Mijn hond loopt mank
Laatste update: 20 mei 2022Je hond loopt mank en je maakt je zorgen. Want mank lopen doet hij niet voor niets. Wat is er aan de hand?
Loopt je hond al tijden niet goed? Of is de kreupelheid acuut?
Voor de juiste behandeling, moet je eerst achter de oorzaak komen. Maar waardoor kan je hond kreupel worden?
In dit artikel vertellen we jullie alles over mank lopen bij de hond.
Mank lopen bij honden
Je hond loopt mank en het ziet er niet comfortabel uit. Mankheid is een klacht die plotseling kan komen opzetten en even snel weer kan verdwijnen. Bijvoorbeeld wanneer je hond zich verstapt of iemand op zijn teen gestaan heeft.
Maar mankheid kan ook chronisch worden. Hoe zit dit?
Ook al leven ze al jaren bij ons in huis, onze honden zijn echte overlevers. Daarom zal je aan een hond nooit snel zien of hij pijn heeft of ziek is. Het moet eerst heel erg worden, voordat je aan de buitenkant iets gaat zien.
Natuurlijk geeft de ene hond problemen sneller aan dan de ander. Hiernaast kan de oorzaak van kreupelheid niet ernstig zijn, maar wél even heel pijn doen. Op deze momenten kun je kortdurende kreupelheid gaan zien.
Bij kreupelheid ‘valt’ de hond op zijn gezonde poot, terwijl de zere kant ontzien wordt.
Maar blijft je hond langer dan een dag mank lopen? En loopt hij met een klein wiebeltje, of is hij bijna te kreupel om zijn poot neer te zetten? Dit zijn details die je als eigenaar in de gaten moet houden.
Bij lang aanhoudende (24 uur<) of ernstige kreupelheid is het wijs om een dierenarts te raadplegen. Maar waardoor worden onze honden eigenlijk mank?
Waarom is mijn hond kreupel?
Wanneer je hond mank gaat lopen, is het wijs de oorzaak hiervan te achterhalen. Dit is niet altijd vanaf de buitenkant te zien, maar als eigenaar doe je een eerste check via de volgende 5 punten.
1. Heeft je hond iets pijnlijks in zijn voetzool of tussen de tenen?
2. Is je hond net gevallen of heeft hij wild gestoeid/gespeeld?
3. Hebben jullie vandaag meer of afwijkende activiteiten gedaan dan normaal?
4. Heeft je hond overgewicht?
5. Is je hond een senior?
Het komt namelijk nogal eens voor dat onze viervoeters een tikje te jolig zijn voor hun eigen lijf. Een scherpe draai, een val of een scherp stuk steen kunnen roet in het eten gooien. Ook kan een plotselinge toename in beweging of een nieuwe activiteit voor overbelasting en pijn zorgen.
Hiernaast is een te hoog gewicht belastend voor het lichaam, wat zich kan uiten in gewrichtspijn en kreupelheid. Ook ouderdomsklachten kunnen zich op deze manier manifesteren.
Word je volgens de bovenste punten niet wijzer, houden de klachten langer dan 24 uur aan of kan je hond niet meer lopen? Vraag dan het advies van een dierenarts.
Hond loopt mank met voorpoot of achterpoot
Vaak zien we dat oppervlakkige klachten zich uiten in de voorpoten óf achterpoten. Echter, het kan ook gezien worden in een combinatie hiervan. Een kreupele gang geeft namelijk niet altijd een probleem in de poot weer.
Het hele hondenlijf staat met elkaar in verbinding, van de botten via de pezen, spieren en ligamenten tot de gewrichten. Een probleem in de wervelkolom of gewrichten kan tot een compensatiehouding leiden, waardoor je hond de zere kant ontziet en de gezonde overbelast.
Ogenschijnlijk is er iets mis in zijn poot, maar de oorzaak kan dieper liggen! Daarom kan de dierenarts naast uiterlijke controles eventueel foto’s maken van de nek, rug, poten, schouders of heupen.
Welke diepliggende oorzaken komen zoal voor bij kreupelheid in de voor- of achterpoten?
Kreupele voorpoten
- Artrose (bijvoorbeeld in de tenen)
- Elleboogdysplasie
- Groeipijn (Enostosis)
- Nekproblematiek, zoals een hernia of wervelinstabiliteit
- Problematiek in het schoudergewricht (verrekking, ontwrichting of OCD)
- Spier- of peesproblemen
Kreupele achterpoten
- Artrose
- Gescheurde kruisband (vaak gepaard met plaatselijke zwelling)
- Heupdysplasie
- Losse knieschijven (Patella luxatie)
- Rug- en nekproblemen
- Spier- of peesproblemen
Hiernaast kunnen er ook breuken in het bot ontstaan zijn.
Hond loopt mank na rennen
Loopt je hond ineens kreupel na een flinke sprint? Mogelijk heeft hij in zijn enthousiasme wat verrekt, verstuikt of is hij in iets scherps gaan staan.
Kijk zijn pootjes na op wondjes of scherpe, knellende objecten zoals stukken hout of stenen. Houd hiernaast zijn poten in de gaten, wordt deze warm of gezwollen dan is mogelijk de spier beschadigd. Koel dit met koud water en vraag de dierenarts om advies.
Hond is kreupel na opstaan
Sommige honden hebben moeite met overeind komen, of blijven na het rusten nog een tijdje stijf. Het kan een vertrouwd beeld geworden zijn, maar een gezonde hond kent geen stijfheid en amper spierpijn.
Er bestaat dus een kans dat uw hond last heeft van zijn gewrichten, door bijvoorbeeld een ontsteking of slijtage. Moet jouw hond altijd even “op gang komen” na het rusten? En is hij tijdens het wandelen snel moe?
Laat hem dan controleren door een dierenarts, ook wanneer hij op leeftijd is. Ouderdomsklachten kunnen vaak dragelijk gemaakt worden, ter verhoging van het comfort van je viervoeter.
Kreupelheid bij je hond behandelen
De dierenarts zal in samenspraak met de eigenaar bepalen wat het beste behandelplan is voor de oorzaak van de kreupelheid. Dit kan aangepaste beweging, maar ook medicatie of zelfs een operatie betekenen.
Naast het specifieke behandelplan, kan ook spieronderhoud helpen tegen kreupelheid. Je kunt hiervoor terecht bij een osteopaat of dierenfysiotherapeut.
Zij helpen blokkades in de spieren uit de weg, helpen je hond weer een correcte houding aan te nemen en geven advies hoe het bewegingsapparaat ondersteund kan worden.
Dit kan betekenen dat je specifieke oefeningen met je hond kan doen om zijn spieren en pezen gezond te houden. Ook aangepaste beweging, zoals vaker korte wandelingen of sporten zoals zwemmen kan geadviseerd worden.
Voorkomen van mankheid
Voorkomen is beter dan genezen! Gelukkige Honden geeft je 5 adviezen om kreupelheid bij je hond te voorkomen.
1. Controleer vóór de aanschaf van een pup of de ouderdieren getest en gevrijwaard zijn van elleboog- en heupdysplasie
2. Houd je hond goed op conditie, door hem een passend dieet en bewegingspatroon te bieden
3. Vermijd extra belasting van de gewrichten door (vaak) wild spelen, traplopen, mulle ondergrond en belastende sporten
4. Geef je hond voldoende rust na een plotselinge toename in lichaamsbeweging, zoals een lange, zondagse duinwandeling of fietstocht
5. Introduceer nieuwe sporten, activiteiten of bewegingen eerst in korte sessies, zodat de spieren kunnen wennen