Leverproblemen bij honden kunnen een groot risico voor de gezondheid vormen. Vaak valt deze problematiek op door geelzucht, waarbij de slijmvliezen en het oogwit geel van kleur zijn. In dit geval moet je hond snel door een dierenarts onderzocht worden.
Hoe komt een hond aan leverproblemen?
Welke symptomen horen hierbij?
En zijn leverproblemen goed te behandelen?
Lees alles over problemen aan één van de belangrijkste organen van je hond: de lever.
Gezonde lever is onmisbaar voor je hond
Leverproblemen bij honden kunnen erg gevaarlijk zijn. Toch merken we dit pas vaak in een laat stadium op. Want de lever, heeft een aantal bijzondere eigenschappen.
Is er namelijk iets mis? Dan regelt de lever dit grotendeels zelf. Zo kan dit orgaan tot 70% chirurgisch verwijderd worden, maar toch voldoende functioneren om het lichaam gezond te houden. Dat is nog eens hard werken!
Maar wat doet de lever eigenlijk?
De lever is zo’n belangrijk orgaan, omdat al het bloed uit de alvleesklier, darmen, maag en milt door zijn gangen stroomt. Hier wordt het bloed gefilterd en schoongemaakt.
Met het verwerken van de stoffen die hierin zitten, voert de lever veel verschillende taken uit voor het lichaam. Zo speelt het een rol in:
- Aanmaken en verwerken van essentiële vetten
- Afbraak van afval- en gifstoffen
- Omzetten van aminozuren (eiwitten) uit je voeding naar andere belangrijke eiwitten
- Omzetten van suikers (fructose en glucose) naar brandstof voor je lichaam
- Opslag en afgifte van vitaminen
- Verwerken en afbreken van belangrijke hormonen
Door al deze verschillende taken is de lever niet alleen belangrijk omdat hij onmisbaar is. Als je zoveel tegelijk regelt in het lichaam, kan er namelijk ook een hoop fout gaan.
Hoe zit dat?
Oorzaken van leverproblemen bij honden
Heb je overal de touwtjes in handen, dan laat je sneller een steekje vallen. Leverproblemen bij honden komen dan ook regelmatig voor.
Maar waar worden deze door veroorzaakt?
Hieronder bespreken we de meest voorkomende aanleidingen.
1. Hepatitis
Hepatitis is een acute ontsteking van de lever. Dit kan veroorzaakt worden door een virus of bacterie, maar ook door bijvoorbeeld vergiftiging. Door de plotselinge opkomst van de heftige ontsteking kan deze aandoening in korte tijd dodelijk zijn.
Zo’n 30% van de acute gevallen gaat over in chronische hepatitis. Het lichaam kan de boosdoener niet overwinnen, wat we zien bij virale infecties zoals het adeno virus type 2 of aanhoudende schimmelinfecties.
Soms lijkt de acute ontsteking genezen, maar wordt de lever langzaam afgebroken zonder lichamelijke symptomen. De hond kan hierna plotseling weer ziek worden, als blijkt dat een groot deel van de lever zijn functie verloren heeft.
2. Tumoren en kanker
Helaas komen maligne lymfomen geregeld voor bij honden. Dit zijn tumoren die ontstaan door een toename van lymfocyten (witte bloedcellen van het afweersysteem) in onder andere de lever.
Helaas zien we ook bij veel vormen van kanker elders in het lichaam een uitzaaiing naar de lever.
3. Levershunt
Deze aangeboren afwijking wordt ook wel Portosystemische shunt genoemd. Hierbij is een extra bloedvat aangelegd, dat om de lever heen loopt. Zo loopt het bloed dus niet door de lever en kan niet gefilterd worden.
Zowel het verteringsproces, zuiveringsproces als het energiemetabolisme loopt hierdoor compleet spaak. Hierdoor krijgt de hond groeiachterstand en vergiftigingssymptomen.
4. Levercirrose
Door een langdurige ontsteking of andere schadelijke gebeurtenissen kunnen de functionele levercellen omgezet worden in bindweefsel. Bindweefsel wordt ook wel littekenweefsel genoemd. Dit zorgt ervoor dat een deel van de lever niet meer werkt.
Dit noemen we cirrose, wat een onomkeerbaar proces is.
5. Problemen aan de galwegen
De lever produceert gal, wat na het eten via de galgang naar de dunne darm loopt. Maar heeft de hond tumoren, schade, ontstekingen of verstoppingen aan de galwegen? Dan heeft dit effect op de lever.
Het gal kan bijvoorbeeld niet weg of ondersteunt de verteringsprocessen onvoldoende. Hierdoor kan de hond zichzelf vergiftigen en belangrijke voedingstoffen mislopen.
Dat klinkt ernstig! Daarom is het belangrijk dat leverproblemen bij honden op tijd herkent worden, zodat de dierenarts je viervoeter kan behandelen.
Maar welke symptomen kun je zien, voordat het te laat is?
Symptomen van leverproblemen bij je hond
Het vervelende met leverproblemen bij honden is, dat je viervoeter tot grote hoogte symptoomloos zal blijven. Er treden pas problemen op, als de lever al een heel groot deel van zijn functionaliteit heeft verloren.
En op dat moment moet er snel actie ondernomen worden!
Om deze reden zijn de signalen van leverproblematiek vaak vaag. Gelukkig zijn er een aantal symptomen die op zichzelf of gecombineerd de aandacht van het baasje zullen moeten trekken.
Denk hierbij aan:
- Afname in eetlust
- Algehele onrust
- Bloed in de urine
- Braken
- Geelzucht
- Gewichtsverlies
- Groeiproblemen
- Grotere kans op bloedingen (door tekort aan stollingseiwitten uit de lever)
- Kwijlen
- Lethargie (slaapzucht)
- Opgezwollen buik (ascites, vocht in de buikholte)
- Slechte concentratie
- Sloomheid
- Vaak plassen
- Veel drinken
- Vettige, dunne ontlasting
Geelzucht is een gele verkleuring die gezien wordt in onder andere de slijmvliezen en het oogwit. Dit wordt veroorzaakt door de stof bilirubine, dat door de lever geproduceerd wordt.
Worden er teveel rode bloedcellen afgebroken? Dan ontstaat er een verhoogde hoeveelheid bilirubine in het bloed, wat het een gelige kleur geeft.
Diagnose van een leverprobleem
Om leverproblemen bij de hond goed te kunnen behandelen, heb je eerst een juiste diagnose nodig. De dierenarts zal de hond lichamelijk onderzoeken en vervolgens een bloedmonster nemen.
Bij leverproblemen, zal men zien dat het gehalte bilirubine (afbraakstof van rode bloedcellen) en galzuren verhoogd is. Het albumine gehalte is echter gedaald. Dit is het belangrijkste eiwitmolecuul in het bloedplasma.
Hiernaast zal het gehalte van de verschillende lever enzymen in het bloed gestegen zijn. Hier spreken we van de enzymen:
- ALAT (Alanine-aminotransferase)
- ALKP (Alkalische fosfatase)
- ASAT (Aspartaataminotransferase)
- GGT (Gamma-glutamyltransferase)
Afwijkende leverwaarden worden ook gevonden bij aandoeningen zoals de ziekte van Weil of het syndroom van Cushing.
Hiernaast kan gekozen worden voor een echo, om de lever in beeld te brengen. Ook een biopt (weefselmonster) kan meer duidelijkheid brengen.
Behandeling van leverproblemen
De behandeling van leverproblematiek hangt sterk samen met de veroorzakende factor. De dierenarts zal moeten bekijken welke behandeling passend is.
Bij sommige aandoeningen, zoals een levershunt, is chirurgisch ingrijpen mogelijk. Maar bij andere aandoeningen, zoals hepatitis of cirrose, kunnen alleen algemene medicijnen en goede zorg uitkomst bieden.
Bij mensen komt namelijk voor dat we de lever kunnen vervangen door een ander, gezond exemplaar. Deze transplantatie wordt echter niet bij dieren uitgevoerd.
Leverproblemen bij honden voorkomen
Leverproblemen kunnen voor onherstelbare schade zorgen in het lichaam. Daarom is het voorkomen hiervan belangrijk. Maar dit is lastig, omdat er vóórdat het zeer ernstig wordt niet veel te zien is aan je viervoeter.
Daarom is het belangrijk om een paar algemene regels aan te houden, bij het voorkomen van leverproblemen.
1. Hygiëne
Sommige leverproblemen, zoals hepatitis, worden veroorzaakt door virussen of bacteriën. Je hond loopt dit doorgaans op door aanraking met besmette kadavers, urine, water of grond.
Laat je hond dus niet in kadavers rollen of uit stilstaand water drinken. Ook de ziekte van Weil wordt op deze manier vaak opgelopen.
2. Genetica
Honden kunnen ook op genetische wijze aan hun leverproblemen komen, zoals bij een levershunt. De enige manier om deze aandoening uit te bannen, is om niet meer met de aangedane familielijn te fokken.’
3. Oplettendheid
Omdat leverproblemen zo lastig waar te nemen zijn, is het belangrijk om je hond goed te observeren en voldoende medische zorg te bieden. Hierdoor neem je de symptomen eerder waar en heb je grotere kans op een goede afloop.
Ook voorkom je hiermee, dat bijvoorbeeld acute hepatitis overgaat in de chronische variant. Deze aanhoudende ontsteking zorgt voor een extra probleem, want hier kan cirrose uit voortkomen. Dit maakt hepatitis dus extra gevaarlijk!
Door op tijd een dierenarts in de arm te nemen en de hond goede nazorg te geven, kan erger voorkomen worden.