Je hond in de fietsmand

Laatste update: 20 mei 2022
hond in de fietsmand

Je hond in de fietsmand is in Nederland niet eens zo’n gek gezicht. We fietsen overal heen en nemen dan ook alles mee op onze geliefde tweewieler. Onze kinderen, de boodschappen, dus waarom niet de hond?

Maar in een fietsmand zit je viervoeter een aardig stukje boven de grond. Is dit wel veilig? Hoeveel geef je zoal uit voor een goed exemplaar? En wat als je hond de fietsmand niet in wil? Lees hier alles over je hond meenemen op de fiets.

Waarom je hond in de fietsmand?

Je hond in de fietsmand zit er misschien wat gek uit. Maar wij Nederlanders, vinden fietsen net zo normaal als lopen. De fiets wordt dan ook gebruikt om allerhande spullen en personen mee te vervoeren.

Dus waarom zou je hond niet in de fietsmand kunnen?

Na gewenning vinden veel honden zo’n ritje op de fiets helemaal het einde. Wind door de haren, lekker om zich heen kijken en laat het baasje maar trappen. Zo kom je nog eens ergens!

De fiets is dan ook ideaal om er met mooi weer op uit te trekken. Ook is het leuk tijdens vakantie of een weekendje weg. Zo kun je de omgeving verkennen en hoeft je hond niet de hele fietstocht mee te rennen of thuis te blijven.

Maar je hond zit best hoog in zo’n mand. En een fiets is niet heel stabiel, met maar twee wielen. Is zo’n fietsmand wel veilig?

Lees ook: Fietsen met je hond

Is een hond in de fietsmand wel veilig?

Er zit natuurlijk een praktisch limiet aan je hond vervoeren op de fiets. Kleine rassen zijn niet zwaar en hebben weinig effect op je evenwicht tijdens het fietsen.

Maar een Sint-Bernard op je bagagedrager, dat gaat natuurlijk niet lukken. Hiervoor is het handiger een stevige hondenfietskar aan te schaffen.

Toch zijn er ook fietsmanden voor de iets grotere hond. Er zijn zelfs stellages waar honden tot 20 kg lichaamsgewicht in gaan.

Voorwaarde is wel, dat je er altijd voor zorgt dat de fiets niet om kan vallen of gaat ‘steigeren’. Wanneer jij niet op het zadel zit, zal je toch tegengewicht moeten geven om te voorkomen dat één kant omhoog komt.

Laat ook nooit je fiets onbeheerd achter, wanneer je hond in de fietsmand zit. Je fiets kan vallen, waarbij de hond zich lelijk kan bezeren of vlucht door de schrik.

Hiernaast kan de hond uit de mand proberen te komen tijdens jouw afwezigheid. Dit kan zeer gevaarlijke situaties opleveren.

Ook kan een hond dit proberen tijdens het rijden. Speciaal hiervoor zijn er tuigjes en riempjes te koop, waarmee je de hond aan weerszijden van de mand vast kunt maken.

Maak je hond nooit maar aan één kant vast. Als hij valt, kan hij door de ruk van het tuig zijn rug breken. Zet een hond ook nooit vast aan zijn halsband, dit kan verstikkingsgevaar opleveren.

Hiernaast heb je fietsmanden met een metalen overkapping. Dit is metalen gaas, net als bij een bench. Het metaal kun je bevestigen aan de mand, zodat de hond niet uit de mand kan springen.

Ga je met slecht weer het fietspad op? Zorg dan voor voldoende afscherming tegen tocht, kou en regen. Houd echter altijd openingen in de mand voor frisse lucht.

Moet een hondenfietsmand voor of achterop de fiets?

Doorgaans zit een hondenmand achterop de fiets, ter hoogte van de bagagedrager. Hierop steunt de mand, zodat de hond als het ware bij je ‘achterop’ zit.

Er bestaan echter ook mandjes of fietstasjes voor de voorkant van de fiets. Dit is uitsluitend mogelijk met kleine hondenrassen. De fietstas is hierbij bevestigd aan het stuur, waardoor de hond vooruit kijkt.

Je hond in de fietsmand leren zitten

Maar voor je hond in de fietsmand kan zitten, moet hij hier eerst aan wennen. Dit kun je het beste doen in kleine stapjes. Je hond in één keer hoog in het mandje tillen, wordt namelijk vaak niet gewaardeerd.

Begin met het wennen aan de mand op de grond. Zet de mand neer, en leg hier dekentjes en kussens in die al naar de hond ruiken. Zo gaat de nieuwe, gekke geur eraf en zit je hond lekker zacht.

Nodig je hond uit om in de mand te gaan zitten. Til hem er pas in, als hij er niet meer weg voor loopt. Anders zul je alleen maar verzet krijgen.

Om een positieve associatie met de mand te creëren, kun je een tijdje alleen belooningen geven in de fietsmand. Zo zit je hond in de mand, met iets lekkers. Beloon hem rustig, wanneer hij uit zichzelf in de mand stapt.

Om de hond in de fietsmand achterop te krijgen, zul je hem moeten optillen. Zorg er dus altijd voor dat je dit correct doet en je hond hieraan gewend is.

Hiernaast is het zeer belangrijk de stevigheid en bevestiging van de mand goed na te kijken, alvorens je de hond erin plaatst. Als het geheel loskomt, lawaai maakt of valt heb je kans dat jouw hond er voor geen goud meer in wil.

Hoeveel kost een hondenfietsmand?

Hoe duur een fietsmand is bij aankoop, ligt doorgaans aan de kwaliteit, het materiaal en de afmetingen. Voor kleine honden kun je al een nieuwe fietsmand kopen voor ca. 15 euro.

Ga je voor een groter, luxer exemplaar? Dan kunnen de prijzen oplopen tot zo’n 70 euro. Kijk van tevoren goed wat je nodig hebt en laat je eventueel adviseren in de dierenwinkel.

Ga je voor een goedkoper, eventueel gebruikt alternatief? Kijk dan altijd goed na of de mand nog veilig op de fiets te bevestigen is, of de zijwanden stevig vastzitten en of de bovenkap goed sluit.

Veel fietsplezier!