Oude hond: 5 tips voor senior honden

Laatste update: 20 mei 2022
oude hond

Veel hondeneigenaren komen op het punt dat ze een senior in huis krijgen. Een oude hond heeft vaak aangepaste zorg nodig.

Hoe maak je het de oude hond zo comfortabel mogelijk? En hoe voorkom je problemen in de senior-jaren? In dit artikel geven we je 5 belangrijke tips voor de oude hond.

Oude honden

Grijze haren, gekraak in de morgen en stijfheid bij koud weer. Veel honden bereiken het punt waarop ze een dagje ouder worden.

Gelukkig heeft de huidige geneeskunde niet alleen voor menselijke ouderen verbetering gebracht. Ook voor de oudere hond kan er meer gedaan worden om klachten te stabiliseren of voorkomen.

Daarom is het wijs om de oudere hond elk half jaar te laten controleren door een dierenarts. Klachten kunnen sluimeren, maar wel kostbare energie stelen. Hiernaast kunnen onderliggende oorzaken ernstiger zijn dan ze lijken en de kwaliteit van leven bedreigen.

Gelukkig kunnen we de hond op jonge leeftijd al beschermen tegen ouderdomskwalen. Zo kan je hond als senior toch een actief, leuk en prikkelend leven leiden.

Maar wat is nu precies belangrijk, voor de dagen van de oude hond?

Tip 1: Begrijp de verandering van de oude hond

Een nieuwe levensfase gaat gepaard met verandering. De ene verandering heeft veel aandacht nodig, de ander wat minder. Hoe eerder je als eigenaar voorbereid bent op deze veranderingen, hoe eerder je de senior-klachten kunt aanpakken.

Ten eerste, is anticiperen op verandering belangrijk. Houd je bij jongere leeftijd al rekening met specifieke senior-klachten, dan kun je deze aanzienlijk voorkomen of verminderen. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Denk hierbij aan het sparen van de gewrichten, een goede conditie onderhouden en voor hoog kwalitatieve voeding kiezen.

Ten tweede, is het herkennen van verandering belangrijk. Elke hond gedraagt zich op zijn eigen, typische manier. Wanneer de hond ouder wordt, zal ook zijn gedrag gaan veranderen.

Niet alleen krijgt de hond misschien minder energie, misschien krijgt hij ook specifieke pijnklachten. Wanneer je opmerkt dat de hond zich slecht voelt, in plaats van alleen wat vermoeid, kan de klacht eerder aangepakt worden.

Tip 2: Help je hond te bewegen

Conditie is een belangrijk onderdeel van een gezonde hond. Ondervoeding of overgewicht tijdens de jonge jaren kunnen blijvend effect hebben op het lichaam. Denk hierbij aan een slecht ontwikkeld skelet en bespiering of gewrichtsslijtage en aderverstopping.

Goed kunnen bewegen is onmisbaar voor het opbouwen van conditie. Hierbij kunnen we de hond vanaf jongs af aan ondersteunen. Een voorbeeld is het bijvoeren van het supplement glucosamine, wat de gewrichten smeert en ondersteunt.

Voor een goede lichaamsconditie moet een hond dagelijks zijn benen kunnen strekken. Van Chihuahua tot Engelse pointer, elke hond moet zijn bespiering kunnen onderhouden.

Houd hierbij wel rekening met belasting van de gewrichten. Wilde spelletjes, scherpe bochten, harde ondergrond, snelle stops en bijvoorbeeld traplopen verhogen de kans op gewrichtsslijtage.

Tip 3: Geef je hond comfort

Ouder worden kost onze hond veel energie. Hij krijgt het eerder koud, komt minder snel op gang en is eerder moe dan het jonge, energieke grut. Dit betekent, dat comfort voor de oude hond steeds belangrijker wordt.

De normale lichaamsprocessen verlopen ook steeds minder efficiënt. Denk hierbij aan vertering, opname van belangrijke nutriënten of het filteren van giftige stoffen. Ze kosten steeds meer energie, want ook de organen worden een dagje ouder.

Ongemakken zoals kou en pijn, nemen dus energie weg die de hond voor essentiële lichaamsfuncties nodig heeft. Wij als eigenaar kunnen de hond helpen zoveel mogelijk energie te behouden. Belangrijke punten hierbij zijn:

  • Voldoende tijd voor rust
  • De hond een rustige slaapplek geven (uit het looppad)
  • Voldoende warmte, ook tijdens het wandelen
  • Voldoende koeling bij warm weer (afkoelen kost energie)
  • Een zachte rustplek om gewrichten en spieren te ontzien

Tip 4: Verdiep je in senioren voeding

Goede, passende voeding is voor elke hond belangrijk. Maar senioren verdienen, naast puppy’s en zogende teefjes, extra aandacht.

Sommige senioren hebben aangepaste voeding nodig om te voorkomen dat ze te licht worden. Vaak werkt het maag-darmstelsel minder goed, waardoor de hond essentiële voedingsstoffen mist.

Andere senioren hebben misschien hulp nodig om overgewicht te voorkomen, wanneer ze minder actief worden. Bespreek de opties met je dierenarts of een voedingsdeskundige.

Onthoud hierbij altijd: geen hond is hetzelfde en geen hond wordt identiek oud. Verdiep je in wat jouw hond nodig heeft, probeer verschillende diëten uit. Geef hierbij het dieet voldoende tijd voor gewenning en werking, voordat je conclusies trekt.

Tip 5: Geef je hond geestelijke ondersteuning

Niet alleen het lichaam van je hond wordt ouder, ook zijn geest. Het leven gaat door, op een tempo wat je hond misschien niet meer bij kan houden. Het is belangrijk om als eigenaar hierbij steun te bieden.

Net als bij mensen, gaan sommige honden dementeren. De hersenen lopen schade op, waardoor het gedrag van de hond verandert. Denk hierbij aan slaapstoornissen, desoriëntatie, zindelijkheid verliezen en sociale interactie vermijden.

Sommige geestelijke achteruitgang is te remmen of verbeteren met medicatie. Als eigenaar is het echter belangrijk voldoende tijd met je hond door te brengen en te begeleiden waar nodig. De verwarring kan namelijk erg stressvol worden voor de hond, waardoor de klachten verergeren.

Het allerbelangrijkste hiermee, is geduld. Wellicht kan je hond minder lang alleen thuis zijn, doet hij opeens weer plasjes in huis of lijkt hij steeds “iets kwijt” te zijn. Geef je hond daarom regelmaat, kleine taakjes, voldoende rust en aandacht.