Vakantie met de hond kan ontzettend leuk zijn. Nieuwe streken ontdekken, lekker tijd met elkaar doorbrengen. Maar neem je de hond mee op reis, dan zul je met een aantal dingen rekening moeten houden.
Wat moet je regelen voor vertrek? Heeft je hond speciale benodigdheden voor op reis? En mag hij overal wel mee naartoe? In dit artikel geven we de belangrijkste tips over een vakantie samen met je viervoeter.
Vakantie met de hond, kan dat wel?
Op vakantie met de hond kan één groot avontuur zijn. Samen met de baas op pad vinden meeste viervoeters namelijk het einde. Maar voor het zover is, zul je een aantal dingen in acht moeten nemen.
Doorgaans is het namelijk geen goed plan je viervoeter zonder voorbereiding in te laden en te vertrekken. Hoe zit het met zijn gezondheid? Welke spullen moeten er mee?
En mag je hond eigenlijk wel op jouw plaats van bestemming komen? Om deze en andere belangrijke vragen te beantwoorden, hebben we 8 aandachtspunten voor je opgesteld.
Zo kun je goed voorbereid op weg!
Lees ook: Hond mee in vliegtuig
1. Je hond
Op pad met het baasje is voor de meeste honden het leukste wat er is. Hoe meer tijd ze samen door kunnen brengen, hoe beter.
Maar een langere tijd weg van huis gaan, is andere koek dan lekker een dagje op pad. Hierbij belandt je hond plots in een andere omgeving, met andere dieren en geuren. Zelfs de dagroutine kan anders zijn op vakantie.
Sommige honden vinden dit erg heftig. Ze kunnen onrustig worden en zelfs heimwee ontwikkelen. Daarom is het belangrijk om altijd met een paar kleine tripjes te oefenen met je hond, voordat je ècht op reis gaat.
Zo kun je peilen hoe je hond het vindt, om even van huis en de dagelijkse voorspelbaarheid weg te zijn.
Hiernaast moet de fysieke of mentale gesteldheid van je hond het reizen toestaan. Je hond kan het nog zo leuk vinden, wanneer zijn gezondheid niet in orde is kan dit de pret enorm bederven voor hem. Het kan zelfs voor gevaarlijke situaties zorgen.
Laat je bij twijfel altijd adviseren door een dierenarts.
2. Papieren
Voordat je met de hond op pad gaat, moet je er zeker van zijn dat je de papieren op orde hebt. Sommige documenten en regelingen zijn namelijk internationaal verplicht. Denk hierbij aan het hondenpaspoort en de verplichte chip met registratie.
Alle honden die na 1 april 2013 geboren zijn, moeten verplicht gechipt én correct geregistreerd zijn. Dit geldt ook voor volwassen honden die geïmporteerd zijn uit het buitenland. De chip wordt aangebracht onder de huid, door de dierenarts.
Vervolgens moet de eigenaar verantwoording nemen voor een correcte registratie. Hierbij worden algemene gegevens over het dier en de eigenaar opgenomen in een databank. Hiervan zijn er verschillende in Nederland beschikbaar, zoals de NDG (Nederlandse Databank Gezelschapsdieren) of de Databank Honden.
Kijk hiernaast na hoe het zit met het verzekeren van de hond. Zijn jullie al verzekerd, en zo ja waarvoor? Geldt dit ook in het buitenland?
Zijn jullie nog niet verzekerd, bedenk dan even of je dit nodig acht of niet. Heb je zelf voldoende spaargeld achter de hand?
3. Gezondheid
Een reizende hond mag geen gevaar zijn voor zijn omgeving. Daarom dient zijn gezondheid aantoonbaar onderhouden te worden.
Dit betekent, dat je hond alleen op reis mag wanneer hij voldoende gevaccineerd is. De datum en gebruikte medicatie moet hiervan terug te vinden zijn in het hondenpaspoort.
Houd er ook rekening mee dat in sommige landen je dier eerst een aantal weken in quarantaine moet, voordat hij voet op nieuwe grond mag zetten. Een voorbeeld hiervan is Groot-Brittannië. Dit kan erg stressvol zijn voor je hond en heeft geen zin wanneer jullie maar kort in dit land zullen verblijven.
4. Wetgeving
In Nederland gelden er regels over het houden van huisdieren en hun toegang tot bepaalde locaties. Deze dien je te allen tijde op te volgen, anders riskeer je een boete of zelfs een inbeslagname van je dier.
In het buitenland is dit net zo. Verdiep je daarom in de regelgeving omtrent huisdieren van de plek waar jullie naartoe reizen.
Vergeet hierbij niet, dat sommige landen een officiële lijst hebben met verboden hondenrassen. Als voorbeeld, mag je bijvoorbeeld een Rottweiler niet meenemen naar Frankrijk. En is in België de Staffordshire Bullterriër niet welkom.
5. Veiligheid
Hiernaast is veiligheid een belangrijk punt wanneer je samen op vakantie gaat. Je wilt natuurlijk je hond veilig houden, maar je bent wettelijk ook aansprakelijk voor wat hij aanricht in zijn omgeving.
Kijk allereerst de landelijke wetgeving hierop na, voor de plaats van bestemming. Moet je hond bijvoorbeeld verplicht een muilkorf om op straat? Soms moet dit bij bepaalde rassen.
Controleer ook de aanlijnplicht die je hebt. Soms mogen rassen die door een bepaald land als ‘risico’ of ‘gevaarlijk’ bestempeld zijn niet loslopen, ook niet in de daarvoor bestemde gebieden.
6. De reis
Hoe gaan jullie eigenlijk op vakantie? Met de auto, bus of trein bijvoorbeeld? Ook hier komen verschillende aandachtspunten voorbij.
Waar mag de hond zitten in het openbaar vervoer? Is er airco, wanneer het heel heet is? En hoeveel bagage kun je meenemen en toch nog voldoende handen overhebben voor het veilig begeleiden van je hond?
Verdiep je in de regels, ook wanneer je de hond meeneemt op je eigen achterbank. Ieder land heeft specifieke regels over het veilig vervoeren van een dier. Zorg ervoor dat je hier te allen tijde aan voldoet.
Hiernaast ben jij als eigenaar aansprakelijk voor je dier. Ook wanneer hij iemand bijt die in een overvolle trein op zijn staart staat. Of wanneer hij over iemands nieuwe rok spuugt.
Maak de kans op problemen onderweg zo klein mogelijk door je goed in te lezen en met je hond te oefenen om met de trein of bus te reizen.
Lees ook: Hond mee in trein of bus
7. Voeding
Bedenk hoe je de hond gaat voeren op reis. Het fijnste is meestal dat dit zo weinig mogelijk afwijkt van het voer thuis. Niet alleen om de maag niet van streek te brengen, maar ook omdat de hond al veel nieuwe indrukken te verwerken heeft.
Is je hond een pietje precies? Bedenk dan een manier om zoveel mogelijk van zijn ‘eigen’ voer mee te nemen. Dan voorkom je drama onderweg, met onbekende Franse brokjes die hij niet eten wil.
Is jullie voer eigenlijk wel geschikt om mee op reis te nemen? Vers vlees is zonder koeling zo bedorven. Hebben jullie een vriezertje of koelkast bij je?
En hoeveel brokken of natvoer neem je mee?
8. Locatie
De locatie heb je meestal van tevoren al uitgezocht of geboekt. Gaan jullie met de tent of caravan naar een camping? Of zitten jullie in een huisje of hotel?
Bedenk wel, dat een hond bij veel plaatsen niet welkom is. Is dit wel zo, dan dien je dit van tevoren aan te geven.
Hiernaast kun je een hond op vakantie niet zomaar alleen laten. In de tent of caravan is het niet veilig, maar ook in een hotelkamer is het vaak niet toegestaan om je huisdier onbeheerd achter te laten.
Kan je hond altijd overal mee naar toe? En wil je dat wel? Nog belangrijker: wil je hond dat wel?
Lees ook: Naar een hotel met je hond
8. Benodigdheden
Een vakantie met de hond betekent ook meer bagage. Wat moet je zoal meenemen?
Denk hierbij aan algemene spullen zoals:
- Halsband
- Penning met naam en jouw telefoonnummer
- Tuigje
- Lijn
- Bench
- Water- en drinkbak
- Voer en schoon water
- Dekens
- Koelmat
- EHBO-doos
- Speeltjes
Maar misschien heeft jouw hond wel wat speciale dingen nodig in zijn reiskoffer, zoals medicatie. Bedenk daarom goed wat je dagelijks nodig hebt, bij het inpakken.