Mag ik mijn hond aspirine geven?

Laatste update: 3 juni 2022
mag hond aspirine

Honden aspirine geven op een veilige manier is bijna onmogelijk. Toch horen we hier en daar verhalen over het toedienen van deze pijnstiller.

Als eigenaar wil je natuurlijk niets liever dan je dier helpen, wanneer hij ziek is of pijn heeft. Maar dieren hebben andere pijnstillers nodig dan hun baasjes. Waarom is dit zo? En kan aspirine helemaal niet bij dieren worden gebruikt? Lees hier alles over je hond en aspirine.

Lees ook: Mag een hond paracetamol?

Hond aspirine geven

Wanneer je hond pijn heeft of ziek is, wil je niets liever dan zijn vervelende gevoel wegnemen.

Hebben mensen koorts of pijn? Dan kunnen we kiezen uit een arsenaal van pilletjes. Deze bevatten elk verschillende werkzame stoffen, doseringen en toevoegingen zoals bijvoorbeeld vitamine C.

Hierdoor zijn veel mensen geneigd om ook hun huisdier wat toe te stoppen. Wanneer de hond zich niet fijn voelt, willen ze helpen. Net als bij onze kinderen.

Maar net als bij onze kinderen, hebben onze huisdieren een eigen pillendoos!

Medicijnen voor ons huisdier zijn verkrijgbaar via de dierenartspraktijk. Koop nooit diermedicatie bij ongerelateerde ketens, dit loopt geregeld dodelijk af. Zij hebben namelijk niet het specialisme en de kennis om op een veilige manier medicatie te ontwikkelen.

Ook kan de dierenarts jullie het beste van advies voorziek. Over welk product de klachten van je dier het meest zal verminderen. Of misschien heeft jouw hond wel een extra of speciale behandeling nodig?

Koorts of pijn kan namelijk door allerlei verschillende factoren veroorzaakt worden. Een val, een wond, maar ook de griep of iets veel ergers.

De dierenarts kan je hond gelijk nakijken op onderliggende, minder zichtbare boosdoeners.

Ook wanneer er duidelijkheid is over de oorzaak, dien je de hond niet zomaar aspirine als pijnstiller te geven. Maar waarom eigenlijk niet?

Lees ook: Pijnstilling voor honden

Dosering aspirine voor je hond

Onze aspirine pillen zijn niet geschikt voor de hond. Dit heeft met name te maken met de dosering en werking.

Het effect van de pil binnen het lichaam zal anders zijn. De systemen van hond en baas werken nu eenmaal anders.

Aspirine wordt bij de hond dus anders verwerkt dan bij de mens. Als pijnstiller is deze daarom minder effectief en geeft veel meer bijwerkingen.

Hiernaast heb je het risico dat je met een mensenpil veel te veel werkzame stof toedient.

De werking van medicatie hangt sterk samen met lichaamsgewicht. Het gewicht van een volwassen mens ligt veel hoger dan het gewicht van een hond. Daarom heeft een mens meer werkzame stof nodig.

Wat dus levensgevaarlijk is voor een dier!

Ook de pil in stukjes breken zal hierbij weinig helpen. Onze hond krijgt zelfs bij lage dosering al snel een dodelijke hoeveelheid binnen.

Dit geldt ook, en met nadruk, voor puppy’s en katten.

Zij hebben niet het juiste mechanisme om de werkzame stof uit hun lichaam weg te halen. Hierdoor zal de pijnstiller vrijwel altijd dodelijk uitpakken.

Mijn hond heeft aspirine gegeten, wat nu?

Hoe gevaarlijk het innemen van aspirine voor je hond is, hangt af van drie factoren.

Ten eerste de dosis van de ingenomen medicatie, per individuele pil. Dit betekent: hoeveel milligram werkzame stof zit er in?

Ten tweede is het belangrijk om te onthouden of te schatten hoeveel pillen het dier (minimaal en maximaal) gegeten heeft.

Maar ook het lichaamsgewicht van je hond is belangrijk. Hoe minder massa, hoe minder medicatie nodig is voor het ontstaan van een heel gevaarlijke situatie.

Wanneer je hond medicatie heeft ingeslikt dat niet voor hem bedoeld was, dien je gelijk de dierenarts te bellen. Geef hen zo goed mogelijk het gewicht van de hond, de dosering en hoeveelheid pillen door.

Zij zullen je vervolgens adviseren wat te doen.

Symptomen van aspirine vergiftiging

Een mensentablet kan bij onze hond al snel voor een dodelijke vergiftiging aspirine zorgen. De stof acetylsalicylzuur zorgt voor nier- en leverschade en een slechte werking van de rode bloedcellen.

Hierdoor kan er minder zuurstof door het lichaam vervoerd worden. Allerlei belangrijke processen komen in het nauw, met grote gevolgen.

Je kunt aspirine vergiftiging herkennen aan de volgende symptomen bij je hond:

  • Ademhalingsproblemen
  • Blauwe slijmvliezen en tong door zuurstoftekort
  • Braken
  • Kwijlen
  • Opgezette kop en poten (oedeem)
  • Sloomheid
  • Sterk verlaagde lichaamstemperatuur

Soms wordt aspirine wel als medicatie toegediend bij de hond, wanneer er kans op trombose bestaat. Dit zijn echter zeer aangepaste hoeveelheden en voorgeschreven door de dierenarts.

Geef zelf nooit zomaar medicatie aan een dier en ga eerst in overleg met de arts.

Better safe than sorry!