Zijn jullie klaar voor de Poedel? Ondanks zijn reputatie als verwende krullenbol, is bruist deze vrolijkerd van energie en intelligentie. Het evenwichtige karakter en liefde voor spel maakt hen uitstekend geschikt als gezinshond.
Maar kun jij deze slimmerik bijhouden in de training? Gelukkige Honden geef je alle informatie over de Poedel.
Achtergrond van de Poedel
Van oorsprong is de Poedel een Duits hondenras. Het verhaal gaat, dat deze honden hun naam te danken hebben aan de plek waar ze het meest doorbrachten: de waterplas! In het Duits, noemde men dit een “Pudel”.
De Poedel werd ingezet als retriever, die geschoten vogels uit het water en naar de baas terug haalde. De Franse benaming voor het ras, “Caniche”, komt dan ook voort uit het woord “Cane” wat “vrouwtjeseend” betekent.
De Poedel is gefokt vanuit de Barbet, een Franse waterhond. Tot op vandaag de dag is dit nog steeds aan de Poedel te herkennen.
Mettertijd zijn er vier verschillende variëteiten van het ras gefokt, waardoor deze honden zeer populair werden. Ze waren niet alleen intelligent, zachtaardig en trouw. Men kon ook ineens kiezen welk type bij hen paste!
Uiterlijke kenmerken
Volgens de rasstandaard is de Poedel een harmonisch gebouwde, elegante hond die waakzaam en intelligent is. Het is een fiere hond, met karakteristieke krullen en een actieve houding.
De kop is adellijk, ovaalvormig en licht gewelfd vanaf de zijkant. De snuit is recht en stevig, de ogen amandelvormig met een bruine, zwarte of amberkleur.
De oren zijn langer dan breed en worden afhangend naast de wangen gedragen.
De kop wordt hoog gedragen en loopt via een middelmatige lange nek over naar de hoge borst. De rug is kort en loopt zonder afvalling over in de slanke, gespierde achterhand.
De staart is kort aangezet en wordt hangend gedragen.
De Poedel komt voor in 4 maten. De Grote Poedel, of Koningspoedel, is zo’n 45-60 cm hoog en weegt rond de 22 kilo. De Middelgrote, of Middelslag Poedel is tussen de 35 en 45 cm hoog en weegt zo’n 12 kilo.
De Dwergpoedel is 28 tot 35 cm aan de schoft en is gemiddeld 7 kilo zwaar. De kleinste, de Toypoedel, is zo’n 24 tot 28 cm hoog en weegt ongeveer 4 kilo.
De Poedel heeft twee vachttypen: de krullen en de koorden. De krullen zijn dicht en gelijkmatig, de koorden vormen rolletjes van zo’n 20cm lang. De kleur is effen zwart, wit, bruin, grijs, oranje vaalros (abricot) en rood vaalros.
We zien vaak dat de grote hondenrassen minder oud worden dan de kleine. De Poedel doet echter niet mee aan deze regel, zowel de Grote tot de Toypoedel wordt zo’n 12 tot 15 jaar oud.
Karaktereigenschappen van de Poedel
De Poedel is zachtaardig en zeer baasgericht. Door zijn werk als retriever heeft hij een flinke will to please en is ontzettend trouw aan zijn baasje.
Hiernaast is dit type hond erg intelligent en neemt nieuwe informatie gemakkelijk op. Dit maakt iets aanleren eenvoudiger, echter moet je deze slimmerik altijd een stapje voor zijn.
Anders heb je kans dat je Poedel er één grote grap van maakt. Dan kun je als baasje roepen wat je wilt, je hond voert lekker zijn eigen show op.
Met name de Koningspoedel is erg geschikt als gezinshond. Zij zijn het meest tolerant en evenwichtig in de buurt van kinderen of kleine huisdieren. De andere types kunnen dit ook zonder problemen, mits correct gesocialiseerd.
Verzorging en gezondheid
Door de dichte krullen is de Poedel een type dat amper verhaard of huidschilfers verliest. Hierdoor zijn ze geschikt voor mensen met een allergie en worden ze als hypo-allergeen beschouwd.
Echter, de vacht moet wel bijgehouden worden. Het goed door borstelen van de krullen is lastig, daarom worden veel Poedels eens in de 6 tot 8 weken getrimd.
Wanneer de krullen niet getrimd worden, vormen ze koorden. Hierbij moet de eigenaar altijd opletten voor vastgekoekt vuil en eventuele kans op vervilte plekken.
Hiernaast moeten de oren regelmatig gecontroleerd worden op haren die de gehoorgang ingroeien. Indien deze niet weggeknipt worden, veroorzaken ze infectie.
Bij dit ras wordt een aantal gevaarlijke gezondheidsproblemen gezien.
Één hiervan is de ziekte van Addison, een zeldzame auto-immuun ziekte. Hierbij vindt onvoldoende hormoonproductie vanuit de bijnier plaats. Vervolgens valt het immuunsysteem de bijnier aan. Mits op tijd gediagnosticeerd valt deze ziekte te behandelen.
Ook een maagtorsie of maagkanteling behoort tot een van de risico’s. Hierdoor draait de maag, waardoor deze afgesloten wordt en zich opblaast met gas. Deze aandoening is zeer pijnlijk en kan in korte tijd dodelijk zijn.
Hiernaast komt hypo- en hyperthyreoïdie voor, aandoeningen waarbij de schildklier te traag of te snel werkt. Dit heeft direct effect op de stofwisseling, met alle lichamelijke gevolgen van dien.
Er zijn ook gevallen van een inklappende luchtpijp bekend. Het kraakbeen in de luchtpijp is dan te zwak, waardoor de luchtpijp kan inzakken en de hond weinig adem krijgt.
Ook epilepsie komt voor bij de Poedel. Dit is een neurologische aandoening, waarbij de activiteit van de hersencellen tijdelijk verstoord wordt. Dit leidt tot abnormaal gedrag (spierkrampen en vermindering van bewustzijn) en zelfs epileptische toevallen (stuipaanvallen en verlies van bewustzijn).
Als laatste, kan de Koningspoedel last van Heupdysplasie krijgen. Dit is een aandoening aan het gewrichtskraakbeen, waardoor de hond misvormde gewrichten, artrose en kreupelheid krijgt.
Opvoeding
De Poedel wordt ook wel tot het intelligentste hondenras gerekend, met uitzondering van de Border Collie. Ze leren ontzettend snel, wat ze gemakkelijk in de opvoeding zou maken.
Maar dit is tegelijkertijd een punt van aandacht. Door het snelle leerproces, is de Poedel je al snel een stapje voor en wordt de training één grote grappenshow.
Want de Poedel vindt het eindeloos om midden in de belangstelling te staan. Ze kunnen ontzettend jolig worden op zo’n moment, en probeer ze dan nog maar eens te laten zitten.
Want zitten kunnen ze. Door hun intelligentie blinken deze slimste jongetjes van de klas uit in allerlei sporten en gehoorzaamheidstraining. Ze kunnen alles, als je ze maar zover krijgt.
Gelukkig zal de Poedel niet snel negatief gedrag vertonen, wanneer de baas het even kwijt is. Bijten of andere vormen van agressie is dit ras normaliter vreemd. Maar er is een tijd om te spelen, en een tijd om te luisteren.
Hiernaast is het zaak de Poedel goed te socialiseren. Mits correct geïntroduceerd kunnen ze goed met andere huisdieren en kinderen. Maar kleine honden kunnen fel uit de hoek komen wanneer de situatie te wild wordt.
Laat daarom nooit kinderen met een hond alleen. Kinderen zijn druk, lawaaiig en onvoorspelbaar, iets wat voor een hond heel spannend kan zijn. Kleine honden dienen ook tegen deze omstandigheden beschermd te worden om ongelukken te voorkomen.
De Poedel en beweging
De Poedel heeft energie voor tien en is werkelijk overal voor te vinden. Flyball, behendigheid, trucjes leren, zwemmen, fietsen, wandelen: alles is leuk.
Maar deze hond moet zowel mentaal als fysiek bezig gehouden worden. Veel bewegen is goed voor het lijf, mits het risico op blessures zo klein mogelijk gehouden worden. En balletjes terugbrengen is leuk, maar na 3 keer gaat je Poedel zelf wel een uitbreidingsvariant verzinnen.
Wees dus creatief en ga er lekker veel op uit met de Poedel. Het lijkt misschien een verwend tutje, met zijn mooie krulletjes. Maar deze slimme bonk energie heeft nagenoeg het meeste te bieden!