Home   /   Hondenrassen

Chihuahua

Laatste update: 24 mei 2022
chihuahua

De Chihuahua staat bekend als één van de kleinste en oudste hondenrassen ter wereld. Dit nieuwsgierige, loyale, maar felle hondje is op het moment enorm populair. Als echt gezelschapshondje vindt hij het heerlijk om overal bij te zijn.

Laat je niet foppen door zijn grootte, want de Chihuahua laat behoorlijk van zich horen! Is dit slimme eigenwijsje iets voor jou? In dit artikel geven we je alle details over het ras.

Achtergrond van de Chihuahua

Oorspronkelijk komt dit ras uit Mexico. Hiervoor gaan we helemaal terug naar de tijd van de Azteken, zo rond het jaar 1200 na Christus. Dit hondje werd door de Tolteken en Azteken getemd en gebruikt bij geboorte-, huwelijks- en begrafenisplechtigheden.

Hij is vernoemd naar de grootste staat van de Mexicaanse Republiek: “Chihuahua”.

Aan het einde van de 19e eeuw ‘ontdekte’ het toerisme uit Amerika dit kleintje, aan de Mexicaanse grens. Binnen een mum van tijd waren ze ongekend populair en overal in Amerika te vinden.

Pas na de Tweede Wereldoorlog veroverde de Chihuahua de wereld overzee. Eerst volgde Engeland, daarna werd dit felle kleintje op het vasteland steeds vaker gezien. De eerste Chihuahua in Nederland werd zo rond de vijftiger jaren ingeschreven in het Nederlands Honden Stamboek.

Lees ook: Cavalier King Charles Spaniël

Uiterlijke kenmerken

chihuahua uiterlijke kenmerken

Volgens de rasstandaard is de Chihuahua een compact hondje, iets langer dan dat hij hoog is.

Hij heeft een zogenaamd ‘appelvormig’ schedeltje met grote, expressieve ogen. De oren zijn relatief groot, staan rechtop en wijd open.

Ze hebben een brede, diepe borstkas, een korte, sterkte rug en een goed gespierde achterkant. De middelmatig lange staart wordt hoog en gebogen gedragen.

Er komen twee verschillende soorten vachttypes voor bij de Chihuahua, namelijk lang- en kortharig. De kortharige variant ligt dicht tegen het lichaam aan en voelt zacht aan. In de nek en bij de staart is het haar ietsje langer dan op de rest van het lijf.

Het langharige type kenmerkt zich door fijne, zijdezachte beharing die glad of lichtgolvend is. Er zijn langere plukken aan de oren, in de nek, op de benen, voeten en aan de staart. Dit geeft een chique uitstraling.

De Chihuahua komt in alle mogelijke kleuren en kleurschakeringen voor, van wit tot zwart, van rood tot bruin.

De enige kleur die niet toegestaan wordt door het stamboek is Merle. Deze kleur geeft donkere vachtgebieden met lichte vlekken erin, door verdund pigment.

Wat opvalt bij dit ras, is dat er doorgaans niet naar de hoogte van de hondjes gekeken wordt. Er wordt alleen op het gewicht gelet, wat idealiter tussen de 1,5 en de 3 kilo ligt, afhankelijk van geslacht en lichaamsbouw.

Chihuahua’s worden zo’n 12 tot 14 jaar oud.

Lees ook: Shih Tzu

Karaktereigenschappen van de Chihuahua

De Chihuahua wordt beschreven als een attent, levendig en moedig hondje. Ze zijn nieuwsgierig en enorm trouw aan de baas. Daarom zijn ze gek op aandacht, maar soms wat eenkennig.

Wat betreft hun intenties zijn ze een open boek. Hun sympathie voor jou wordt met al het enthousiasme in de wereld gegeven.

Maar mogen ze je niet? Dan zijn ze daar ook onmiskenbaar in.

Dit hondje is dan ook erg waaks en blaft snel. Hiernaast vergeet hij zijn eigen kleine verschijning nog wel eens. Soms moet men hem een beetje tegen zichzelf beschermen, als hij weer eens stoutmoedig tegen de Newfoundlander van de buren tekeer gaat.

Ondanks zijn grote mond is de Chihuahua een gevoelig hondje. Niet teer, maar wel fijnzinnig. Hij is geweldig lief met kinderen, maar het is dus van het grootste belang dat er rustig en voorzichtig met hem wordt omgegaan.

Dit kleine, schattige hondje is géén speeltje of accessoire en dient ook zo behandeld te worden. Kinderen moeten dus nooit met hem alleen gelaten worden, het kan er te ruw aan toe gaan voor de Chihuahua.

Een ongeluk zit in een klein hoekje!

Verzorging en gezondheid

chihuahua verzorging

De langharige vachtvariant zal iets meer aandacht nodig hebben dan de kortharige. Eén keer per week de klitten verwijderen en doorborstelen is belangrijk.

De hals, oksels en staart zijn belangrijke plekken waar de vacht snel knopen vormt. Wen het hondje hier vroeg en kalm aan, dan zullen ze de aandacht geweldig vinden. Ze zijn namelijk gek op kroelen!

Ook moeten de oren geregeld nagekeken worden, op lange plukken die de gehoorgang in dreigen te groeien. Dit kan oorontsteking veroorzaken.

Lukt dit zelf niet? Klop dan even aan bij een hondentrimsalon.

Traanoogjes komt ook geregeld voor bij deze hondjes. Maak daarom de ogen dagelijks schoon met afgekoeld, gekookt water en een schoon watje. Even deppen is genoeg.

Zit er aangekoekt vuil bij? Maak dit met het water nat en week het voorzichtig los. Ga niet hard trekken.

Beloon je hondje als hij rustig blijft zitten. Vindt hij het lastig? Speel dan tussendoor even en ga verder als hij weer rustig is.

De Chihuahua heeft snel last van tandplak. Het is dus belangrijk om met een voedingsprofessional of dierenarts de beste voeropties door te spreken.

Krijgt hij veel droge brokken? Geef hem dan daarnaast veel te kauwen, zodat het zetmeel niet tussen de tanden blijft zitten en tandsteen gaat veroorzaken.

Dit kan tot ontstoken tandvlees en in extreme gevallen zelfs tot tandverlies leiden!

Hiernaast is een goede voeding ook belangrijk, omdat dit ras als pup gevoelig kunnen zijn voor een te lage bloedsuikerspiegel (hypoglycemie). Ze worden dan suf, duizelig en krijgen soms zelfs epileptische aanvallen.

Hier moet je snel bij zijn, net als met menselijke diabetici. Wees dus waakzaam.

Net zoals veel andere kleine hondenrassen, heeft de Chihuahua vaak last van Patella Luxatie (losse knieschijven). Ze gaan dan op een heel typische manier mank lopen. Op drie pootjes, terwijl ze de vierde proberen te strekken.

Daardoor schiet de losse knieschijf soms weer terug op zijn plaats, maar bij ernstigere gevallen kan hij naast het gewricht blijven hangen.

Opvoeding

chihuahua pup opvoeding

De Chihuahua is gek op zijn baas, maar laat het luid en duidelijk weten als hij het ergens niet mee eens is. Daarom is het waardevol ze te leren, dat bemoeienis niet altijd nodig is.

Ze mogen best blaffen als er iemand voor de deur staat, maar als de baas dit doorheeft is het genoeg. Wees hier vriendelijk, doch duidelijk en consequent in.

Met de socialisatie is het hierdoor belangrijk, dat verschillende prikkels in een rustige omgeving aangeboden worden. Vertel je hondje met zachte hand dat hij niet overal op hoeft te reageren.

Rust en aandacht is hierbij onmisbaar. Zo houd je zelf de situatie onder controle en leert je hondje op een duidelijke manier wat wel en niet gewenst is.

Dit voorkomt vervelende, maar ook gevaarlijke situaties, mocht je hondje de neiging hebben zich provocerend op te stellen.

Laat je Chihuahua op jonge leeftijd aan verschillende vreemde mensen wennen, om eenkennigheid te voorkomen. Initieer zo ook het contact met andere honden.

Bescherm hem tegen het lompe gedrag van grotere honden, maar geef hen ook de kans om samen hond te zijn.

Puppycursus en eventuele vervolgcursussen kunnen waardevol blijken tijdens de opvoeding. De honden hebben onder begeleiding contact met elkaar en de eigenaar wordt systematisch door het opvoedingsproces geleid.

De Chihuahua is graag actief en leert snel. Het is dus fijn dat op een cursus iemand al je vragen ter plekke kan beantwoorden. Dat kun je nog wel eens nodig gaan hebben met deze slimme, felle boef in huis!

Houd hierbij altijd in je achterhoofd, dat je Chihuahua gehoorzaam dient te zijn voor zijn eigen veiligheid.

De Chihuahua en beweging

chihuahua uitlaten beweging

De Chihuahua is van nature een actief hondje dat gek is op wandelen en spelen. Hij is niet gebouwd op erg veel kilometers afleggen, maar lekker nieuwsgierig rondsnuffelen is zeker voor hen weggelegd.

Ook moet dit pientere kleintje mentaal beziggehouden worden.

Gehoorzaamheidscursussen, trucjes leren, maar ook behendigheidstraining zal dit snelle boefje de juiste afwisseling kunnen bieden. Wat voorkomt dat hij zijn bezigheidstherapie op je interieur gaat botvieren.

Hij kan goed rustig zijn in huis, maar alleen als hij daaromheen genoeg te doen heeft (gehad).

Een ongeluk zit in een klein hoekje met zo’n klein hondje. Houd hem dus met spelen en sporten goed in de gaten!

Bouw hiernaast het bewegen rustig op en doe het kalm aan met hoge temperaturen. Zo voorkom je blessures en oververhitting.