

Gelukkig zal jouw hond niet de eerste zijn die met het vliegtuig gaat. Veel vliegtuigmaatschappijen hebben een hele afdeling die gespecialiseerd is in het vervoeren van dieren via de lucht. Dit gaat er heel professioneel aan toe.

Maar waarom zou een hond eigenlijk moeten vliegen?

Denk bijvoorbeeld aan een baasje dat gaat emigreren. Of voor langere tijd op vakantie of stage gaat in het buitenland. Misschien hebben jullie wel een heuze showcarrière opgebouwd en gaan jullie op tour in Amerika?

Maar kan dit zomaar, je hond mee in het vliegtuig?

Lees ook: Hond in de auto

Jezelf voorbereiden op de vlucht

Voordat je gaat vliegen met je hond, zul je een aantal belangrijke zaken in acht moeten nemen.

1. Mag jouw hond in het land van bestemming zijn?

Dit klinkt misschien gek, maar niet in elk land is ieder dier toegestaan. Denk hierbij aan importregulatie, maar ook aan regels omtrent bepaalde hondenrassen.

2. Wat zijn de voorwaarden van toetreding tot het land?

Waar moeten jij en je dier aan voldoen om het land binnen te komen? Denk aan leeftijd, vaccinaties of een verplichte quarantaine periode.

Soms wil een land ook bloedtesten afnemen, deze procedure kan weken tot maanden duren. Wees hier dus op voorbereid en lees je in over de regels.

3. Wat zijn de voorwaarden voor jullie terugkeer?

Aan de heenreis kleven wellicht andere regels dan aan de terugreis.

4. Is een tussenstop mogelijk?

Een vliegreis langer dan 12 uur of met meerdere overstappen moet zoveel mogelijk beperkt worden. Dit is officieel via internationale regelgeving vastgelegd.

Overleg daarom met de vliegtuigmaatschappij over een mogelijkheid tot tussenstop of juist een kortere, rechtstreekse vlucht.

Is je overstap langer dan 24 uur? Dan kan een land dit als import zien. Win hier dus tijdig informatie over in!

5. Zorg voor de juiste documenten

Zorg altijd dat je ruim van tevoren de juiste documenten geregeld hebt. Draag deze altijd bij je tijdens de vlucht.

Denk hierbij aan een hondenpaspoort, deze is zowel binnen als buiten de Europese Unie verplicht. Hierin moeten de volgende gegevens staan:

  • Naam en contactgegevens eigenaar
  • Naam, geboortedatum, geslacht, ras en beschrijving van je hond
  • Chipnummer van je hond, met plaatsings- en registratiedatum
  • Verslag van de vaccinaties en medische behandelingen, plus datum hiervan

Sommige landen willen ook een specifieke, recente gezondheidsverklaring van een dierenarts zien. Volg altijd de import- of bezoekeisen van een land strikt op, het is de verantwoording van de diereigenaar hierover geïnformeerd te zijn.

Is dit niet (goed) geregeld, dan kan het dier in beslag genomen of zelfs geëuthanaseerd worden. Kosten zijn altijd voor de eigenaar en de boetes zijn erg hoog.

Hond voorbereiden op de vlucht

Kijk ook eens goed naar je viervoeter, voordat je een vlucht boekt. Met welke aandachtspunten moet je rekening houden?

1. Is je hond gezond genoeg om te vliegen?

Vliegen is een ingrijpende reis. Kan je hond dit fysiek en mentaal aan?

Heeft je hond bijvoorbeeld bepaalde lichamelijk aandoeningen, zoals een hartafwijking of ademhalingsproblemen? En hoe gaat hij met stress om?

2. Kan je hond voldoen aan de eisen van de vliegtuigmaatschappij? 

Hierbij moet je niet alleen aan minimale leeftijd en aantoonbare gezondheid denken. De hond moet hanteerbaar zijn door vreemden, altijd een muilkorf kunnen dragen en tot een toegestaan hondenras behoren.

Zieke, oude, zwangere of zeer nerveuze honden kunnen niet vliegen. Ook is het vervoer van pups onder de 12 weken uitgesloten.

Hiernaast worden verdoofde honden vaak niet toegestaan om gezondheids- en welzijnsredenen. Dit kan allerlei problemen geven tijdens de vlucht.

3. Kan je hond de nieuwe omgeving aan?

Een nieuw land brengt vaak een nieuw klimaat mee, met verschillende temperaturen en weersomstandigheden. Ook zullen hier andere ziekten kunnen heersen dan thuis.

4. Moet je de hond voeren voor vertrek?

Controleer altijd 24 uur van tevoren of de vlucht doorgaat en of ze er rekening mee gehouden hebben dat je viervoeter meegaat. Geef je hond 6 uur van tevoren zijn laatste maaltijd en 3 uur van tevoren zijn laatste drinken, om plassen en poepen in de bench te voorkomen.

Laat je hond goed uit voordat jullie gaan vliegen.

Heeft je dier een lange vlucht? Maak dan duidelijke afspraken voor onderweg met het personeel. Vraag ook voordat je aan boord stapt bevestiging of je hond al ingeladen is.

Neem altijd een riem mee en geef je hond een penning met contactgegevens aan zijn halsband of tuig. Neem hiernaast voldoende tijd voor het in- en uitchecken.

Twijfels over de vlucht

Twijfel je over bovenstaande punten? Of twijfel je over de reis in het algemeen? Win dan advies in bij professionals, zoals de dierenarts en vervoersafdeling van de luchtvaartmaatschappij.

Zij kunnen je een indicatie geven van het verloop van de reis en het risico voor je hond.

Bij een vakantie of stage zul je er misschien beter aan doen om een logeeradres of oppas te regelen. Al moet je de viervoeter dan wel een tijd missen (en hij jou!), voor zijn gezondheid zal het minder ingrijpend zijn.

Lees ook: Hondenhotel of hondenpension kiezen

Je hond in de handbagage

Het is toegestaan om je hond mee te nemen in de cabine. Hierbij geldt je hond als handbagage en moet dan ook aan deze regels voldoen.

De hond moet vervoerd worden in een reistas of reisbench van maximaal 47 x 30 x 27 cm (lengte x breedte x hoogte). Het gewicht mag inclusief hond maximaal 10 kilo zijn. Deze regels kunnen per vliegtuigmaatschappij verschillen, lees je hierover goed in.

De tas op bench moet onder je stoel geplaatst worden en hier blijven staan tijdens de vlucht. Deze moet geheel afsluitbaar zijn en voldoende zuurstofgaten bevatten.

Je hond moet in de tas of mand kunnen liggen, staan en omdraaien. Meer beweging kan juist voor schuiven zorgen, wat erg vervelend is voor je hond.

Je hond in het vliegtuigruim

De regels omtrent het vervoer van huisdieren is internationaal geregeld. Hierbij moet men de veiligheidsvoorschriften van de International Air Transport Association (IATA) aanhouden. Er zijn dus strenge regels voor klimaat en drukbeheersing.

In het bagageruim moet je hond in een bench of kennel vervoerd worden, die aan de regels van de IATA voldoet. Deze moet je zelf aanschaffen en is gemakkelijk te vinden op Internet. Laat je hond altijd ruim van tevoren aan de reisbench wennen om ongelukken en extra stress te voorkomen.

Leg altijd een flinke laag kranten of dikke deken op de bodem. Draadkooien of metalen kooien zijn niet toegestaan.

Hiernaast moet de bench een voer- en drinkbak bevestigd hebben, die gevuld kan worden zonder dat bench open moet.

De afmetingen hiervan zijn ca. 102 cm x 69 cm x 76 cm (l x b x h). Het geheel mag maximaal 75 kilo wegen. Wederom kan dit per maatschappij verschillen. Wieltjes moeten altijd gedemonteerd of vastgezet worden.

Bevestig altijd een label met de volgende informatie aan de bench:

  • Naam dier
  • Naam en contactgegevens eigenaar
  • Vluchtnummer en bestemming
  • Contactpersoon in Nederland
  • Contactpersoon op vluchtbestemming
  • Datum en tijd van laatste maaltijd en drinken
  • Eventuele medicatie plus Engelse instructie hiervan
  • Kopie van inentingsbewijzen en gezondheidsverklaringen

Maak hiernaast een riem en een zakje voer vast op de bench. Geef geen speeltjes of kauwstokjes mee in de bench. Sommige vliegmaatschappijen bieden (extra) zorg voor je huisdier aan, laat je hierover informeren.

Je hond kan ook als cargo vervoerd worden. Dit is vaak goedkoper en soms de enige optie voor grote hondenrassen (75 kilo <). Hierbij wordt je hond echter vervoerd als vracht. Men garandeert dus niet dan je op dezelfde vlucht zit als je hond.

Je hond ophalen na de vlucht

Informeer na aankomst op de bestemming gelijk naar het ophalen van je hond. Vraag of ze hem voorrang kunnen geven met het uitladen (priority). Dit kan niet altijd, maar het kan nooit kwaad om het te vragen.

Vraag ook duidelijk waar je moet zijn. Soms wordt je hond met kennel en al de hal ingereden, soms zetten ze hem gewoon tussen de rest van de bagage op de band.

Laad je hond niet uit in de aankomst hal, maar in een wat meer afgesloten ruimte. Hij kan angstig zijn en de benen nemen door alle onrust om zich heen.

Zorg hiernaast dat je water en een handdoek bij de hand hebt, voor als je hond toch heeft moeten plassen of poepen tijdens de reis.

Wat kost een hond mee in het vliegtuig?

Hoeveel een vlucht per vliegtuig kost voor je hond, hangt af van de regels van de vliegtuigmaatschappij.

Sommige maatschappijen hebben een vast tarief voor het vervoeren van honden. Bij andere bedrijven hangt het af van de manier van vervoer en het gewicht van de hond plus vervoersbench.

De prijzen kunnen daardoor sterk variëren, van zo’n €20 tot €450.

Let er ook op hoeveel dieren er maximaal per persoon mee mogen op de vlucht. Dit kan variëren van twee tot vijf honden. Ook zijn er uitzonderingen, laat je van tevoren dus goed informeren.