Glucosamine voor honden
Laatste update: 20 mei 2022Glucosamine voor honden is een supplement dat bij kan dragen aan een gezond bewegingsgestel.
Vandaag de dag krijgen veel van onze honden gewrichtsklachten. Door smering van de gewrichten kunnen deze klachten voorkomen worden of sterk verminderen.
Maar wat is glucosamine eigenlijk? Welk product moet je kiezen? En is dit niet hartstikke duur? In dit artikel vertellen we jullie meer over dit bijzondere supplement.
Wat is glucosamine?
Glucosamine voor honden kan een belangrijk supplement zijn bij het voorkomen of verminderen van bewegingsklachten. Denk hierbij aan klachten door artrose, maar ook bij ouderdom of overgewicht. Hierbij vult men de natuurlijke stof in het lichaam aan, zodat slijtage en pijn minder kans krijgen.
Maar wat is dit bijzondere goedje eigenlijk?
Glucosamine is wat we noemen een aminosuiker, dat gevormd wordt door de glucose uit voeding en de aminozuren in het lichaam. Het komt in alle weefsels voor, omdat het een natuurlijke stof is. Deze wordt dus door het dierlijk lichaam zelf geproduceerd.
We kennen deze bouwsteen van het lichaam echter het beste, door zijn aanwezigheid in en rond het kraakbeen, de pezen en de ligamenten.
Deze natuurlijke bouwstenen smeren de gewrichten en zorgen ervoor dat het kraakbeen glad blijft, schokken kan absorberen en voldoende vocht vasthoudt. Hiernaast helpt het bij de aanmaak van eiwit, wat een belangrijke rol speelt in veel onmisbare processen in het lichaam.
Maar hoe werkt glucosamine dan voor de gewrichten?
Een gewricht bestaat uit twee bot uiteinden die aan elkaar verbonden zijn via een gewrichtsverbinding. Het kraakbeen zorgt voor een soepele beweging en voortkomt slijtage. De bot uiteinden glijden namelijk met elke beweging langs elkaar heen.
Bevat het kraakbeen genoeg glucosamine, dan kan de aanmaak en het functioneren van dit weefsel mooi in balans gehouden worden. Er slijt niet teveel af en het oppervlak blijft goed vlak om te glijden.
Maar soms is de natuurlijk aanwezige glucosamine niet genoeg.
Dit kan door het verouderingsproces in het lichaam ontstaan, maar ook door trauma, zware lichamelijke inspanning of overgewicht. In dit geval is het belangrijk om de glucosamine in het lichaam aan te vullen om slijtage te voorkomen.
Maar welk product is hiervoor geschikt?
Welke glucosamine moet ik kiezen?
Wanneer je een supplement wilt uitkiezen, zul je zien dat er een scala aan pillen, poeders en drankjes te verkrijgen is. Zie je door de bomen het bos niet meer? Bedenk dan het volgende.
Het belangrijkste aan een supplement, is dat er veel van de originele werkzame stof in zit. Kijk hiervoor in de ingrediëntenlijst op de verpakking. Bij een glucosamine supplement, moet dus het grootste deel van de substantie uit glucosamine bestaan.
Glucosamine wordt vaak gecombineerd met een stof genaamd chondroïtine. Dit is positief, want ook deze stof heeft een goede uitwerking op het bewegingsapparaat. Het speelt namelijk een belangrijke rol in de weefsels van bijvoorbeeld botten, bloedvaten en kraakbeen.
Hiernaast komt ook vaak de combinatie met MSM voor, dat staat voor methylsulfonylmethaan. Deze natuurlijke pijnstiller kent weinig bijwerkingen en wordt veelvuldig ingezet bij zeer uiteenlopende aandoeningen. Ook pijn- en slijtageklachten van het bewegingsgestel komen in deze lijst voor.
Geen lijf is echter het zelfde, zo ook niet bij je hond. Wil je graag beginnen met een bepaald supplement, vraag dan altijd eerst je dierenarts om advies.
Vloeibare glucosamine, tabletten of poeder?
Hoe geef je de hond dit supplement eigenlijk? We vertelden al dat glucosamine voor honden verkrijgpaar is in tabletten, poeder en vloeibare vorm.
Is je hond een gemakkelijke eter, dan zijn tabletten van de juiste dosis misschien het gemakkelijkste. Eventueel kun je het tablet in iets lekkers stoppen, zoals een blokje kaas.
Kwijlt jouw hond de pil gelijk weer uit? Of trekt hij zijn neus op voor de kaas, zodra hij vermoedt dat er iets in zit?
Dan kun je poeder proberen. Dit meng je gemakkelijk door natvoer of vlees. Is je hond wat kieskeurig, meng dan het geheel goed door zodat er geen witte strepen achterblijven.
Ook kun je voor vloeibare glucosamine kiezen. Dit is zeer gemakkelijk te doseren en ook het mengen met voer is een fluitje van een cent. De meeste honden vinden dit ook erg lekker smaken.
Wil je hond zijn voer niet eten, omdat hij de smaak van de glucosamine niet vertrouwt? Begin dan met hele kleine beetjes in het voer te mengen en bouw dit op. Begin met bijvoorbeeld één druppel door het voer.
Hiernaast kun je ook een vloeibaar supplement kiezen dat zo goed als smaakloos is.
Welke dosering glucosamine voor mijn hond?
Glucosamine voor honden is een supplement dat bij veel dieren met bewegingsklachten aanslaat. Hierbij is het echter belangrijk, dat het dier de juiste dosering binnenkrijgt en de stof voldoende tijd krijgt om zijn werk te doen binnen het lichaam.
Verwacht namelijk niet dat dit supplement de klachten van je dier binnen een aantal dagen oplost. Eerst moet er namelijk een bepaalde concentratie van het spul in de bloedbaan worden opgebouwd. Dit duurt even.
Vervolgens moet de glucosamine naar de gewrichten vervoerd worden. De doorbloeding en stofwisseling is hier minder snel dan in andere delen van het lichaam.
Daarom zal je pas na 6 tot 12 weken echt wat van de extra glucosamine gaan merken. Geef het dus de tijd.
Voor de juiste dosis, kijk je normaliter naar het lichaamsgewicht van de hond. Op de verpakking van het product staat vervolgens hoeveel en hoe vaak het spul gegeven moet worden.
Doorgaans staan er echter zeer hoge hoeveelheden op de verpakking. Bespreek de dosis dan ook altijd eerst met een dierenarts, voordat je deze toedient.
Hoeveel kost glucosamine?
Glucosamine voor honden is in veel verschillende producten verkrijgbaar, van supplementen tot brokken tot snacks. Daarom lopen de prijzen voor dit product nogal uiteen.
Het is echter belangrijk dat je voor een goede werking een product speciaal voor dieren kiest. Het supplement kan gegeven worden via een product voor mensen, wat je bijvoorbeeld bij de drogist kan vinden. Het spijsverteringssysteem van de hond werkt echter anders, waardoor dit minder goed opgenomen zal worden door het lichaam.
Het kan dus op eerste oog lijken alsof je de kosten drukt, maar uiteindelijk heeft je dier er minder profijt van.
Hiernaast is het vaak niet nodig om duur dieetvoer te halen, wanneer je dier alleen ondersteuning nodig heeft voor zijn gewrichten. Het gewone voer, in de juiste porties en hoeveelheid (!), gecombineerd met het supplement is dan voldoende.