Mag ik een hond paracetamol geven?

Laatste update: 3 juni 2022
mag hond paracetamol

Wanneer een hond paracetamol eet, brengt dit veel risico met zich mee. Maar je dier een pijnstiller geven wanneer hij ziek is of pijn heeft, klinkt toch logisch? Net zoals het logisch klinkt om naar ons meest bekende pilletje te grijpen.

Maar welk effect heeft onze mensenmedicatie eigenlijk op dieren? En wat moet je doen wanneer je hond toch een pil gegeten heeft? Hieronder lees je alles over honden en de bekendste pijnstiller van het baasje: paracetamol!

Hond paracetamol geven

Al decennialang leven mensen met hun honden zij aan zij. Ze zijn niet alleen onze jachtpartners en bewakers, maar tegenwoordig ook onze maatjes. Soms nemen ze zelfs net zo’n plaats in, als onze kinderen.

Dit brengt meer dan eens een sterke emotionele band met zich mee. Als hondenbaasje willen we dus het allerbeste voor ons dier. Hij moet gevoed zijn, gezond en vooral gelukkig.

Daarom willen we problematiek rondom deze thema’s het liefst zo snel mogelijk oplossen, zoals bij onszelf en onze kinderen. Een pleister voor de wond, een kusje voor de schrik en een pilletje tegen de pijn.

Onze honden paracetamol geven, zit dus geregeld bij eigenaren in de EHBO-strategie. Maar onze honden zijn nu eenmaal geen mensen.

Waarom is dit goed bedoelde dokteren eigenlijk zo gevaarlijk?

Dosering paracetamol voor hond

Paracetamol is een alom bekend geneesmiddel, wat als pijnstiller en koortsverlager wordt ingezet. De werkzame stof hiervan richt zich mogelijk op het verminderd doorgeven van pijnsignalen via de zenuwbanen naar de hersenen.

Paracetamol is overal te verkrijgen, zowel bij de supermarkt als drogist en apotheker. Hierbij heb je de ‘echte’ paracetamol pillen, maar ook in Citrosan, Dafalgan, Excedrin, Panadol en Sinaspril zit deze stof.

De naam van dit medicijn komt voort uit de chemische naam van de substantie: para-acetylaminofenol. Dit middel wordt al sinds het einde van de 19e eeuw in de geneeskunde gebruikt, zowel op zichzelf als in combinatie met andere medicatie.

Over de specifieke werking van het middel is nog niet veel bekend. Echter de werking en het uitblijven van (ernstige) bijwerkingen, heeft dit pilletje onverminderd populair gemaakt in de menselijke gezondheidszorg.

Maar hierdoor is de stap naar het toedienen van menselijke pijnstillers bij onze huisdieren zo gemaakt. Paracetamol werkt toch bij iedereen?

Helaas is dit niet het geval. In onze menselijke lever wordt het geneesmiddel omgezet in de werkzame stof, die ons door pijnklachten, ontstekingen en verkoudheden helpt. Maar het dierenlichaam werkt heel anders dan bij de mens!

Daarom vindt in het dierenlichaam geen proces plaats, waarin paracetamol ten goede van de gezondheid komt. Hierdoor kan al een kleine dosering van het geneesmiddel dodelijk zijn.

Vooral bij katten is paracetamol berucht. Zelfs een kleine dosis kan de dood tot gevolg hebben. Honden zijn hier iets beter tegen bestand, echter meer dan 50 mg paracetamol/kg lichaamsgewicht brengt al risico met zich mee.

Hond heeft paracetamol gegeten

Heb je een strip pillen op tafel laten liggen, waarna je hond deze nonchalant naar binnen heeft gewerkt? Of heb je de viervoeter toch paracetamol gegeven?

Neem dan gelijk contact op met je dierenarts voor advies. Zij zullen de volgende dingen willen weten:

  • Hoeveel pillen heeft je hond gegeten, en wat is de dosis per pil?
  • Weet je zeker hoeveel de hond heeft binnengekregen of is dit een schatting?
  • Hoeveel weegt de hond?
  • Hoe lang geleden zijn de pillen ingenomen?
  • Heeft de hond al gebraakt?

Binnen 2 uur na het eten van de pillen, kun je de hond proberen te laten braken. Doe dit nooit door zout te geven, dit oude trucje kent meer slachtoffers dan successen. Het veiligste is om zo snel mogelijk de dierenarts te bezoeken, zodat zij de hond medicatie kunnen geven dat het braakreflex opwekt.

Na 2 uur zal het braken minder zin hebben. De pillen zijn nu vanuit de maag in het darmkanaal beland. Hier wordt de werkzame stof opgenomen in het bloed, met alle gevolgen van dien.

Neem de verpakking van de pillen mee en vertrek zo snel mogelijk naar de dierenarts. Geef de hond ondertussen Norit, vraag de dierenarts om de juiste dosis.

Over het algemeen kan men van 2 gram Norit/kg lichaamsgewicht van de hond uitgaan, elke 4 uur toe te dienen. Norit is actieve koolstof, dat chemisch met de paracetamol kan binden zolang deze nog niet is opgenomen in de bloedbaan.

Symptomen hond met paracetamol vergiftiging

Het eten van paracetamol kan bij de hond tot vergiftiging en ernstige bijwerkingen leiden. Daarom is het belangrijk dat er zo snel mogelijk een dierenarts bezocht wordt bij inname van dit medicijn.

Maar hoe herken je een paracetamol vergiftiging?

De belangrijkste symptomen hiervan zijn:

  • Benauwdheid en versnelde ademhaling
  • Blauwe slijmvliezen door zuurstoftekort
  • Braken
  • Geelzucht (gele kleur van de slijmvliezen of huid)
  • Onderkoeling
  • Sloomheid
  • Verminderde eetlust
  • Zwelling in de poten of kop

Bij deze vergiftiging kan de hond binnen korte tijd onomkeerbare nier- en leverschade oplopen. Ook raken rode bloedcellen in het lichaam onherroepelijk beschadigd, waardoor zuurstof slecht door het lichaam vervoerd kan worden. Hierdoor komen belangrijke processen in het nauw, met sterfte als gevolg.

Om deze redenen moet men bij een (vermoedelijke) vergiftiging zo snel mogelijk een dierenarts raadplegen.

Hond overleden na paracetamol

Wanneer honden paracetamol toegediend krijgen, kan dit een dodelijke afloop hebben. Uiteraard hangt de uitkomst van de vergiftiging af van de hoeveelheid binnengekregen stof, het lichaamsgewicht van het dier en de tijdspanne tussen inname en behandeling.

Voor een volwassen dier geldt dat 250 mg / kg lichaamsgewicht van de hond de dood als gevolg zal hebben. Maar is paracetamol dan helemaal onbruikbaar voor dieren?

In de praktijk: Ja.

In theorie echter, ligt het iets genuanceerder. De werkzame stof van paracetamol kan bij dieren worden toegediend, zij het in een zeer, zeer lage dosis. Echter, doordat het verwerkingsproces van de medicatie in de lever anders ligt dan bij de mens, zal deze pijnstiller amper positief effect hebben.

Voor adequate pijnstilling en het remmen van koorts zijn specifieke medicijnen voor honden samengesteld. Deze zullen de klachten veel beter kunnen verminderen, dan ons humaan medicijn.

Hiernaast is “een tabletje” paracetamol voor ons vaak geheel onschuldig. Maar we hebben niet voor niets aangepaste doses voor onze kinderen. Ook voor onze huisdieren is de hoeveelheid werkzame stof veel en veel te hoog, wanneer men de volwassenen-pil van bijvoorbeeld 500 mg neemt.

Het af- of doorbreken van de pil is zeer onnauwkeurig en geeft alsnog onnodig risico.

De belangrijkste les bij pijnstilling voor dieren:

Gebruik humane pijnstilling alleen bij de mens en zoek voor veilige, effectieve pijnstilling voor je huisdier altijd raad bij een dierenarts.