Hond mee in de trein of bus

Laatste update: 30 december 2023
hond mee in de trein

Je hond mee in de trein of bus nemen is ideaal als je geen auto tot je beschikking hebt. Zo kom je nog eens ergens!

Toch vinden de meeste honden zo’n ritje maar spannend. De drukte die hiermee gepaard gaat, maakt het er meestal niet beter op.

Welke voorbereiding heeft je hond nodig voor het openbaar vervoer? Waar moet je tijdens je reis rekening mee houden? En wat kost een vervoerskaartje eigenlijk?

Je hond in het openbaar vervoer

Je hond mee in de trein of bus kan handig zijn als jullie geen eigen vervoer hebben. Zo kun je naar de dierenarts voor de jaarlijkse prikjes of gewoon gezellig naar het park verderop.

Maar kunnen alle honden zomaar mee in het openbaar vervoer?

Over het algemeen zijn huisdieren toegestaan in de trein en bus. Let wel: kleine huisdieren. In Nederland rekenen wij paarden ook vaak tot de huisdieren. Een Shetlandpony in de bus wordt echter niet gewaardeerd.

Maar honden, groot of klein, zijn in principe altijd welkom. Hier gelden wel enkele huisregels voor:

  • Grote honden moeten altijd kort aangelijnd zijn
  • Huisdieren mogen niet plaatsnemen op passagiersplaatsen, zoals de daarvoor bestemde banken of stoeltjes
  • Het dier mag in geen geval overlast veroorzaken
  • Indien nodig mag de vervoerder een vergoeding vragen, die vooraf voldaan moet worden d.m.v. de aanschaf van een vervoerskaartje

Hiernaast is het als eigenaar altijd belangrijk te beseffen dat je een publiekelijk gebied deelt met de andere reizigers. Zorg er daarom altijd voor dat je hond verzorgd is en zich netjes gedraagt.

Lukt dit niet, omdat jullie nog aan het oefenen zijn? Laat dit dan de reizigers om je heen weten, bied je excuses aan en probeer de overlast tot een minimum te beperken.

Op een veilige manier je hond mee in de trein

De hond mee in de trein of bus nemen geeft vaak spanning. Niet alleen bij de hond, ook de eigenaar hoopt dat alles goed verloopt.

Je wilt mensen niet tot last zijn, je hond geen onnodige stress bezorgen en niet in de knel komen met vervelende situaties. Hiernaast is het belangrijk om te beseffen dat jij als begeleider verantwoordelijk bent voor het gedrag van de hond en het verloop van de reis.

Dit betekent ook, dat men je mag aanspreken in het geval van overlast.

Om dit te voorkomen en de reis veilig te laten verlopen, zul de in de meeste gevallen je hond goed voor moeten bereiden. Elke positieve ervaring in het openbaar vervoer is er één, wat bijdraagt aan een algehele rust en controle tijdens de reis.

Gewenning

Op het (bus)station is het vaak een komen en gaan van mensen en voertuigen. Deze onrust kan heel spannend zijn voor je hond.

Maak daarom voordat je de reis gaat maken enkele wandelingen via het (bus)station. Laat je hond uitgebreid kijken en snuffelen. Zorg er hierbij voor dat er niemand tegen hem aanloopt of laat schrikken.

Na een paar keer is de locatie doorgaans veel minder overweldigend!

Hiernaast zal je hond ook moeten wennen aan de reis zelf. De beweging van de bus, de geluiden, de mensen.

Neem daarom altijd de tijd om dit te oefenen en bouw de reistijd langzaam op. Eén halte, twee haltes, een kwartiertje.

Je kunt zelfs eerst vragen aan de buschauffeur of je even met de hond door de bus mag lopen. Zo kan hij alvast wennen, zonder dat de bus beweegt.

Is je hond wagenziek? Dan kan de bus of trein een vervelende ervaring zijn. Houd hier rekening mee en wees geduldig.

Oeps!

Zorg ervoor dat je hond altijd goed uitgelaten is, voordat je de bus of trein instapt. Niet alleen om (zenuw)ongelukjes tot een minimum te beperken. Een energieke hond raakt snel overprikkeld, waardoor de reis erg heftig kan zijn.

Zo wil hij de volgende keer echt niet meer mee!

Neem altijd vochtige doekjes, keukenpapier en plastic zakjes mee tijdens de reis. Heeft je hond een ongelukje of wordt hij ziek, dan kun je dit snel en goed opruimen.

Neem ook water en een bakje mee, zodat hij tussendoor kan drinken.

Ruimte

Zorg er altijd voor dat er voldoende ruimte is tussen je hond en de andere reizigers. Zo kunnen ze hem niet bezeren en hebben zij weinig last van hem.

Hiernaast is het fijn voor je hond dat hij genoeg oppervlakte heeft om goed te liggen of zitten als hij dat wil. Vooral als de reis wat langer duurt.

Kosten van een hondenkaartje in de trein of bus

Tegenwoordig hebben we bijna geen treinkaartjes of strippenkaarten meer voor onze reis met het openbaar vervoer. Dit is in Nederland bijna geheel vervangen door de OV-chipkaart. Hiermee checken we in bij ons opstappunt en checken we uit bij onze bestemming.

Op deze kaart kun je saldo zetten bij oplaadpunten op het station, in de winkel of via het Internet. Hiermee betaal je de reis.

Maar hoeveel kost de trein- of busrit voor je hond? En hoe betaal je dit?

Een treinreis voor de hond kun je aanschaffen via het product “Dagkaart hond”. Deze kun je bij de opwaardeermachine uitkiezen in het onderdeel  “Losse kaartjes & Toeslagen”. Dit product wordt vervolgens toegevoegd op je OV-chipkaart.

De Dagkaart hond is op één en dezelfde datum, van 00:00 uur tot 00:00 uur geldig en de prijs vind je hier.

Let op: kleine huisdieren die in een tas, mand of op schoot passen hebben geen kaartje nodig. Ook hulp- en blindengeleidehonden reizen gratis, mits hun functie officieel kunnen worden aangetoond aan de conducteur. Een voorbeeld hiervan is een officieel geleidetuig dragen.

Bij de bus werkt het iets anders.

Hierbij mogen dieren in een mand of op schoot gratis mee, net als in de trein. Voor een grotere hond waarbij dit niet kan, worden ook geen kosten gerekend. Regel is wel dat je hond te allen tijde kort aangelijnd is.

Goede reis!