Artrose bij de hond: oorzaken en behandeling

Laatste update: 20 mei 2022

Artrose bij de hond is een pijnlijke, ongeneeslijke aandoening. Hierbij treedt er slijtage in het gewricht op, wat tot onherstelbare schade in het lichaam leidt.

Helaas zien we steeds meer honden met gewrichtsproblemen, wat vooral door fouten in de fokkerij komt.

Hoe komt je hond aan deze degeneratieve aandoening? Zijn de symptomen hiervan gemakkelijk om te zien? En hoe wordt artrose doorgaans behandeld? Lees hier alles over de meest bekende gewrichtsaandoening bij de moderne huishond.

Oorzaken artrose bij de hond

Artrose bij de hond is een aandoening waarbij  overmatige slijtage optreedt in de gewrichten. Dit is erg pijnlijk en kan op den duur onomkeerbare schade aanrichten. Mogelijk heeft wel 20% van de honden ouder dan 1 jaar deze aandoening, in verschillende mate.

Hoe komt deze slijtage tot stand?

Wanneer twee botten op elkaar aansluiten, zijn beide einden omgeven met een zacht laagje kraakbeen. Hieromheen, in het gewricht, zit vloeistof. Dit noemen we gewrichtsvloeistof of synovia.

Zo kunnen de twee botuiteinden in het gewricht gemakkelijk over elkaar heen glijden. Het kraakbeen wat hier zit kan wel tegen een stootje en vult zijn afgesleten stukjes gewoon weer aan.

Maar dit proces kan verstoord raken.

Wanneer (een deel van) het kraakbeen overbelast raakt, kan het beschermlaagje zo onder druk komen te staan dat het snel gaat afslijten. Er is geen tijd voor aanvulling en herstel van het kraakbeen, waardoor dit beschadigd raakt.

Dit kan veroorzaakt worden door een afwijking in het gewricht zelf (bijvoorbeeld heupdysplasie) of door een compensatie door trauma, zoals een verwonding. We zien dit het meest optreden in de heup, elleboog en knie.

Lees ook: Artritis bij honden

Symptomen van artrose

De slijtage die bij artrose optreedt kan erg veel pijn doen en tot ontstekings- en correctiereacties in het lichaam leiden. Hierdoor kan je hond steeds slechter gaan bewegen.

De symptomen van artrose hebben dus grotendeels te maken met het bewegingsapparaat. Zo zien we:

  • Kreupelheid
  • Minder energie
  • Minder enthousiasme tijdens wandeling of spel
  • Moeite met traplopen
  • Signalen van pijn bij aanraking van specifieke lichaamsdelen
  • Slecht kunnen opstaan
  • Stijfheid na rust
  • Verminderde soepelheid
  • Veel liggen

Toch zijn dit vrij algemene signalen. Hoe kan een dierenarts vaststellen wat er nu precies mis is met je hond?

Lees ook: Heeft mijn hond pijn?

Diagnose van artrose stellen

Om een diagnose te stellen van artrose bij de hond is orthopedisch onderzoek nodig. De dierenarts zal de beweging van de hond bekijken en de gewrichten bevoelen. Ook kan hij de soepelheid van de gewrichten en de reactie van de hond hierbij nagaan, door verschillende lichaamsdelen voorzichtig te bewegen.

Geeft de hond hierbij pijnsignalen of verlopen de bewegingen niet goed? Dan kiest de arts er vaak voor om aanvullend röntgenonderzoek te doen. Hierbij wordt foto’s gemaakt van de mogelijk aangedane lichaamsdelen.

Op deze manier kan de arts zien op welke plekken het kraakbeen eventueel aangetast is. Geregeld is er zelfs extra bot en bindweefsel aangemaakt door het lichaam, wat de beweging van de gewrichten bemoeilijkt.

Behandelen van artrose bij de hond

Om artrose te behandelen zijn drie dingen van belang.

Rust roest

Rust roest, luidt het oude gezegde ook wel. Dit geldt ook voor patiënten met artrose. Door de moeite met bewegen denk je ze een plezier te doen met zo weinig mogelijk beweging.

Maar dit kan de klachten juist verergeren! Door regelmatig, maar rustig te bewegen worden de gewrichten toch wat ‘gesmeerd’.

Ga dus met een hond met artrose geregeld, maar kort wandelen. Liever zeven keer op een dag een blokje om, dan 3 keer per dag een langer stuk. Zorg hierbij wel voor wat afwisseling.

Pijnstillers

Artrose is onomkeerbaar, wat betekent dat de slijtage en pijn aan zullen houden. Deze pijn is niet functioneel voor de hond en kan de kwaliteit van leven bedreigen.

Daarom is het belangrijk om de juiste hoeveelheid pijnstillers voor je hond uit te zoeken, zodat hij rustig, maar pijnvrij kan leven. Doe dit altijd onder begeleiding van een dierenarts.

Ook ontstekingsremmers kunnen de irritatie rond de slijtage tot een halt roepen. Hierdoor kan het gewricht tot rust komen, wat het woekerende proces kan stoppen of verminderen.

Hiernaast wordt vaak geadviseerd om supplementen te geven die de gewrichten kunnen versoepelen, zoals glucosamine of chondroïtine.

Lichaamsconditie

Een hond die te zwaar is, zal meer druk op zijn gewrichten hebben. Dit zal de klachten alleen maar verergeren. Daarom is het belangrijk om een te zware hond op een gezond lichaamsgewicht te krijgen.

Bespreek het plan om af te vallen altijd met een dierenarts: met een artrosepatiënt mag je geen kilometers gaan hardlopen!

Soms wordt aangeraden om in regelmatige behandeling te gaan bij een fysiotherapeut of osteopaat. Zij kunnen de gewrichten en het weefsel manipuleren en behandelen, zodat de klachten zullen verminderen. Vraag hierbij altijd om instructies voor oefeningen die je zelf thuis met of bij je hond kunt doen.

Artrose voorkomen

Wanneer artrose opkomt, zal het niet meer overgaan. Gelukkig kunnen we het proces remmen, waardoor de hond nog vele fijne jaren kan beleven.

Het voorkomen van deze aandoening is natuurlijk het beste scenario. Hierbij zijn twee punten van belang.

Fokkerij

De gevoeligheid voor artrose kan geërfd worden van de ouderdieren. Zo kan een aandoening als heupdysplasie via de genen doorgegeven worden, waardoor het misvormde gewricht overbelast wordt en er slijtage optreedt.

De belangrijkste manier om artrose te voorkomen, is om niet meer met deze ouderdieren te fokken. Gezonde dieren maken namelijk veel minder kans op het ontwikkelen van extreme slijtage, dan dieren met genetische aanleg.

Activiteit

De gewrichten van grote, zware en sportieve rassen zijn vaak gevoeliger dan die van de kleine, rustige rassen. Houd daarom bij activiteit altijd rekening met de gewrichten. Ga niet teveel wild spelen, gebruik geen elementen in het spel waar de hond heel hard voor moet remmen of zeer scherpe bochten moet nemen.

Dit geeft allemaal belasting op de gewrichten.

Voorkom hiernaast het lopen op gladde vloeren, mul zand en traplopen.

Doe hiernaast tijdens de groei van je dier rustig aan. Het lichaam heeft tijd nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Teveel activiteit en belasting kan voor problemen zorgen in de nabije toekomst.