Artritis bij honden

Laatste update: 20 mei 2022

Artritis bij honden is een aanhoudende ontsteking in het gewricht. Deze pijnlijke aandoening kan het welzijn van je hond behoorlijk aantasten. Het is lastig te behandelen, waardoor het aanhouden van de juiste levensstijl belangrijke opties biedt.

Hoe ontstaat artritis? Hoe zie je dat je hond deze aandoening heeft? En wat zijn de behandelopties? Lees hier alles over het herkennen en behandelen van gewrichtsontsteking.

Wat is artritis bij honden?

Artritis bij honden is een aandoening waarbij er aanhoudende ontsteking van één of meerdere gewrichten optreedt. De oorzaak van de ontsteking(en) kan vanuit verschillende hoeken komen.

Zo zijn veel van de moderne hondenrassen gevoelig voor vervorming aan de heup- en ellebooggewrichten. Deze afbraak van het weefsel kan irritatie geven, met ontsteking als gevolg.

Ook kan een auto-immuunziekte roet in het eten gooien. Voorbeelden hiervan zijn SLE, oftel systematische lupus erythematosus en immuungemedieerde polyarthritis. Hierbij gaat het afweersysteem het lichaamseigen weefsel te lijf, waardoor er een heftige ontstekingsreactie ontstaat.

Maar een hond kan ook artritis oplopen na trauma. Beschadiging door bijvoorbeeld een val of ongeluk kan een ontsteking veroorzaken die niet vermindert, omdat het lichaam de schade niet opgelost krijgt. Hierdoor zal de ontsteking steeds erger worden of juist lange tijd blijven sluimeren.

Ook door andere infecties in het lichaam of slijtage bij ouderdom kan een aanhoudende ontsteking ontstaan. Nog een oorzaak is in deze maatschappij alom bekend: overbelasting.

Overbelasting ontstaat vaak door de aanwezigheid van overgewicht. Het dier is te zwaar, waardoor er teveel gewicht op het bewegingsgestel rust. Hierdoor slijten de gewrichten, wat tot ontstekingen kan leiden.

Overbelasting kan ook ontstaan door teveel of verkeerde activiteit. Denk hierbij aan wild spelen, veel sporten en bijvoorbeeld een verkeerde ondergrond bij beweging. Dit kunnen gladde vloeren zijn, maar ook bijvoorbeeld veel draven op verharde fietspaden.

Hoe groter de schok voor het lichaam, hoe groter de kans op aantasting van het gewricht.

Wat is het verschil tussen artrose en artritis?

Artrose en artritis worden vaak door elkaar gehaald. Deze aandoeningen hebben inderdaad wat met elkaar te maken, maar zijn echter verschillend van aard.

Bij artrose treedt er problematiek op in het gewricht die zich uit in slijtage en vervorming van het kraakbeen. Dit wordt ook wel osteoartritis genoemd. Hierbij ontstaat pijn, een verminderd vermogen tot beweging en irritatie.

Artritis staat voor een ontstekingsreactie in het gewricht. Het kan dus een gevolg zijn van artrose, maar ook van overbelasting, andere ontstekingen of trauma. Hiernaast kan bijvoorbeeld een auto immuunziekte zorgen voor een aanhoudende ontstekingsreactie.

Aanhoudende artritis kan ook problemen opleveren in de samenstelling en vorming van het gewricht, waardoor juist weer artrose ontstaat.

De aandoeningen zijn dus verschillend, maar kunnen elkaars oorzaak of gevolg zijn.

Artritis symptomen

Hoe kom je erachter dat je hond deze nare aandoening heeft? Sluimerende ontstekingen zijn altijd lastig waar te nemen, omdat onze dieren hun klachten meestal goed weten te verbergen. Hun overlevingsdrang vertelt hen namelijk, dat ze niet zwak mogen ogen.

Dan ben je namelijk de pineut!

Maar een hond met een flinke gewrichtsontsteking zal zeker opvallen. Denk hierbij aan de volgende signalen vanuit je dier:

  • Apathie (emotieloosheid)
  • Kreupelheid of moeite met lopen
  • Lethargie (slaapzucht)
  • Moeite met opstaan
  • Niet willen spelen
  • Snel naar huis willen na het doen van de behoeften
  • Verhoogde lichaamstemperatuur
  • Verminderde interesse in wandelen

Verder zul je enkele punten kunnen aanmerken op het aangedane gewricht, zoals:

  • Pijn bij aanraking
  • Rode huid
  • Warme huid
  • Zwelling

Artritis bij honden behandelen

Het behandelen van artritis hangt sterk samen met de oorzaak van de ontsteking. Vaak worden ontstekingsremmers en pijnstillers gegeven om de klachten draaglijk te maken, waarna de arts zich zal richten op de oorzaak.

Bij een auto-immuunziekte wordt vaak medicatie voorgeschreven die het immuunsysteem onderdrukt. Dit brengt echter risico met zich mee, waardoor de hond voor een lange periode of zelfs de rest van zijn leven in behandeling blijft.

Mogelijk heeft de hond in geval van trauma ingrijpen van de dierenarts nodig om het lichaam te herstellen. Hierbij moet bijvoorbeeld een breuk of kneuzing behandeld worden, voordat de ontsteking zal verminderen.

Slijtage aan het gewricht kan echter niet meer ongedaan worden gemaakt. Er is een optie tot chirurgisch ingrijpen, bij ernstige vormen van artrose. Dit is een zware ingreep en belooft geen volledig herstel in de toekomst.

Rust roest, vooral bij een hond met gewrichtsproblemen. Terwijl je juist zou denken, dat volledige rust verbetering brengt! Nu ligt de waarheid echter in het midden.

Bij artritis is het belangrijk dat de hond voldoende rust en genoeg lichte lichaamsbeweging krijgt. Vaak een blokje om is beter dan lange wandelingen of korte sessies met veel inspanning. Kort, licht en vaak dus, met voldoende ondersteuning vanuit medicatie.

Denk hierbij aan wandelen, maar vooral zwemmen is geweldig. Hierbij rust er geen gewicht op de gerichten waardoor de hond gemakkelijker beweegt. En de klachten niet verergeren!

Zorg hiernaast voor een goede lichaamsconditie en een stevige, maar zachte plek om te liggen.

Koud weer vraagt extra aandacht. Zorg ervoor dat je hond buiten in beweging blijft en verder goed warm en droog is.

Hiernaast kun je supplementen overwegen om de gewrichten te smeren. Een bekende hiervoor is glucosamine. Vaak wordt dit gecombineerd met chondroïtine en MSM (methylsulfonylmethaan).

Voorkomen van artritis

Bij artritis is voorkomen dus beter dan genezen. Dit is lastig, maar er zijn verschillende aandachtspunten die de kans op de ontwikkeling hiervan verminderen.

  • Houd je hond te allen tijde in goede lichaamsconditie. Dit betekent niet teveel kilo’s, maar ook niet te weinig
  • Zoek bij trauma altijd advies en controle bij een dierenarts
  • Zorg bij ontstekingen in het lichaam altijd voor medische hulp om secundaire infectie te voorkomen
  • Fok niet met ouderdieren die bot- of gewrichtsproblemen hebben
  • Fok niet met ouderdieren met auto-immuunziekten

Doe in het eerste levensjaar rustig aan om de gewrichten te sparen, met name bij:

  • Gladde vloeren
  • Intensieve sporten
  • Mulle of diepe ondergrond
  • Te harde ondergrond
  • Traplopen
  • Wild spelen