pillen ingeven bij hond

Pillen ingeven bij de hond: Hoe geef ik mijn hond een pil?

Pillen ingeven bij de hond kan behoorlijk lastig zijn.

Soms is medicatie nodig, maar niet alle honden laten zich zonder slag of stoot iets toedienen.

Hoe geef je een hond het gemakkelijkste een pil?

En wat, als het nu echt niet lukt?

Jij hebt vragen, Gelukkige Honden heeft antwoorden.

Pillen ingeven bij de hond

We doen het niet graag, maar soms is pillen ingeven bij de hond onvermijdelijk. De hond kan deze pillen om allerlei gezondheidsredenen nodig hebben. Soms voor pijnstilling of een antibioticakuur, maar ook gangbare zaken zoals de driemaandelijkse pil tegen wormen.

Bepaalde type honden werken alles zonder morren naar binnen. Je hoeft het niet eens leuk te presenteren voor ze, het is -hap slik- weg.

Wanneer je hond gemakkelijk zonder te kijken iets wegwerkt, moet de eigenaar vaak opletten dat er geen schadelijke of giftige voorwerpen naar binnen verdwijnen.

Maar een positieve kant ervan, is dat pilletjes toedienen bij je hond geen enkel probleem is!

Helaas vindt niet iedere hond het prima om iets onbekends in de bek te krijgen. Sommige honden kijken je aan en kiezen gelijk het hazenpad.

Hoe geef je deze honden het gemakkelijkst hun medicatie?

Pillen ingeven bij de hond via de bek

Pillen ingeven bij de hond kan een ware worsteling zijn. Het is voor zijn eigen bestwil, maar veel honden hebben daar maling aan. Ze weten niet waar de pil voor dient en vertrouwen de boel voor geen cent.

Helaas voor deze honden, zal de eigenaar het toch moeten gaan proberen. Één van de manieren om de hond een pilletje toe te dienen, is via de bek.

Volg hiervoor de volgende stappen:

1) Rust

Wanneer je een pil wilt toedienen via de bek, is het allerbelangrijkste dat jij en je hond rustig zijn. Anders kan je hond bang worden of zich verslikken, dan ben je nog verder van huis.

2) Zitten

Met de hond in een zittende houding gaat het pil ingeven het best. Je moet namelijk zijn hoofd naar achter kunnen houden, om de pil achterin de keel te leggen.

3) Bek openen

Pak de bek aan de bovenkant vast en duw de lippen tegen de tanden. Zo vallen ze over de tanden wanneer de hond zijn bek opendoet. Dit voorkomt dat hij zijn bek gelijk weer dichtdoet, want anders zit zijn lip ertussen!

4) Pil ingeven

Stop de pil zover mogelijk achter in de keel en sluit de bek. Houd je handen rustig om de hondensnuit zodat hij gesloten blijft. Sommige honden gorgelen de pil anders gelijk weer naar buiten!

5) Slikrespons opwekken

Slikt je hond de pil niet door? Wrijf zacht over de keel om de slikrespons op te wekken of laat wat water in de bek lopen via een spuit.

6) Belonen

Slikt de hond de pil door, beloon hem dan meteen door zijn favoriete lekkers te geven. Goed gedaan!

Pillen ingeven bij de hond via het voedsel

Pillen ingeven bij de hond gaat helaas niet altijd zo eenvoudig als hierboven beschreven.

Soms heeft de hond de neiging achteruit weg te lopen. Laat dan iemand hem rustig van achteren vasthouden. Bij kleine honden kun je een doek omslaan, zodat ze niet weg kunnen lopen.

Spreek de hond altijd rustig en positief toe. Laat het toedienen niet lang duren, dan heeft je hond meer tijd om zich angstig of ongemakkelijk te gaan voelen.

Sommige honden echter, zijn vanaf het begin af aan gespannen en geven dus niet makkelijk toe. Om verdere strubbelingen te voorkomen, kun je ook de pil via voedsel toedienen.

Voedsel

Soms is het handig om de pil in wat lekkers te verstoppen. Maar soms is de pil zo groot, dat hij aan alle kanten uit het blokje kaas steekt.

Breek in dit geval de pil in stukken of meng hem door wat nat voer. Op deze manier slobbert de hond het gemakkelijker weg.

Heeft je hond door wat je aan het doen bent? Ga wat oefeningen doen en beloon eerst met wat overheerlijke dingen zonder stukje pil. Vervolgens stop je er af en toe een klein stukje tussendoor.

Niet in elk lekkers blijft een stukje pil goed zitten. Welke hapjes zijn zoal handig om een pilletje in te doen?

  • Kaas (ook Franse of Geitenkaas kan)
  • Knakworst
  • Leverworst
  • Blikvoer of paté
  • Vers vlees

Smullen maar!

Pillen in geven bij de hond: Het lukt niet!

Wil het pillen ingeven bij de hond niet lukken? Sommige eigenaren vinden het nu eenmaal erg lastig om te doen. Bedenk je eens: misschien kan iemand in jouw omgeving helpen?

In sommige regio’s helpen de vrijwilligers van de dierenambulance eigenaren met het toedienen van medicatie. Zij komen dan voor een kleine bijdrage bij u thuis om de medicatie te geven of te assisteren.

Maar wil jouw hond de pillen op geen enkele manier doorslikken? En loopt hij al weg wanneer je hem aankijkt, of begint hij agressief gedrag te vertonen?

Dan is het misschien beter om op een andere strategie over te gaan.

Overleg in dit geval altijd met je dierenarts. Sommige medicatie kan namelijk ook via een injectie of via het drinkwater toegediend worden.

Hiernaast kan soms de arts of assistent helpen om de pil alsnog toe te dienen.

Succes!