Hondenverzekering: je hond wel of niet verzekeren?

Laatste update: 2 juli 2019
hondenverzekering

Wist je, dat je de hond ook kunt laten verzekeren?

Hondenverzekering wordt steeds populairder en kan heel waardevol zijn.

Maar je hond laten verzekeren kan op veel verschillende manieren.

Welke verzekering past nu bij jouw hond?

Is het eigenlijk wel slim om jouw hond te laten verzekeren?  En voor welke dingen verzeker je hem dan?

Hoe vind je eigenlijk een goede hondenverzekering, die bij jullie past?

In dit artikel krijg je antwoord op deze vragen, we vertellen je alles over de hondenverzekering!

De hondenverzekering

Elke hondeneigenaar vraagt zich wel eens af: wat als ik de dierenartsrekening niet kan betalen?

Sommige honden kosten in onderhoud niet erg veel. Maar dat is doorgaans, wanneer ze gezond blijven en er geen gekke dingen gebeuren. Helaas hebben we dit als eigenaar niet altijd in de hand.

Maar niet ieder baasje heeft een goed gevulde spaarpot om plotselinge, hoge kosten op te vangen. Om deze reden is de hondenverzekering in het leven geroepen.

Steeds meer verzekeraars bieden een pakket aan voor je huisdier. Hierbij betaal je een vast bedrag per maand, dat veelal gebaseerd is op het geslacht, ras en de leeftijd van je hond.

Kom je vervolgens voor (specifieke) medische kosten te staan, dan zal je verzekeraar deze (gedeeltelijk) vergoeden. Op de manier hoef je niet plotseling voor het hele bedrag op te draaien. Net als bij mensenverzekeringen, geldt bij de meesten wel een eigen risico -bedrag of -percentage.

Toen de huisdierverzekering net kwam kijken, kon je vaak maar voor één pakket kiezen. Deze bestond vaak uit de dekking van consult kosten, medische onderzoeken, bepaalde geneesmiddelen, algemene gebitsverzorging en kosten voor het laten inslapen van je hond.

Tegenwoordig kun je een pakket kiezen dat bij je situatie past. Wil je een aanvullende dekking voor het gebit? Of misschien voor gewrichtsaandoeningen? Of heb je een hond met brachycefalie (kortsnuitigheid)? Vaak kun je dit toevoegen aan je basispakket of kiezen voor een specifiek pakket.

Maar kost zo’n verzekering dan niet heel veel geld per maand? En moeten alle honden verzekerd zijn?

Je hond wel of niet verzekeren?

hond wel of niet verzekeren

Het verzekeren van je hond is een persoonlijke keuze. Maar hoe maak je deze keuze, en waar baseer je deze op?

Bij het aannemen van een nieuwe klant, houdt de verzekeraar rekening met een aantal factoren. Deze factoren kunnen een gezondheidsrisico opleveren, wat geld gaat kosten.

Door de status van de factoren in kaart te brengen, kunnen ze een profiel maken van je hond. Hiermee kunnen ze voorspellen welke kosten in de toekomst eventueel gemaakt worden.

Als eigenaar kun je deze factoren ook overdenken. Hoe groot is het risico, dat je hoge kosten voor je dier moet gaan betalen? En hoeveel betaal je nu al om zijn gezondheid op peil te houden?

De volgende factoren zijn hiervoor belangrijk.

Leeftijd

Wanneer we kijken naar leeftijd, gaan we er vanuit dat een ouder dier vaker medische zorg nodig heeft dan een jonger individu.

Zo denkt ook je verzekeraar. Ouderdom brengt allerlei kwaaltjes met zich mee, van gewricht- en gebitsslijtage tot verminderde orgaanwerking en ouderdomssuiker. Ben je financieel opgewassen tegen de oude dag van je viervoeter?

Ras

Specifieke rassen brengen specifieke aanleg voor gezondheidsproblemen met zich mee. De Duitse dog krijgt sneller last van zijn gewrichten dan een chihuahua. En de Shar-Pei heeft vaker huidklachten te verduren dan een Engelse Pointer.

Bij rashonden komen ook geregeld erfelijke aandoeningen voor, zoals oogziekten.

Kijk ook eens naar de ouder- en grootouderdieren van je hond, en zijn broertjes en zusjes. Hoe gezond zijn zij? Welke gezondheidsproblemen hadden ze als pup, en welke verschenen op latere leeftijd? Genetica kan een waardevol inzicht geven voor de toekomst!

Geslacht

Bij mannelijke dieren komen soms andere gezondheidsrisico’s voorbij dan bij vrouwelijke. Stel hierbij jezelf ook de vraag: is mijn hond gecastreerd? Castreerde reuen of teven hebben verminderde kans op kanker, ontstekingen van de plasbuis of melkklieren en incontinentie.

Een gecastreerde teef? Jazeker: een hardnekkige fabel is dat we een teef tegenwoordig nog steriliseren. Steriliseren is het afbinden van de eileiders (of zaadleiders bij mannetjes), deze blijven echter gewoon in het lichaam aanwezig.

Bij castreren wordt een (deel van) het geslachtsorgaan verwijderd uit het lichaam. Aangezien de afgebonden geslachtsdelen nog steeds een gezondheidsrisico kunnen vormen, wordt er vaak voor gekozen deze helemaal te verwijderen. En dan wordt je teef dus gecastreerd.

Huidige gezondheid

Nadat we deze punten afgewerkt hebben, mag je de verzekering-bril afzetten. Kijk nu nog eens goed naar je hond. Hoe ziet hij er eigenlijk uit? En hoe zit zijn karakter in elkaar? Je hond kan te dik zijn, te dun, met een goede of slechte conditie.

Misschien heeft hij een bepaalde kwaal die steeds terugkeert, of is het een “altijd wat” – type. Of heb jij zo’n lompe vrolijkerd in huis die geregeld van de trap valt, in scherpe dingen trapt en blijft haken aan scherpe takken?

Het algehele risico, zoals we dit noemen, hangt sterk af van hoe jouw hond door ál deze stukjes informatie gevormd wordt.

Nou, moeten we maar meteen met de volle mep verzekeren dan? Welnee.

De hondenverzekering: voordelen en nadelen

hondenverzekering voordelen nadelen

Je hebt nu een beeld gevormd van de gezondheidsrisico’s, en dus medische kosten, rond je hond. Hierdoor rijst de vraag: dus, verzekeren?

Het is belangrijk om te weten dat een verzekering niet standaard alle hoge kosten doet verdwijnen. Eigenlijk is de vraag om wel of niet te verzekeren, heel strategisch. Wat biedt een verzekeraar je aan? En wat moet je zelf gaan betalen?

Om de keuze makkelijker te maken, zetten we hier de voor- en nadelen van een hondenverzekering op een rij.

Voordelen hondenverzekering

1. Hoge kosten worden verspreid of verdeeld.

Door premie te betalen, betaal je eigenlijk al voor medische kosten in de toekomst. Hierdoor hoef je (een deel van) de kosten op het moment suprême  niet in één keer op te hoesten.

2. Voor betere behandeling kiezen.

De financiële ruimte die je creëert door te verzekeren, werkt niet alleen door in je portemonnee. Hierdoor is de stap naar een betere, vaak duurdere behandeling veel makkelijker te overwegen.

Vergeet hierbij echter nooit het welzijn van je dier. Natuurlijk wil je hem zo lang mogelijk bij je houden, dat begrijpt iedereen. Maar houd altijd in de gaten of het resultaat van de behandeling de beste kwaliteit van leven biedt.

3. Ook lage, terugkerende kosten worden vergoed.

Denk hierbij aan consult kosten, maar soms ook vaccinaties en herhaalmedicatie. Let hierbij goed op welk pakket je kiest, je bepaalt namelijk zelf waarvoor je de hond wil verzekeren.

Nadelen hondenverzekering

1. Premies kunnen hoog oplopen.

Is je hond al wat ouder, of van een specifiek ras? Dan kan de verzekeraar een behoorlijk hoog maandbedrag vragen, omdat ze het gezondheidsrisico hoger achten. Sommige verzekeraars nemen oudere honden zelfs niet aan.

2. Dekking is vaak niet volledig.

Naast je premie, zul je bij hoge kosten ook een deel zelf moeten betalen. Lees daarom vóór het afsluiten van een verzekering heel goed de voorwaarden door.

De verzekeraars werken vaak met een maximaal vergoedingsbedrag per jaar (in totaal) en vaak heb je ook een eigen risico bijdrage. Let op: dit kan voorkomen in een vast percentage van de gemaakte kosten of een vast bedrag.

3. Lang niet alles wordt vergoed.

Ja, je kunt je pakket meestal naar wens aanvullen. Maar erfelijke aandoeningen worden vaak gezien als een probleem, dat al vóór het afsluiten van de verzekering in je hond zat. Dit krijg je dus niet vergoed.

Lees je dus goed in en kijk waar de mazen in de afspraak zitten. Wat hoe bepaalt men, dat iets al eerder aanwezig was?

Hiernaast zijn er ongelooflijk veel verzekeraars die een dierpakket aanbieden. Hoe vind je de weg in het oerwoud van mooie beloften? Het allerbelangrijkste hierbij, is: lezen.

Bedenk van tevoren welk pakket jij bij je hond vindt passen. Schrijf de verschillende onderdelen op en zoek uit hoeveel geld per maand je hier aan wilt besteden.

Hiernaast maak je ook de keuze voor een dier-gerelateerde aanbieder, of een verzekeraar die algemener te werk gaat. Zo hebben sommige verzekeraars pakketten voor mens, bedrijf én dier. Anderen specialiseren zich helemaal op dieren. Waar voel jij je goed bij?

Alternatieven voor een hondenverzekering

We hopen dat we jullie zoveel mogelijk inzicht hebben gegeven in het kiezen van een hondenverzekering. Je vraagt je misschien af: loop ik financieel meer risico, wanneer ik mijn hond niet verzeker?

Hier hoef je niet per se bang voor te zijn. Je kunt natuurlijk zelf maandelijks een bedrag opzij zetten, waarmee je voor medische kosten spaart. We raden je wel aan, om zoveel mogelijk van dit spaarpotje af te blijven.

Een operatie kost al gauw een paar honderd euro. Waarschijnlijk kon je dat consult of die medicatie à 30 euro per maand wel missen. Maar haal je dit standaard uit het spaarpotje? Dan heb je bij een grote uitgave misschien te weinig!

Hiernaast kan je spaarpotje nog (lang) niet vol genoeg zitten voor een grote operatie of dure behandeling. Maar vaak moet een hond zo snel mogelijk geholpen worden. Ga in overleg met je omgeving, misschien kunnen familie of vrienden je helpen?

Praat ook met de dierenarts: soms willen zij je financieel tegemoet komen of kun je in termijnen betalen. Niet geschoten is altijd mis!

Word nóóit boos op je dierenarts, wanneer dit niet mogelijk is. Zij hebben alleen het beste met je dier voor, maar als hun bedrijf in het nauw komt kunnen ze jullie ook niet meer helpen.

Hiernaast kun je ook een lening afsluiten, let hierbij wel goed op de voorwaarden. Reken er altijd op, dat je hiervoor meer geld betaalt dan je geleend hebt!

Succes met het kiezen voor (of tegen) een verzekering!