Pijnstilling voor honden

Laatste update: 16 mei 2022
pijnstilling voor honden

Pijnstilling voor honden verbetert zich onverminderd. De moderne geneeskunde komt steeds verder en onze huisdieren worden ouder dan ooit.

Net als wijzelf.

We weten meer over het dierenlichaam, de werkende stof in de pijnstillers en de uitwerking hiervan op je viervoeter. Gelukkig maar, want bijna elke hond heeft tijdens zijn leven wel eens pijnstilling nodig.

Wat dien je als hondeneigenaar te weten over deze specifieke medicatie?

En welke pijnstillers bestaan er eigenlijk?

In dit artikel vertellen we jullie alles over het verminderen van pijn door medicatie.

Wat is pijnstilling voor honden?

Voor pijnstilling bij dieren wordt steeds meer mogelijk. Onze moderne geneeskunde blijft kennis vergaren over het hondenlichaam en de werkzame stoffen in een medicijn.

Hiermee worden vragen over de uitwerking, bijwerkingen en effectiviteit van een geneesmiddel beantwoord.

Deze kennis is onmisbaar voor het welzijn van onze viervoeters. Want zo weten we niet alleen welke medicatie we in welke situatie aan kunnen bieden.

We weten ook, welke ongeschikt zijn of welke bijwerkingen de boel in de war kunnen schoppen.

Onze huisdieren worden steeds ouder. Deze specifieke groep dieren heeft het geluk dezelfde privileges te genieten als wij. Een dak boven ons hoofd, gemakkelijke toegang tot eten en: gezondheidszorg.

Een dier in het wild is echter op zichzelf aangewezen. Het tonen van pijn en ongemak, brengt hierdoor risico met zich mee. Een ongezond of gewond dier heeft minder overlevingskansen.

Deze les heeft onze hond nog goed in zijn oren geknoopt zitten. Hierdoor is het niet gemakkelijk te herkennen of hij pijn heeft.

Gelukkig kunnen we aan de hand van gedragssignalen en medische testen steeds vaker achterhalen hoe ons dier zich voelt. En hierbij passende behandeling voorschrijven.

Maar welke medicatie bestaat er eigenlijk? En welke soort past bij welke situatie?

Lees ook: Heeft mijn hond pijn? »

Welke pijnstilling voor honden bestaan er?

Geen pijnstiller is hetzelfde.

Elk medicijn heeft zijn eigen unieke werking en eventuele bijwerkingen. Omdat er zoveel verschillende pijnstillers bestaan, zijn deze onderverdeeld in verschillende groepen.

LET OP!

Onderstaande medicatie is uitsluitend voor dieren samengesteld.

Mensen hebben in sommige gevallen medicatie die bij naam hetzelfde is. Geef je dier echter nooit medicatie bedoeld voor mensen.

Naast een zeer gemakkelijke overdosis met de dood tot gevolg, kan de werking van deze medicijnen bij dieren heel anders uitpakken!

Pijnstilling bij hond na operatie

Na een medische ingreep is passende pijnbestrijding van levensbelang. De operatie kan goed verlopen zijn, maar wanneer het dier teveel pijn heeft kan dit de gezondheid en overlevingskansen ernstig bedreigen.

Hiervoor bestaan geneesmiddelen genaamd opiaten.

Opiaten zijn de meest sterke pijnstillers die we kennen. Deze worden bij zeer heftige pijn toegediend, zoals na een operatie.

Helaas hebben deze medicijnen vaak een verslavend karakter en sterke bijwerkingen. Daarom dient alleen de arts deze medicijnen toe en wordt de patiënt scherp in de gaten gehouden.

Opiaten vallen onder de Opiumwet en mogen niet zomaar overal mee naartoe genomen te worden. Daarom krijgt men deze vaak ook niet mee naar huis voor het dier. Vraag dit na bij je dierenarts.

Voorbeelden van opiaten voor honden zijn:

  • Buprenorfine
  • Codeïne
  • Fentanyl
  • Methadon
  • Morfine
  • Oxycodon
  • Tramadol

Geef je dier nooit medicatie bedoeld voor mensen! Hierbij is het bijna onmogelijk de juiste dosis te kiezen, ook kan de werkzame stof zeer gevaarlijk zijn voor onze huisdieren. Raadpleeg altijd een dierenarts bij de vraag om pijnstilling.

Ontstekingsremmende pijnstilling bij honden

Bij veel pijnklachten is het belangrijk dat eventuele ontstekingsklachten verminderd worden. Hierbij kennen we twee vormen ontstekingsremmers. Éen op basis van steroïden en één zonder.

NSAID’s

Voor langdurige pijnklachten gebruikt men doorgaans de NSAID’s, wat staat voor non steroidal anti inflammatory drugs.

Deze pijnstilling is niet op basis van steroïden en wordt bij pijnklachten het meest voorgeschreven door de dierenarts. Hierbij dient het dier echter vrij te zijn van nier- en leverproblemen.

Voorbeelden van NSAID’s voor honden zijn:

  • Carprofen (vergelijkbaar met Carporal)
  • Metacam of Novacam (vergelijkbaar product)
  • Previcox
  • Onsior

Corticosteroïden

Deze medicatie is, in tegenstelling tot NSAID’s, wel op basis van steroïden. Het is een sterke ontstekingsremmer, die in korte tijd krachtig de ontstekingsklachten naar beneden kan drukken.

Hierdoor wordt het immuunsysteem echter verzwakt, waardoor een dierenarts niet zomaar voor dit medicijn kan kiezen.

Voorbeelden van corticosteroïden voor honden zijn:

  • Dexamethason
  • Hydrocotrison
  • Prednison

Overige pijnstillers bij honden

Dan rest ons nog twee groepen pijnmedicatie die niet onder de bovengenoemde titels geschaard kunnen worden.

Plaatselijke pijnstilling

Hierbij wordt het dier op een gekozen locatie plaatselijk verdoofd, een lokaal anestheticum genoemd. Hiervoor wordt doorgaans lidocaïne gebruikt.

Overig

Hiernaast hebben we nog de pijnstillers die ook als anesthesie middel gebruikt worden. Een belangrijk voorbeeld hiervan is ketamine.

Ketamine kalmeert de patiënt en werkt tegelijkertijd als pijnstiller.

Je hond pijnstillers geven

Of je een dier zelf pijnstilling moet toedienen of dit via de arts gebeurt, hangt af van de situatie.

Zoals we al zeiden, worden opiaten zelden door het baasje toegediend. Een uitzondering hierbij is het middel Tramadol. Ook (zwaar) verdovende middelen (anesthetica) worden niet door de eigenaar toegediend.

Het kan echter zo zijn, dat men NSAID’s of corticosteroïden mee naar huis krijgt. Volgens strikte richtlijnen van de dierenarts bestrijdt het baasje hiermee zelf de pijn van het huisdier.

Deze medicatie wordt vaak mee gegeven in de vorm van tabletten. Deze kunnen in de keel van de hond ingegeven worden, via het voer of een traktatie.

Lees verder: Pillen ingeven bij de hond »